Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Radyo Ülkü yayınında gazeteci Volkan Toslak ve Serkan Tultak’ın sorularını yanıtladı. Başkan Seçer, T24 sitesinin yayınına da bağlanarak, gazeteci Murat Sabuncu’ya Mersin’deki salgınla mücadele çalışmalarını anlattı. Başkan Seçer, Büyükşehir’e ait mülklerde kiracı olan esnafın kira borcunun 3 ay süreyle erteleneceğini ve bu süre sonunda taksitle tahsil edileceğini söyledi. Başkan Seçer, Belediye Meclisi’nin onaylaması durumunda su faturalarının da 3 ay süreyle faizsiz olarak ertelenmesini düşündüklerini, bu tür çalışmalar için hükümetin belediyelere destek vermesi gerektiğini kaydetti.

Başkan Seçer, Radyo Ülkü yayınında, Cumartesi ve Pazar günü uygulanacak sokağa çıkma yasağına hazırlıklı olduklarını ifade etti. Seçer, “Ekmek Fabrikamız üretime devam edecek. Hatta üretimi biraz daha artırdık. Belediye otobüslerimiz sağlık çalışanlarına ve kamu çalışanlarına sabahtan itibaren hizmet verecek. Kriz Merkezimiz açık olacak. Yurttaşlarımızın talepleri oluyor. Gıda, ilaç, bebek maması gibi talepler oluyor. Bunlarla ilgili talepler alınacak” dedi.

Projeler hayata geçiyor Projeler hayata geçiyor

“Vatandaşlarımız isterlerse ayni bağış yapabilir”

Salgın riskinin ortaya çıkmasının ardından 11 Büyükşehir Belediyesi’nin bağış kampanyası açtığını ancak bu kampanyanın engellendiğini kaydeden Başkan Seçer, “Biz yasalarla görevimizi yapıyoruz. Bizim hangi koşullarda bağış alacağımız belli. Hesap açmıştık. Hesabın kapatılmasını istediler. Toplanan paraların iadesini istediler. Hesabı kapattık. Şu an vatandaş bize isterse bağış yapabilir. Dersiniz ki, ben 50 koli gıda bağışlamak istiyorum. Bir vatandaş koyun bağışlamış. Aşhane’de değerlendireceğiz. Böyle ayni yardım yapabilirsiniz” diye konuştu.

165 bin gıda kolisi talebi aldık

Kriz Merkezi’nin başta gıda olmak üzere yurttaşların taleplerini almaya devam ettiğini belirten Başkan Seçer, “Şu ana kadar 60 binden fazla çağrı aldık. Muhtarlıklardan, meslek odalarından, sivil toplum örgütlerinden gelenleri de eklersek, 165 bin gıda talebi var. Yani bizim 165 bin koli gıda dağıtmamız lazım ki talebi karşılayalım. Şu an bütün talepleri karşılamış değiliz. 15 bin gıda kolisi dağıttık. Bugünden itibaren daha yoğun dağıtacağız. Gıda kolilerimiz daha hızlı gelecek. Bize gelen talepleri ne sorgulama vaktimiz, ne de fiziki koşulumuz var. Öncelikli olarak yoksula ulaşmamız lazım. Bu yardımı öncelikle ihtiyacı olanlara ulaştırmak adına, alım gücü olanlar, bizden yardım talep etmesin.  İhtiyaç sahibi herkesin gıda talebine yanıt vereceğiz” ifadelerini kullandı.

“Şu an önceliğimiz vatandaşın sağlığı”

Belediyelerin bugüne kadar yaptıklarını kendi imkanlarıyla gerçekleştirdiklerini, merkezi hükümetin belediyelere destek vermesi gerektiğini kaydeden Başkan Seçer, şunları söyledi:

“Meclis’ten bir yasa geçti, bazı düzenlemeler yapıldı. Biz de bu düzenlemelere göre vatandaşlarımıza kolaylık sağlayacağız. Kiraların ertelenmesiyle ilgili yetkiyi bize verdi. 1186 kiracımız var. Bunların bizlere olan borçlarını 3 ay öteleyeceğiz. Daha sonra taksitle kendilerinden tahsil edeceğiz. Diğer taraftan toplu taşımacılık yapanların bizden talepleri var. Bizim de hükümetten taleplerimiz var. Biz onlara yardımcı olalım, bazı borçlarını erteleyelim ama akaryakıttan ÖTV alınmasın diye talebimiz oldu, bununla ilgili adım atılmadı. Bizim banka borçlarımız var, kredilerimiz var. Bunlar bizi zorlayacak. SGK primleri 3 ay ertelenecek. Bu olumlu bir gelişmedir. Ancak diğer taleplerimiz konusunda karşılık bulduğumuzu söyleyemem. Vatandaşa su parası gönderiyoruz ama arzu ediyorsanız ödemeyin diyoruz. Meclisi toplayabilirsek, meclis kararı alabilirsek, su borçlarını 3 ay faizsiz ertelemeyi düşünüyoruz. Reklam ilan vergilerini ertelemeyi düşünüyoruz. Biz belediye olarak vatandaşımıza yardım etmek zorundayız. Ancak merkezi yönetim, belediyeleri destekleyecek ki, belediyeler de vatandaşa yardım etsin.  Biz kaynaklarımızı vatandaşın selameti için harcamalıyız. Daha sonra yol yaparız, bina yaparız, diğer projeleri yaparız. Şu an önceliğimiz vatandaşın sağlığı. Şu anda bizim görevimiz insanların sorunlarını en aza indirmek.”

“Maske dağıtımını hükümetle birlikte yapalım istiyoruz”

Başkan Seçer, T24 haber sitesinin canlı yayınına da katılarak, gazeteci Murat Sabuncu’nun sorularını yanıtladı. Türkiye geneline bakıldığında, merkezi hükümetle yerel yönetimler arasındaki eşgüdümün arzu edilen noktada olmadığını kaydeden Başkan Seçer, bu durumun hizmetlerin mükerrer olması, kaynak ve zaman israfı gibi sorunlara yol açtığını ifade etti. Maske dağıtımı konusundaki sıkıntılara dikkat çeken Başkan Vahap Seçer, şunları söyledi:

“Maske talebi çok sayıda var. Burada merkezi yönetim biraz zayıf kaldı, biraz ağır kaldı. Bana göre yanlış kararlar aldı. Israr ediyorlar. Maske satışı yok diyorlar, maske ulaştıramıyorsunuz. Bir taraftan maske alamazsın diyorsun, maske karaborsaya düşüyor. O zaman hastalık kırıyor geçiriyor, maske vermen gerekiyor. Bu hastalıkla mücadelede ya da hastalığın kontrolünde önemli bir enstrüman maske. Onu tedarik etmekte vatandaş zorlanıyor, bizden istiyor. Biz bugüne kadar kendi imkanlarımızı kullanıp, 250 bin maske temin edip, dağıttık. Dedik ki, maske üretelim. Bu kez de dediler ki, Sağlık Bakanlığı’nın izni gerekli. Bizden bir sürü belge istediler. Neyse ki girişimlerle, Sayın Vali’nin katkılarıyla yaptığımız girişimlerle onu da çözdük. Maske dağıtımını biz de artıracağız. En azından merkezi yönetimin eksik olduğu noktalarda, biz de yardımcı olalım, beraber yapalım bu işi istiyoruz.”