Kahvede doğal olarak bulunan kafein uyanıklık durumunu ve konsantrasyonu arttırıyor. Ancak kafein tüketimine de dikkat etmekte fayda var. Kafein; merkezi sinir sisteminiz için bir uyarıcıdır.

Sağlıklı bir yetişkinin günlük alabileceği maksimum kafein 300 mg kadar olmalıdır. Kişide hassasiyete bağlı çarpıntı, uykusuzluk gibi sorunlar varsa kafein alımı sınırlandırılmalıdır. Yaşın ilerlemesi ile birlikte kafeine karşı duyarlılık artmaktadır. İlerleyen yaş ile birlikte kafein tüketimi sınırlandırılmalıdır.

Hangi Ürünlerde Kafein Vardır?

Kakao çekirdeği, kola cevizi, çay yaprağı ve kahve çekirdeği kafein içerir. Alkolsüz içeceklerin çoğunda bir miktar kafein bulunmaktadır.

Bir fincan filtre kahve(200ml) : 80-100 mg kafein                                                                   Espresso (60ml) : 80 mg kafein                                                                          Bir fincan hazır kahve(200ml): 70 mg kafein                                                      Bir kupa siyah çay(220ml): 40-50 mg kafein                                                       Standart bir kola(335ml): 30 mg kafein                                                     

1 bar sade çikolata (50gr) : 25 mg kafein

Günlük alınabilecek maksimum kafein, sağlıklı bir birey için 300 mg’dır. Kahve tüketiminizi günlük 2-3 fincanla sınırlı tutmanız sağlığınız için pozitif olacaktır. Kafeinsiz kahve tüketiyorsanız bu ölçü biraz daha arttırılabilir.

Sağlıklı günler!