Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO), iş insanı Selamı Gedik’in kaleme aldığı ‘Mersin İleri İlkokulu” adlı kitabı yayımladı. Mersin’in köklü eğitim kurumlarından biri olan Mersin İleri İlkokulu’nun kuruluşuna ve öğrencilerinin anılarına yer verilen kitabın tanıtım toplantısı MDTO Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Tanıtım toplantısına MDTO Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Oda Sekretaryasının yanı sıra   Yazar Selami Gedik, Eski Kültür Bakanı Fikri Sağlar, Editör Ziya Aykın, kitaba katkı sunan Mehmet Nasuhoğulları, Yazar Semihi Vural, Fazıl Tütüner ile basın mensupları katıldı.

MDTO YAYINLARINDAN ÇIKAN 32. KİTAP

Toplantının açış konuşmasını yapan MDTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Jozef Atat, İleri İlkokulu’nu konu alan kitabın; Odanın 2022 yılı itibariyle yayımladığı 2’inci, Mersin Deniz Ticaret Odası Yayınları’ndan çıkan 32’inci kitap olduğunu söyledi.

Okulların, Cumhuriyet modernleşmesinin önemli kurumlarından biri olduğunu hatırlatan Atat, “Genç Türkiye Cumhuriyeti’nin başlattığı eğitim hamlesine katkı sunan, sosyal ve kültürel kalkınmayı destekleyen okullardan biri de İleri İlkokulu’dur.  Değerli bir eğitimci kadrosuna ev sahipliği yapmış, kentimiz ve ülkemiz adına çok değerli insanlar yetiştirmiş bu okula ait bilgiler, belgeler ve anılar, kendisi de İleri İlkokulu mezunu olan Selami Gedik tarafından derlendi ve ortaya hem önemli hem de keyifle okunacak bir eser çıktı” diye konuştu.

Atat, “Yaşadığı kente sahip çıkma bilinci ile, kentlilerin belleğinde önemli yer edinmiş bu okula ait araştırmalarını ve anılarını yazılı kaynak haline dönüştüren başta Selami Gedik olmak üzere kitaba emek verenlere teşekkürlerimizi sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

GEDİK: “MERSİN’LE İLGİLİ SOSYOLOJİK ARAŞTIRMA YAPMAK İSLEYENLERİN BAŞVURACAĞI BİR REFERANS KİTABI”

 Daha sonra sözü alan Yazar Selami Gedik, çok uzun süredir kitabın hazırlığını yaptığını, gençlik yıllarından beri biriktirdiği belgelerle kitap yazmaya soyunduğunu söyledi. Okurların kitapta kentin tarihini, İleri İlkokulu’nun kuruluşunu, kentin ekonomik ve kültürel gelişimini bulabileceklerini vurgulayan Gedik, kitaptaki fotoğrafların çoğunun bugüne dek basınla buluşmamış, gün yüzüne çıkmamış fotoğraflar olduğunu ifade etti. Gedik kitabın, İleri İlkokulu’nun öğretmenlerinden biri olan babası İsmail Gedik’in göreve başladığı 1937 yılından itibaren çekilmiş, kentin ve o yıllarda okula devşirilen öğrencilerin o günkü hallerini gösteren pek çok fotoğraf içerdiğini, dolayısıyla Mersin’le ilgili sosyolojik araştırma yapmak isleyenlerin başvuracağı bir referans kitabı olduğunu söyledi.

Kitabında okulun kurulduğu 1937 yılı ile 1970 yılları arasındaki dönemi incelediğini söyleyen Gedik, konuşmasında ayrıca kentin oluşumuna, İleri İlkokulu’nun eğitim kadrosuna öğrencilerine, mezunlarının ülkeye katkılarına değindi.

MDTO SON 20 YILDA KENTTE ÇOK ÖNEMLİ AÇIKLARI KAPATTI”

Kitabın yayımlanmasına destek veren MDTO’ya teşekkür eden Gedik, “MDTO son 20 yılda kentte çok önemli açıkları kapattı. Deniz ticaretiyle ve kentle ilgili birçok yayının kentle ve okuyucuyla buluşmasına önayak oldu. Kaynaklarının bir kısmını kentin ileri götürülmesi konusunda kullandıkları için kendilerine sonsuz teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Toplantıda konuşan eski Kültür Bakanı Fikri Sağlar ise kitabı incelediğini ve Mersin tarihine ilişkin en doğru bilgilerin özet halinde bu kitapta verildiğini belirterek Mersin’i bu kadar doğru anlatan bir başka kitap görmediğini söyledi. Sağlar, kendisinin de mezun olduğu İleri İlkokulu’nun Atatürk Türkiyesi’nin en çağdaş eğitim kurumlarından biri olduğunu kaydetti.

Editör Ziya Aykın da kitapta yazarın okulla kurduğu duygusal bağların değil, Cumhuriyet döneminde bir eğitim yuvasına dönüşen küçük bir Akdeniz şehrinin; Cumhuriyetin eğitimle ilgili kazanımlarının, eğitimin ve eğitimcinin felsefesinin anlatıldığını belirtti.

Yazar Semihi Vural, o dönemde Mersin’de lise bulunmadığı için öğrencilerin liseyi okuyabilmek üzere Adana’ya gittiğini anlattığı konuşmasında İleri İlkokulu’nun üniversiteye insan yetiştirmek için kurulmuş bir okul olduğunu vurguladı.

Mehmet Nasuhoğulları, Gedik’in bu kitap ile Mersin tarihine önemli bir belge bıraktığını ifade ederken, Fazıl Tütüner ise mutlu bir çocukluk geçirdikleri Mersin’in zamanla değiştiğini, kitaplarla, dergilerle, sanatla zamana direndiklerini söyledi.

SELAMİ GEDİK HAKKINDA

Selami Gedik, Mersin doğumludur. İlk ve orta öğrenimini İleri İlkokulu ve Akdeniz Koleji’nde tamamlamış, 1976 yılında ODTÜ İdari İlimler Fakültesi İşletme Bölümü’nden mezun olmuştur.

YENİŞEHİR BELEDİYESİNDEN ÇOCUKLAR İÇİN RENKLİ BAYRAM PROGRAMI YENİŞEHİR BELEDİYESİNDEN ÇOCUKLAR İÇİN RENKLİ BAYRAM PROGRAMI

Çukurova Sanayi İşletmeleri’nde çalışan Gedik, daha sonra kendi işini kurmuş, 17 yıl süre ile hazır giyim üretimi ve dış satımı yapmıştır.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi’nde ve Yönetim Kurulu’nda 14 yıl boyunca görev yapmış, AKİB-Hazır Giyim İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu’nda görev üstlenmiş, daha sonra aynı kurumda 9 yıl süreyle Genel Sekreterlik görevini yürütmüştür.

Toros Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Lojistik Bölümü’nde 6 yıl ders veren Gedik, Mersin Tenis İhtisas Kulübü ve Alzheimer Derneği kurucuları arasında bulunmaktadır. Yaşamını Mersin’de sürdüren Gedik 2 çocuk sahibidir.