Mersin’in önemli kültürel mirasları arasında yer alan Uzuncaburç Antik Yerleşiminde yer alan Antik Tiyatro yapısı ayağa kaldırılıyor.

2019 yılındaki Cumhurbaşkanlığı kararıyla, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Mersin Üniversitesi adına Doç. Dr. Ümit Aydınoğlu tarafından kazı çalışmaları sürdürülen Uzuncaburç Antik kenti için hazırlanan Antik Tiyatro Restorasyon Projesi Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kabul edilerek 2021 yatırım bütçesine alındı.

Mersin-Uzuncaburç Antik Kenti Tiyatrosu için hazırlanan röleve, restitüsyon ve restorasyon projesi kapsamında tiyatro yapısı belgelendi ve yapının detaylı rölövesi çıkarıldı. Çalışma kapsamında ayrıca müdahaleler belirlenerek özgün halini ve dönemlerini gösterir restitüsyon ve restorasyon projesi hazırlandı.

Bu kapsamda, Tiyatro yapısının restorasyonu için hazırlanan projenin uygulama aşaması için Kültür ve Turizm Bakanlığı devreye girdi ve proje kabul edilerek 2021 yatırım bütçesine alındı. Yaklaşık maliyeti 5 milyon TL olan projeye 2021 yılında başlanması hedefleniyor.

BİR GÖNÜLE AŞK GİRİNCE’YE BÜYÜK İLGİ BİR GÖNÜLE AŞK GİRİNCE’YE BÜYÜK İLGİ

Antik Tiyatro, Roma İmparatorluk Dönemi’nde (MS 165) inşa edildi. Oturma basamakları (cavea), altı (scalaria) dikey yürüme yolu ile bölünen tiyatronun arka bölümünde giriş için kullanılan üç tonozlu giriş (vomitoria) de bulunuyor. Tiyatronun yaklaşık 3000 kişi kapasiteli olduğu tahmin ediliyor.