Mersin Büyükşehir Belediyesi, Koronovirüs salgını nedeniyle evde olan çocukları ve ailelerini unutmadı. Büyükşehir Belediyesi Adile Teyze Kreşi okul öncesi öğretmeni Cemre Kurşun, virüs salgını riski nedeniyle zorunlu olmadıkça evden çıkmayan anne-babalara, 3-6 yaş grubundaki çocuklarıyla nasıl vakit geçirebilecekleri konusunda önerilerde bulundu. Kurşun, anne babaların küçük ev oyunlarıyla çocukların motor ve bilişim gelişimine katkı sunabileceğini söyledi.

Süreci evde değerlendirme yolları

Koronavirüs salgını riskine karşı vatandaşların mümkün olduğunca evden çıkmamaları isteniyor. Bu doğrultuda okullar tatil edildi, bakıcı bulamayan çocuklu ailelere idari izin verildi. Şimdilerde çocuklar ve ebeveynleri evde vakit geçiriyor. Peki, 3-6 yaş grubundaki çocukların, evden çıkmamaları gereken bu süreci, çocuklar açısından en iyi şekilde nasıl değerlendirebiliriz? Çocukların sıkılmaması, bilgisayar, tablet ya da televizyon karşısında vakit geçirmemesi için neler yapabiliriz? Mersin Büyükşehir Belediyesi Adile Teyze Kreşi okul öncesi öğretmenlerinden Cemre Kurşun da bu noktada anne-babaların 3-6 yaş grubundaki çocuklarla birlikte oynayabilecekleri, herhangi bir oyuncak ya da düzenek gerektirmeyen ev oyunları hakkında önerilerde bulundu.

Ödüller sahiplerini buldu Ödüller sahiplerini buldu

Anne-babaların, çocuklarıyla evde oldukları bu süreci en iyi şekilde değerlendirebileceklerini belirten Kurşun, “Bu süreci erken çocukluk dönemindeki çocuklarınızın motor gelişim ve bilişim gelişimini destekleyecek etkinliklerle geçirebilirsiniz” dedi.

Mercimekten mıknatısa kadar her şey oyuna dönüşebilir

Evde çocuklarla oynanabilecek çok sayıda oyun bulunduğunu vurgulayan Cemre Kurşun’un ev içi oyun önerilerinden bazıları şöyle:

“Çorap çekmecesinde bulunan çorapları eşleştirebilirsiniz. Kırmızı ve yeşil mercimeği karıştırıp sonrasında renklerine göre ayırabilirsiniz. Pet şişeye nohut, fasulye, pirinç ve benzeri baklagilleri doldurarak kendi marakasınızı oluşturabilirsiniz. Mıknatısla evde gezerek nelerin mıknatısa yapıştığını çocuğunuzla birlikte inceleyebilirsiniz. Gözlerini kapatarak verdiğiniz herhangi nesnenin ne olduğu üzerine konuşabilirsiniz. Bir tepsiye tuz dökerek üzerine şekiller çizebilirsiniz. Birlikte mutfağa girerek kurabiye, kek tarzı yiyecekler yapabilirsiniz. Online müze ve kütüphanelerden faydalanabilirsiniz. Evdeki atık malzemelerden ya da okul malzemelerinden faydalanarak basit oyuncaklar yapabilirsiniz. Çocuk dergilerini takip edebilirsiniz. Sanatsal faaliyetler hakkında çocuğunuzla sohbet edebilirsiniz.”

Çocuklar için videolar yayınlanmaya devam edecek

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin virüs dolayısıyla evde olan çocuklar ve ebeveynlerine yönelik videoları önümüzdeki günlerde devam edecek. Çocuklar bu videoları Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal medya hesaplarından izleyebilecek. Belediyenin sosyal medya hesaplarında önümüzdeki günlerde farklı oyunlar ve oyuncak yapımları da takip edilebilecek.