Mersin Büyükşehir Belediyesi Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü, Akdeniz’in temizlenmesi için işlettiği atıksu arıtma tesisleri ile 1 Nisan-31 Aralık 2019 tarihleri arasında 84 milyon metreküp atıksu arıtımı gerçekleştirdi.

MESKİ Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde en büyük sorunlardan biri olan evsel nitelikli atıksu kirliliğini ortadan kaldırmak için çalışmalarını sürdürüyor. Yapılan atıksu yatırımları ile sadece Mersin’in değil Akdeniz Bölgesi’nin de kaderi değişiyor. MESKİ, Akdeniz sahillerinin temizlenmesi ve mavi bayraklı plajların sayısının artması için bünyesinde bulunan 12 atıksu arıtma tesisini başarılı bir şekilde işletiyor.

Atıksu arıtma tesisi hamleleri sürüyor

İl genelinde vatandaşların atıksu kaynaklı çevre kirliliğinden etkilenmemesi için yeni tesis hamlesine devam eden MESKİ Genel Müdürlüğü, Erdemli İlçesi Tömük-Arpaçbahşiş ortak atıksu arıtma tesisi, Tarsus İlçesi Günyurdu Mahallesi’nin atıksu şebeke ve paket atıksu arıtma tesisi projesiyle bölgenin kanalizasyon bertarafını sağlayacak. Ayrıca Silifke Atıksu Arıtma Tesisi rehabilite edilecek. Silifke İlçesi’nde yer alan Taşucu Mahallesi’nin kanalizasyon sorununu gidermek için döşenecek kanalizasyon hatları ile atıksuların terfi merkezleri vasıtasıyla Silifke Atıksu Arıtma Tesisi’ne iletimi sağlanarak, mahallenin kanalizasyon problemi çözülecek. Anamur İlçesi Çarıklar Mahallesi Atıksu Arıtma Tesisi, Silifke İlçesi Yeşilovacık Mahallesi Atıksu Arıtma Tesisi, Tarsus İlçesi Yenice Mahallesi Atıksu Arıtma Tesisi, Bozyazı İlçesi Tekeli-Tekmen Mahalleri Ortak Atıksu Arıtma Tesisi, Aydıncık İlçesi Atıksu Arıtma Tesisi, Çamlıyayla İlçesi Sebil Mahallesi Atıksu Arıtma Tesisi projeleri de hayata geçirilecek.

Atıksu arıtma tesislerinin kapasiteleri verimli hale getiriliyor

MESKİ Genel Müdürlüğü bünyesinde işletilen tesisler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından da rutin şekilde denetleniyor. Mersin genelindeki atıksu arıtma tesisleri, 1 Nisan-31 Aralık 2019 tarihleri arasında 177 iç denetim numune sayısıyla denetimlerden tam not aldı. Tam kapasite ile çalıştırılan tesislerinin başarısı bir kez daha tescillendi.

Başka yerde yok! Başka yerde yok!

“Mersin sahillerinde çevreci yatırımlara devam edeceğiz”

MESKİ Genel Müdürü Alaeddin Alkaç, ekolojik dengenin korunması noktasında atıksu arıtma tesislerinin önemine değinerek, “Gelecek nesillere daha sağlıklı ve temiz bir Mersin bırakma gayreti içerisindeyiz. Akdeniz’in kirlilikten kurtarılması adına yoğun mesaimiz sürüyor. Altyapı anlamında yapmış olduğumuz yatırımlar ile gelecek nesilleri koruma altına alıyoruz. Evsel nitelikli atıksu kirliliğinin önüne geçerek, çocuklarımız için daha sağlıklı ve temiz bir gelecek inşa ediyoruz. Daha temiz bir çevre ve sağlıklı yaşam temini adına çevreci yatırımlarımıza devam edeceğiz” dedi.