BAŞKAN SEÇER’DEN BAŞKAN ABDULLAH ÖZYİĞİT’E HAYIRLI OLSUN ZİYARETİ BAŞKAN SEÇER’DEN BAŞKAN ABDULLAH ÖZYİĞİT’E HAYIRLI OLSUN ZİYARETİ

Mersin’in Bolkar Dağları’nda konar göçer yaşam biçimi hala devam ediyor. Doğa Derneği Mersin Bölge Sorumlusu Turan Çetin,  Bolkar Dağları’ndaki göçer yörüklerini dağ eteklerindeki yurtlarında ziyaret ederek yörüklerin, akbabaları, kartalları, vaşakları, dağ keçilerini çok iyi tanıdığını ortaya koydu. Binlerce yıldır konargöçer yaşamlarını sürdüren yörükler doğanın dilini ve döngüsü yaşayarak biliyor ve bölge doğasının korunmasını sağlamaya devam ediyor.

Konar göçerlerle, daha önce yaptığımız görüşmelerde yüksek sıcaklardan korunmak için gölgelikli şapka ve uzun göç yollarında kullanmak üzere çantalı termoslara ihtiyaç duydukları belirlenmişti. Bu sebeple, “Bolkar Dağları Göçer Yörüklere Emanet Projesi’’ kapsamında ise 2000 adet özel tasarımlı etiket, 250 adet şapka ve termos konar göçer çobanlara dağıtıldı. Yazları dağ eteklerinde ve kışları ovalarda yaşayan konar göçerler, bölgenin doğasını korunmasındaki rollerini vurgulamak adına termos ve şapkaların üstüne ‘Bolkar Dağları Göçer Yörüklere Emanet’’ yazısı yazdırıldı ve bu şekilde konar göçer çobanlara armağan edildi.

Doğa Derneği ve Kızılkaya Yenidünya Derneği ortaklığında gerçekleşen GEF Küçük Destek Programı’nın (SGP) desteklediği “Bolkar Dağları Göçer Yörüklere Emanet Projesi’’ kapsamında Mersin’in Bolkar Dağları’ndaki göçer yörükler ile yüz yüze görüşmeler yapılmaya ve konargöçerlerin doğayla kurdukları ilişkiler araştırılmaya devam ediliyor.