banner180

banner196

Mut'ta dolu dolu ot festivali

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin yerel paydaşlarla birlikte ilk kez düzenlediği “Mut Ot Festivali” yoğun ilgi gördü. Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer de kooperatif ortaklarıyla birlikte festivali gezdi. “Bu Festival Bir Şeyleri Değiştirecek” sloganıyla düzenlenen etkinlik, workshoplar, lezzet şölenleri, gösteriler, konserler, yarışmalar ve sergilerle 2 gün boyunca dopdolu geçti. Mut’lular, Akdeniz’e özgü doğal otların tanıtıldığı festivalden mutlu ayrıldı.

KÜLTÜR SANAT 09.05.2022, 23:19 Yasin ABACI
Mut'ta dolu dolu ot festivali

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Mut Belediyesi, odalar ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği içerisinde bu yıl ilk kez düzenlediği “Mut Ot Festivali”,  2 gün boyunca yoğun ilgi gördü. Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer ve kooperatif ortakları da festivali ziyaret etti. Akdeniz’e özgü doğal otların tanıtıldığı festival Mut halkını mutlu etti.

Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde düzenlenen festivale Mut Belediyesi, Mersin Güç Birliği Kalkınma ve Gelecek Derneği, Mut Ticaret ve Sanayi Odası, Mut Ziraat Odası, Mut Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası, Mutlular Kültür ve Dayanışma Derneği, Mut Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Mut Doğa Sporları ve Fotoğraf Derneği, Mut Kurtuluş-Çatalharman- Hacıahmetli Kızılova Obruk Peynirleri, Mut Kadın Girişimi Üretimi ve İşletme Kooperatifi, Slow Food ve mutili destek sundu.

banner187

BAŞKAN SEÇER: BU İLK FESTİVAL ÇOK ÖNEMLİ”

Festival, 7 Mayıs Cumartesi günü Hükümet Konağı önünden Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in de katıldığı kortej yürüyüşüyle başladı. Yürüyüşün ardından düzenlenen açılış töreninde konuşan Başkan Seçer, bölgede 750 çeşit bitkinin yetiştiğine dikkat çekerek, “Bu ilk festival çok önemli. Bunun geleneksel hale gelmesi lazım. Her yıl istikrarlı bir şekilde yapılması lazım” dedi. Başkan Seçer, ardından Sosyal Hizmetler Dairesi’nin Mobil Mutfağı’ndan ikram edilen yemekleri yeryüzü sofrasında vatandaşlarla birlikte yedi.

51 STANTTA BÖLGEDEKİ OTLAR VE ÜRÜNLER SERGİLENDİ

Mut Karacaoğlan Çınaraltı Parkı ve tarihi Taşhan’da 2 gün boyunca süren festival, hem Mut’lular hem de diğer ilçelerden gelen vatandaşlardan yoğun ilgi gördü. Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi koordinesinde kurulan 51 stantta bölgeye özgü otların yanı sıra çeşitli ürünler sergilendi. Taşhan’dan Karacoğlan Parkı’na kadar uzanan stantlar ziyaretçilerin beğenisini topladı.

FESTİVALDE GELENEKSEL LEZZETLER DE GÖSTERİLER DE SUNULDU

Geleneksel ve kaybolmuş mutfak lezzetleri arasında yer alan meletüreli sütlü pilav, ülübülü maş çorbası, topalak, süt tarhanası ve yarpızlı yarma çorbası gibi çeşitli yemeklerin yapıldığı festivalde, fotoğraf, kilim ve resim sergileri de yer aldı. Taşhan ve Karacaoğlan Parkı’nda kurulan sahnelerde ise Kültür ve Sosyal İşler Dairesi ile Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi’nin çeşitli sahne performansları yer aldı. Taşhan’da çocuklara yönelik zumba, masal atölyesi, yaratıcı drama ve tiyatrolar sahnelendi.

MERAL SEÇER, MODA TASARIMCISI CEMİL İPEKÇİ’YLE BİR ARAYA GELDİ

Karacaoğlan Çınaraltı Parkı’nda ise workshoplar, konserler, oyunlar, yarışmalar ve gösteriler yer aldı. Aşçı Hazer Amani’nin de katıldığı festivale damga vuran isim dünyaca ünlü moda tasarımcısı Cemil İpekçi oldu. İlk gün Başkan Seçer’le bir araya gelip festivale ilişkin sohbet eden İpekçi, festivalin ikinci günü Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer ve kooperatifin kurucu ortaklarıyla buluştu. Cemil İpekçi’ye çarpana hediye eden Meral Seçer, Çamlıyaylalı kadınların el emeği göz nuru iğne oyalarından da bahsetti.

