Türk Eğitim-Sen Mersin 1 No’lu Şubesi Toroslar İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Zülfü Yılmaz, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle bir mesaj yayımladı. Mesajında engellilerin yaşadığı sorunların sadece kendilerinin değil insanlığın ortak problemi olduğunu vurgulayan Yılmaz: “İnsanların engelli olmaları çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan bir sonuç olmakla birlikte, engellilerin normal bir hayat sürmeleri ancak toplumsal duyarlılığın oluşturulmasıyla mümkündür” dedi.

“GELECEĞE UMUTLA BAKABİLECEK ŞARTLAR OLUŞMASI ÖNCELİKLİ GÖREVİMİZDİR”

Engellilerin geleceğe umutla bakabilmesini sağlayacak şartların oluşturulmasının devletin öncelikli görevleri arasında yer aldığını kaydeden Yılmaz: “Sosyal Devlet anlayışı içinde yasalar gereğince devletimiz bakıma ve korunmaya muhtaç engelli bireylere bakım ve rehabilitasyon hizmeti sunmakta, toplumsal hayata katılmalarına yönelik Sosyal Hizmetler programlarını oluşturmaktadır. Engellilerimizin geleceğe umutla bakabilmesini sağlayacak şartların oluşturulması devlet olarak öncelikli görevimizdir. Ülkemizde Sosyal Devlet anlayışı ile engelli haklarının korunması yasalar ile güvence altına alınmıştır. Anayasamızın 61. maddesinde “Devlet engellilerin korunması ve toplum hayatına intibakını sağlayıcı tedbirler alır” ifadesi engellilerin korunması ve yaşama katılımlarına yardımcı olunmasını amaçlamaktadır. Özellikle 2005 yılında 5378 sayılı ‘Engelliler Kanunu’nun kabulü, Uluslararası Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşmenin 2009 yılında ve Ek Protokolün 2015 yılında onaylanarak yasalaşmasıyla birlikte engellilerimiz sosyal ve hukuksal alanda birçok ayrıcalıklı haklara kavuşturulmuştur. 5378 sayılı kanun ile bütün engel gruplarını kapsayacak şekilde engellilerimizin sosyal hayata başkasının yardımına ihtiyaç duymadan katılımlarını kolaylaştırmak için erişilebilir binalar, parklar, kaldırımlar ulaşım araçları ve teknolojilerin düzenlenmesi zorunluluk haline getirilmiştir. Bu kapsamda Türk Eğitim-Sen sivil toplum kuruluşu olarak kamu kurum bünyesinde çalışan engelli arkadaşlarımızın. Erişilebilir bir ortamda çalışmaları için denetimleri sürdürülmekteyiz” şeklinde konuştu.

“ENGELLİ KARDEŞLERİMİZE DESTEK OLMAK GÖNÜL İŞİDİR”

JANDARMADAN YASA DIŞI BAHİS OPERASYONU JANDARMADAN YASA DIŞI BAHİS OPERASYONU

Engelli vatandaşların sosyal hayatla bütünleştirilerek yaşam kalitelerinin artırılması, medeni bir toplum olmanın gereklilikleri arasında yer aldığına değinen Zülfü Yılmaz: “Engelli kardeşlerimize destek olmak, hizmetlerinde bulunmak her şeyden önce bir gönül işidir. Türk Eğitim-Sen Mersin 1Nolu Şubesi olarak bu bilincin farkındayız. Çünkü aslında her insan bir engelli adayıdır. Engelli kardeşlerimizin kamu kurum da  ihtiyaçlarını doğru tespit etmek, seslerini daha çok duyurmak, sorunlarına kalıcı çözümler üretmek toplumsal bağlarımızı kuvvetlendirmek ve gönül köprüleri tesis etmek adına son derece önem arz etmektedir. Engelli kardeşlerimizin toplumsal hayatta daha fazla varlık göstermeleri, sosyal sorumluluk üstlenmeleri ve kendilerini hak ettikleri yerde görmeleri şüphesiz Aziz Milletimizin sosyal dokusunu da zenginleştirecek ve gücüne güç katacaktır. Bu kapsamda her yıl farklı etkinliklerle engelli vatandaşlarımızın sorunlarına dikkat çekmek ve onları daha iyi anlayabilmek amacı ile farkındalık çalışmaları sergilediğimiz 10-16 Mayıs Engelliler Haftası tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de Covid-19 salgını nedeni ile Sağlık Bakanlığımız ve Bilim Kurulumuzun aldığı tam kapanma kararları çerçevesinde bu sene etkinliklerimizi yapamıyoruz ve engelli bireylerimiz bu süreci evde kalarak geçiriyorlar. Koronavirüs tedbirleri altında herkesin evinden çıkmadığı dönemlerde hayata onların penceresinden bakılarak farkındalık yaratıldığı önemli bir haftadır..Evde kaldığımız bu süreçte engellilerimiz ve tüm ailelerinin yanlarında olduğumuzu bilmelerini isterim.  Gelinen bu süreçte evde kalarak ve kurallara uyarak toplumumuzun tüm fertleri ile birlikte engellilerimizin ve ailelerinin mutlu olacağı programları yapabileceğimiz günler İnşallah yakındır... Bu duygu ve düşüncelerle, Engelliler Haftası'nın engellilerin sorunlarına yönelik toplumsal farkındalığı ve hassasiyeti arttırmasını temenni ediyor, engellilerimize ve ailelerine sağlık, mutluluk ve huzurlu bir yaşam diliyoruz” dedi.

Mesajına; engellilerin sadece 10-16 Mayıs Engelliler Haftası, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü gibi günlerde değil yılın her günü hatırlanması gerektiğini vurgulayarak son veren Yılmaz: “10-16 Mayıs Engelli Haftası, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü bir hafta ve bir gün değil 365 gün engellilerin var olduğunu lütfen unutmayalım. Kalbimize engel koymayalım. Engelleri sevgiyle aşalım” dedi.