MERSİN - Gazeteci ve tarih araştırmalarıyla tanınan Yazar Uğur Pişmanlık, bir lise inşaatı sırasında Tarsuslu Filozof Aratos'a ait 2 bin 200 yıllık heykel bulunduğunu iddia etti. Kentte heyecan yaratan heykelle ilgili Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan, konunun takipçisi olacağını duyurdu.

D-SMART GO’DAN “EN İYİ OSCAR FİLMLERİ” SEÇKİSİ D-SMART GO’DAN “EN İYİ OSCAR FİLMLERİ” SEÇKİSİ

Aratos Dergisi Kurucusu ve Yayın Yönetmeni Gazeteci Uğur Pişmanlık, yaklaşık 10 yıl önce bir lise inşaatı sırasında Tarsuslu Filozof  Aratos'un olduğu düşünülen bir heykelin bulunduğunu öne sürdü. Avrupa da çeşitli müzelerde yer alan Aratos büstleriyle benzerlik gösterdiğini ifade eden Pişmanlık: “Edindiğim bilgilere göre, 2010-2015 yılları arasında bir lisenin temel kazı çalışması esnasında antik döneme ait eserler ortaya çıkarılmış. Bu eserler müzeye bildirilmemiş ve verilmemiştir. Tarsus dışına çıkarıldığını sandığım eserlerden bir tanesinin fotoğrafları da ismini açıklamayacağım bir kişi tarafından bana ulaştırıldı. Bulunan mermer heykelin önemli bir eser olduğu anlaşılıyor. Bu heykel Filozof Aratos'a ait olabilir.

Arkeolog Hüseyin Adıbelli ise heykelin Helenistik döneme ait özellikler gösterdiğini belirterek: “Eser güzel bir parça, bu Tarsuslu Filozof Aratos’a ait olabilir Avrupa’da seçkin müzelerde yer alan Aratos büstleri ile çok benzerlik gösteriyor. Tabi bunun Aratos’a ait olduğunun belirlenmesi için heykel bulunursa yapılacak olan incelemelerden sonra kesinlik kazanır. Heykeldeki sakal, bilgelik göstergesi olduğu gibi dünyada gösterilen uzun yaşamın ve tecrübenin de göstergesidir. Fotoğrafta gördüğünüz heykelde barok realist üslubu, göz işlenişi  M.Ö. 2'nci yüzyıl özellikleri göstermekte ve bu eserin mutlaka müzeye kazandırılması gerekir” dedi.

Yaşanan bu gelişmeler karşısında konunun takipçisi olacağını ifade eden Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan: “Birçok medeniyete başkentlik yapmış ve geçmişi 10 bin yıla dayanan bir kentte yaşıyoruz. Adeta açık hava müzesi gibi olan Tarsus, her köşesinde değişik uygarlıkların izlerini taşıyor. Şehrimizin tanınmış simalarından Gazeteci Uğur Pişmanlık tarafından iddia edilen ve Aratos'un heykeli olduğu düşünülen heykelin şehrimize kazandırılması için ilgili kurum ve kuruluşlara bildireceğiz” dedi.