MERAL SEÇER: “MERSİN İÇİN KIYMETLİ BİR FESTİVAL OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM”

Meral Seçer ve kooperatifin kurucu ortakları; Kemal Efecan ve ekibinin hazırladığı kökboyalarıyla Cemil İpekçi’nin bez üstüne yaptığı ahşap baskı performansını seyretti. Workshop tadındaki etkinliğin sonunda Cemil İpekçi’yle mini bir söyleşi de yapıldı. Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer, festivalin önemine değinerek, “Mut Ot Festivali’nin Mersin için kıymetli bir festival olduğunu düşünüyorum. Şu anda yapılan etkinlik bu festivali gerçek amacına ulaştıran, taçlandıran bir etkinlik. Sadece yenilen otlar değil kadim kültürümüzün yansıtıldığı kök boya; bunun hayata geçmesi ve yaygınlaştırılması konusunda da farkındalık yapılacak bir etkinlik. Geleneksel el işlerinde Mersin’in tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılması konusunda biz de Mersin’de çalışmalar yapıyoruz” dedi.

Cemil İpekçi, etkinlikte yaptığı el baskısı eşarbı anneler günü hediyesi olarak Meral Seçer’e hediye etti. Ardından festival alanını ve Taşhan’ı gezen Seçer, Mut Şehit Emin Çelik Anadolu Lisesi öğrencilerinin teklifini de kırmayarak resim sergilerini ziyaret etti.

CEMİL İPEKÇİ: “DÜNYADAKİ OTLARIN YARISINDAN ÇOĞU BU BÖLGEDEN ÇIKIYOR”

Festivale ilişkin değerlendirmelerde bulunan Cemil İpekçi, festivalin ilgisini çektiğini vurgulayarak, “Dünyadaki otların yarısından çoğu bu bölgeden çıkıyor. Şifa Lokman Hekim burada kullanmış otları. Benim için en önemlisi kumaş. Halılar, kök boyalar. Kök boyaların en güzeli yapılıyor. Ne yazık ki artık yapan çok az. İnşallah teşvik görür. Geleneksel kültürümüzün devamını sağlarız diye düşünüyorum. Onun için geldim” dedi. Festivalin bundan sonra daha sık yapılması gerektiğini sözlerine ekleyen İpekçi, “Hem insanları bir araya getiriyor hem kültürleri devam ettiriyor. Hele buranın mevsimi 6 ay, 8 ay sürüyor, güzel hava. Onun için bence daha sık yapılmalı festivaller” diye konuştu.

“BUNLAR DEDELERİMİZİN, NİNELERİMİZİN TOPLADIĞI OTLAR”

Festivalde kurulan stantlarda bölgeye özgü otları sergileyen Sebile Günay, festivale getirdikleri otları anlattı. Tanıttığı otların çoğunun eskiden yemeklerde kullanıldığına dikkat çeken Günay, “Eski kültürde ıspanak yokken, marul yokken bu yeni kültür yokken bunların hepsi dedelerimizin, ninelerimizin yoldan, bağ bahçe arasından ekin arasından topladığı otlardı. O gün akşama yemek pişirme tasası olmadan kavurup, yağlayıp yedikleri otlardı. Kimini bulgurla, kimini yoğurtla, kimini sadece salata olarak yiyorlardı. Şu ürünümüz yarpuz;  kar suyunun sulak olduğu yerde olur. Erken çıkar, salatası olur, pilav da yapılıyor. Sumaklı, ekşili, tuzlu soğanlı yapıyoruz. Yani marul salatası yanında, hele o balığın yanında, fasulyenin yanında gerçekten süper lezzetli” ifadelerine yer verdi.

“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NİN ATTIĞI BU ADIM MUTLULAR ADINA ÇOK İYİ OLDU”

Stantlarda otlardan elde ettiği ürünleri sergileyip satışını yapan Perihan Baki ise “Taşhan’da üretici kadınlar olarak evde ürettiklerimizi getiriyoruz, satış yapıyoruz, ev ekonomimize katkıda bulunuyoruz. Çiçekler, zeytinyağları, ahşap ürünler ve Mut'un kültürünü yaşatmak adına yöresel ürünler yapıyorum. Festivalin bize çok katkısı oldu. Büyükşehir Belediyesi'nin attığı bu adım Mutlular adına çok iyi oldu” dedi.

