klashaber.com.tr
klashaber.com.tr
EKONOMİ

Nobel Ödüllü Bilim İnsanı Aziz Sancar Adına Verilen Prestij Ödülü Abdi İbrahim'in Oldu

2002 yılından bu yana Türk ilaç sektörünün kesintisiz lideri olan yüzde 100 yerli ilaç şirket Abdi İbrahim’e ödül, Cumhurbaşkanlığı himayesinde İstanbul’da düzenlenen 12. Türk Tıp Dünyası Kurultayı kapsamındaki törende takdim edildi

Nobel Ödüllü Bilim İnsanı Aziz Sancar Adına Verilen Prestij Ödülü Abdi İbrahim'in Oldu
Paylaş:

2002 yılından bu yana Türk ilaç sektörünün kesintisiz lideri olan yüzde 100 yerli ilaç şirket Abdi İbrahim’e ödül, Cumhurbaşkanlığı himayesinde İstanbul’da düzenlenen 12. Türk Tıp Dünyası Kurultayı kapsamındaki törende takdim edildi. T.C. Sağlık Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren TÜSEB tarafından sağlık bilimleri ve teknolojileri alanında Ar-Ge, inovasyon, yerlileşme ve bilimsel araştırmaları desteklemek amacıyla verilen ödüller, Nobel ödüllü bilim insanımız Aziz Sancar’ın adını taşıyor.

Yeni nesil akıllı kanser tedavilerinde kullanılan ve biyobenzeri Abdi İbrahim tarafından geliştirilen referans ilaç, 2025 yılında dünya genelinde yaklaşık 31,7 milyar dolarlık satışla dünyanın en çok satan ilacı oldu. Abdi İbrahim, bu ilacın biyobenzerini yurt dışından teknoloji transferi yoluyla değil, kendine ait klonları kullanarak, hücre aşamasından itibaren kendi bilimsel ve teknolojik yetkinlikleriyle geliştirdi. 

Nezih Barut: “Biyoteknolojiyi, tıpkı savunma sanayii gibi stratejik bir alan olarak görüyoruz”

114 yıllık geçmişiyle Türk ilaç sanayisine öncülük eden Abdi İbrahim, biyoteknolojide ilaç geliştirme ve üretim yetkinliğini güçlendirmek için yatırımlarını sürdürüyor. Şirketin 150 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirdiği AbdiBio, biyoteknolojik ilaçları hücreden nihai ürüne kadar üretebilen bir altyapıya sahip. Şirket, 2.000 litrelik tek kullanımlık biyoreaktörlerle yıllık toplam 140.000 litre biyoreaktör hacmine ulaşabilecek bu altyapısıyla biyobenzer ilaçların etkin maddesini üretmeye başladı. Amaç, hem Türkiye’nin yeni nesil kanser ilacı ihtiyacına hem de dünya pazarlarına yanıt vermek. 

Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, ödüle ilişkin değerlendirmesinde şunları söyledi:

“Abdi İbrahim olarak 114 yıldır bu ülke için üretiyoruz. Biyoteknolojiyi, tıpkı savunma sanayii gibi stratejik bir alan olarak görüyoruz. Sağlıkta bağımsız olmak yalnızca ilaç üretmekle olmaz. O ilacı geliştiren bilgiye, teknolojiye ve yetişmiş insana sahip olmak gerekir.

Bu yüzden yıllardır biyoteknolojiye yatırım yapıyoruz. Kanser tedavisinde dünya genelinde yaygın olarak kullanılan önemli bir ilacın biyobenzerini, kendi klonlarımızla, hücreden başlayarak kendimiz geliştiriyoruz. Teknoloji transferiyle değil, kendi bilgimizle. TÜSEB ile yürüttüğümüz bu projede kritik aşamaları geride bıraktık. Hedefimiz, Türkiye’nin ilk yerli biyobenzer kanser ilacını 2028’de hastalarımıza sunmak.

Her proje ülkemize yeni bir teknoloji ve yetişmiş insan kazandırıyor. Ama hedefimiz yalnızca ilaç üretip satmak değil. Kendi geliştirdiğimiz teknolojiyi dünyaya lisanslamak istiyoruz. Türkiye teknoloji alan değil, teknoloji satan bir ülke olmalı.

AbdiBio’yu kurarken kendimize bir söz verdik: Kanser derdine düşmüş bir hastaya, bir de ilaca ulaşma derdini yaşatmayacağız. Bizi bu büyük ülküye ulaştıracak yolda devletimizle ve TÜSEB ile yürüyoruz. TÜSEB’e teşekkür ediyorum. Bu başarıda emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarımı kutlarım. Ülkemiz için üretmeye ve 114 yıldır olduğu gibi hayatı iyileştirmeye devam edeceğiz.”

TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Ümit Kervan, Abdi İbrahim ile yürütülen projeye dikkat çekti

12. Türk Tıp Dünyası Kurultayı’nda konuşan TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Ümit Kervan, Türkiye’de yerli ilaç geliştirme ve üretim kapasitesini güçlendirmeye yönelik çalışmaları değerlendirirken Abdi İbrahim ile yürütülen biyoteknolojik kanser ilacı projesine değindi.

TÜSEB’in klinik araştırmalara verdiği desteklerin somut sonuçlarını almaya başladıklarını belirten Kervan, Abdi İbrahim ile yürütülen iş birliği kapsamında kanser tedavisinde kullanılan önemli bir molekülün Türkiye’de üretimine başlandığını ve bu alandaki ilk klinik çalışmaların da başladığını ifade etti.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bu haber klashaber.com.tr tarafından yayımlanmıştır. İzinsiz kopyalanamaz, alıntılarda kaynak gösterilmesi zorunludur.

EKONOMİ Haberleri

Yorumlar

Editoryal moderasyon aktif

Yorum Yaz

Yorumunuz incelendikten sonra yayın ilkelerimize uygun bulunması hâlinde yayınlanır. Hakaret, iftira ve reklam içeren ifadeler reddedilir.

adlı okura yanıt yazıyorsunuz.
0 / 2000

Bu içeriğe henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.

Sıradaki Haber
Okumaya devam et Camide kentsel dönüşüm toplantısı

Akışın sonuna geldiniz.