Mersin Yenişehir Belediyesi, kardeş belediyesi Almanya Neustadt an der Weinstrasse Belediyesi işbirliği ile hayata geçirdiği proje kapsamında Yenişehirli gençlere Almanya’da eğitim ve iş imkânı sağlayacak. Proje ile her yıl iki genç Almanya’nın Neustadt kentine giderek eğitim alacak ve orada çalışma fırsatı yakalayacak.

Yenişehir Gençlere İstihdam için Avrupa’da Eğitim Fırsatları Sunuyor Projesi’nin işbirliği anlaşması imza töreni online olarak yapıldı. Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Almanya Neustadt an der Weinstrasse Belediye Başkanı Marc Weıgel ve Diakonissen-Stiftungs-Krankenhaus Speyer Sağlık ve Sosyal Eğitim Merkezi Fizyoterapi Okulu Müdürü Jonas Sewıng işbirliği anlaşmasını imzaladı.

Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, yaptığı konuşmada halklar ve kültürler arasındaki iyi ilişkileri önemsediklerini söyledi. Yenişehir ve Neustadt kentlerinin kardeşliği ve işbirliğinin uzun bir tarihe dayandığını ifade eden Başkan Özyiğit, “Neustadt an der Weinstrasse Belediye Başkanı, sevgili meslektaşım ve dostum Marc Weıgel, Diakonissen-Stiftungs-Krankenhaus Speyer Sağlık ve Sosyal Eğitim Merkezi Fizyoterapi Okulu Genel Müdürü sayın Jonas Sewıng, Akdeniz’in güzel kenti Yenişehir’den selamlar.  Öncelikle bildiğiniz gibi tüm dünya halkları uzun zamandır yeni tip korona virüsü, COVİD- 19 ile mücadele ediyor. Sizler, aileniz ve sevdikleriniz umarım iyisinizdir. Sizlere ve halkınıza sağlık ve huzur diliyorum. COVİD- 19 ile mücadele ederken, hayatını kaybeden dünyadaki tüm sağlık çalışanlarını ve yaşamını yitiren vatandaşlarınızı saygıyla anıyorum. Tedavi gören tüm hastalara da acil şifalar diliyorum.  Yenişehir ve Neustadt kentlerinin kardeşliği ve işbirliği uzun bir tarihe dayanıyor. Bizler, halklar ve kültürler arasındaki iyi ilişkileri önemsiyoruz. Birliktelik ve dayanışma ile hareket etmemiz bizleri daha güçlü kılacak ve gelecek için çok daha sağlam ilişkiler kurmamızı sağlayacaktır.” dedi.

KADINLAR’DAN, BAŞKAN GÜLTAK’A TAM DESTEK KADINLAR’DAN, BAŞKAN GÜLTAK’A TAM DESTEK

Başkan Özyiğit “Uzun soluklu yeni bir adım atıyoruz”

Bu projenin başlangıç olduğunu kaydeden Başkan Özyiğit, “Şimdi de ‘Yenişehir Gençlere İstihdam için Avrupa’da Eğitim Fırsatları Sunuyor’ projemiz ile bu işbirliğinde uzun soluklu yeni bir adım atıyoruz. Bu proje aramızdaki bağları güçlendirecek ve her yönden iki halk arasında güzel ilişkiler kuracaktır.  Her yıl Yenişehir’den Neustadt’a gelecek iki gencimiz orada eğitim alacak, yeni bir iş ve yaşam imkânı bulacaktır.  Bu proje ve işbirliğimiz ile gençlerimiz istihdam fırsatı yakalarken oradaki işgücüne de katkı sunmuş olacak.  Bu bir başlangıç, gelecekte bu projemizin daha geliştirilmesini temenni ediyorum.  Katkılarından dolayı Neustadt Belediyesine ve fizyoterapi okuluna teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Projesinin iki şehir arasındaki kültürel değişime çok büyük katkı sunacağına inandığını belirten Neustadt an der Weinstrasse Belediye Başkanı Marc Weıgel ise şunları dile getirdi: “2019’un Eylül ayında burada buluştuğumuz gün konuştuklarımızla ilgili olarak bugün bazı şeyleri hayat geçirebilmenin mutluluğu içerisindeyim. Umuyorum ki gençlerimize sunduğumuz bu proje önümüzdeki günlerde birbirimize daha yakın ilişkiler içerisinde olacağımızın bir işareti olur ve birlikteliğimiz istediğimiz boyutta devam eder. Bizim iki şehir arasındaki kardeşlik sözleşmemizin altında yatan en önemli şeylerden bir kaçını şöyle sıralayabilirim; demokratik bir ortamda insanların bir arada yaşaması ve gençlerin değişik alanlarda hem sporda hem de farklı alanlarda değişim yapmaları.   Ve tabi ki bugün imzasını atacağımız eğitim ve öğretimle ilgili bazı projelerin hayata geçmesi ile ilgili ki bunların bugün bir kısmını hayata geçiriyoruz. Hiç kuşkusuz şehrimizdeki fizyoterapi okulumuzun bize ve gençlerimize sunmuş olduğu bu güzel projenin bir kez daha altını çizerek belirtmek istiyorum.  İki şehir arasındaki kültürel değişime de çok büyük katkısı olacağı inancını taşıyorum.”

Marc Weıgel, “Bundan sonra daha farklı boyutlarda değişim yapmamızı diliyorum.”

Bundan sonraki süreçte farklı alanlarda değişim yapmayı dilediklerini kaydeden Weıgel, “Hiç kuşkusuz Abdullah bey, sizin daha önce sunmuş olduğunuz eğitim ve öğretimle ilgili gelişim çalışmalarını  önümüzdeki günlerde yine her iki şehrimizin demokratik gelişimine katkı sunacağı inanıcını taşıyorum. Bundan sonra daha farklı boyutlarda değişim yapmamızı diliyorum. 2019’da yaptığımız  öğrenci değişiminde buraya gelen Türk öğrencilerin çok mutlu bir biçimde ayrıldığını  çok iyi hatırlıyorum, umarım bizim çocuklarımız da bir gün Mersin’de aynı şeyi yaşar. Oradan gelecek arkadaşlarımızın burada hem bir eğitim görüp kendilerini yetiştirme imkanı bulmaları hem de iki şehir arasındaki kültürel değişime katkılarının olacağını düşündüğüm için çok mutluyum.  Sevgili başkanım özellikle size ve çalışma arkadaşlarınıza tabi ki Yenişehir’de yaşayan bütün halkınıza en içten dileklerimle sevgi ve selamlarımı sunuyorum.” ifadelerini kullandı. Diakonissen-Stiftungs-Krankenhaus Speyer Sağlık ve Sosyal Eğitim Merkezi Fizyoterapi Okulu Müdürü Jonas Sewıng, Yenişehir’den gelen gençlerin eğitimlerine katkı sunacaklarını ve bu projenin kendilerini de çok heyecanlandırdığını söyledi.

Proje kapsamında 18-30 yaş arasında iki genç 3 yıl boyunca fizyoterapi eğitimi alacak. Proje başvuru detayları ise Yenişehir Belediyesi tarafından duyurulacak.