“FESTİVALDE BEKLENENDEN FAZLASI VAR”

Festival, Mut’ta yaşayanları daha mutlu etti. Mutlulardan Ahmet Özkan, festivalin güzel geçtiğini vurgulayarak, “İlerleyen zamanlarda çok daha güzel festivallerin de olacağını düşünüyorum. Kalabalık çok güzel, yoğun bir ilgi var. İlerleyen dönemlerde çok daha iyi olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

“MUT HALKI OLARAK OTLAR OLMADAN BİR YAŞAM DÜŞÜNEMİYORUZ”

Festivalin ziyaretçilerinden Merve Adıgüzel, ot olmadan lezzetin de olmayacağını belirterek, “Mut bu konuda oldukça zengin. Yaklaşık 750 tür bitki var yöremizde. Ispanağı çok kullanıyoruz. Ebegümecini, taze kekiği tüm yemeklere kullanıyoruz. Zaten dağ kekiği Toroslar’da çok meşhur. Ben baharatçıyım, açıkçası çok ve severek kullanıyorum. Özellikle fesleğenimiz var, batırığımızda kullanıyoruz. Yöresel bir yemek. Mut'un yemeği. Fesleğen olmazsa bir batırık düşünülemez. O yüzden Mut halkı olarak otlar olmadan bir yaşam düşünemiyoruz” ifadelerine yer verdi.

“BU FESTİVAL HEM MUT’A HEM DE MERSİN’E BEREKET OLACAK”

Ziyaretçilerden Fatih Özkan, otların birçok alanda değerlendirildiğine dikkat çekerek, “Bizim burada et ve otun bir arada olduğu bir kültür hakim. İkisini de bir arada tüketiyoruz. Onun dışında kökboyasında kullanılan otlarımız da vardır. Civanperçemi, safran var. Mut’ta hepsi var. Burada yaşadığımız için çok memnunuz. Bu festival Mut’un tanıtımı için çok güzel oldu. Bu festival hem Mut’a hem de Mersin’e çok güzel bereket olacak” diye konuştu.

Yorumlar (0)
26
açık
Namaz Vakti 16 Mayıs 2022
İmsak 03:51
Güneş 05:26
Öğle 12:43
İkindi 16:31
Akşam 19:49
Yatsı 21:18
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Trabzonspor 37 81
2. Fenerbahçe 37 70
3. Konyaspor 37 67
4. Başakşehir 37 62
5. Alanyaspor 37 61
6. Beşiktaş 37 58
7. Antalyaspor 37 58
8. Karagümrük 37 57
9. Adana Demirspor 36 52
10. Kasımpaşa 37 50
11. Hatayspor 37 50
12. Sivasspor 36 48
13. Galatasaray 36 48
14. Kayserispor 37 47
15. Giresunspor 37 45
16. Gaziantep FK 37 43
17. Rizespor 36 36
18. Altay 37 34
19. Göztepe 37 28
20. Ö.K Yeni Malatya 37 20
Takımlar O P
1. Ankaragücü 35 67
2. Ümraniye 35 67
3. Bandırmaspor 35 61
4. İstanbulspor 35 59
5. Erzurumspor 35 58
6. Eyüpspor 35 54
7. Manisa Futbol Kulübü 36 49
8. Tuzlaspor 35 49
9. Samsunspor 35 48
10. Gençlerbirliği 35 48
11. Keçiörengücü 35 48
12. Boluspor 35 47
13. Denizlispor 35 46
14. Altınordu 35 45
15. Adanaspor 35 45
16. Bursaspor 35 41
17. Kocaelispor 35 41
18. Menemen Belediyespor 35 38
19. Balıkesirspor 35 12
Takımlar O P
1. M.City 37 90
2. Liverpool 36 86
3. Chelsea 36 70
4. Tottenham 37 68
5. Arsenal 36 66
6. M. United 37 58
7. West Ham United 37 56
8. Wolverhampton Wanderers 37 51
9. Leicester City 36 48
10. Brighton 37 48
11. Brentford 37 46
12. Crystal Palace 36 45
13. Aston Villa 36 44
14. Newcastle 36 43
15. Southampton 36 40
16. Everton 36 36
17. Leeds United 37 35
18. Burnley 36 34
19. Watford 37 23
20. Norwich City 37 22
Takımlar O P
1. Real Madrid 37 85
2. Barcelona 37 73
3. Atletico Madrid 37 68
4. Sevilla 37 67
5. Real Betis 37 64
6. Real Sociedad 37 62
7. Villarreal 37 56
8. Athletic Bilbao 37 55
9. Osasuna 37 47
10. Celta Vigo 37 46
11. Valencia 37 45
12. Rayo Vallecano 37 42
13. Espanyol 37 41
14. Getafe 37 39
15. Elche 37 39
16. Granada 37 37
17. Mallorca 37 36
18. Cadiz 37 36
19. Levante 37 32
20. Deportivo Alaves 37 31

Gelişmelerden Haberdar Olun

@