Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin kırsal kesimde hayvancılığı desteklemek ve köyden kente göçü azaltmak amacıyla başlattığı Haydi Gel Köyümüze Destek Verelim Projesi kapsamında dağıtılan 1500 küçükbaş hayvan yeni doğumlarla çoğalıyor, üreticinin yüzü gülüyor. Hayvancılıkla uğraşan üreticiler için önemli bir kazanç kapısı olan proje, yeni doğumlarla büyürken, üreticinin de kazancını artırıyor.

“Dokuz tane yavrumuz var”

Silifke’nin Hüseyinler Mahallesi’nden Sezgin Yetiş, 9 Eylül’de küçükbaş hayvanlarını teslim alan üreticilerden biri.  Projeyi televizyondan duyduğunu ifade eden Yetiş, “Müracaat ettim. Hatta bana çıkmaz diye de biraz karamsardım. Sonra duydum ki bana da çıkmış, çok sevindim. Mallarımızı aldık. O gün bugündür bakıyoruz” dedi.

Bir yavrunun doğumunu yeni yaptırdıklarını söyleyen Sezgin Yetiş, “Dokuz tane yavrumuz var. Dün akşam biri sancılıydı gütmeden geldikten sonra. Beş defa geldim gittim. Karanlıkta elektrikle bakıyorum. En sonunda doğumu yaptırttık. Yavruların altı tanesi erkek üç tanesi dişi” diye konuştu.

“Bu projenin ekonomimize çok büyük bir katkısı oldu”

Yetiş, gözü gibi baktıkları hayvanların yavrularının doğumunun kendilerini çok mutlu ettiğini ifade ederek, “Bu projenin ekonomimize çok büyük bir katkısı olacağını düşünüyorum, oldu da. Bundan sonra daha çok katkısı olacağını ümit ediyoruz. Kuzular ilk doğduğunda çok sevindik, biraz da şaşırdık, çok güzel bir duygu. Vahap Seçer’e çok teşekkür ediyorum bu konuda. Allah kendinden razı olsun. Bize büyük bir katkıda bulunacak” ifadelerine yer verdi. Eşi ile birlikte hayvanların bakımını yapan Havva Yetiş ise “Kuzular olunca çok sevindik çok sevinçliyiz” dedi.

“Ocak ayına müjdeli haberlerle girdik”

Küçükbaş hayvanların teslim edildiği andan itibaren üreticiye destek olmaya devam ettiklerini ifade eden Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nda görev yapan Ziraat Mühendisi Doktor Dilek Tüney Bebek, “Ocak ayına müjdeli haberlerle girdik. Biz bu hayvanları yetiştiricimize gebe vermiştik. Hiç sene kaybetmeden doğumlarımız başladı. Bu yıl yetiştiricilerimiz geçimlerini sağlayacak kadar gelir elde edecekler. Projenin amacı da buydu zaten. Umarım hızla bütün yetiştiricilerimizin kuzu ve oğlaklarının doğum haberini alırız” diye konuştu.

Doğan kuzu, genç üretici İsmail’in umudu oldu

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin, ‘Haydi Gel Köyümüze Destek Verelim Projesi’nden faydalanan bir diğer üretici de Tarsus’un Kulak Mahallesi’nden 25 yaşındaki İsmail Yiğit oldu. Yiğit’e verilen koyunlardan biri de kuzuladı.

Maddi imkansızlıklar nedeniyle üniversite eğitimini bırakmak zorunda kalan ve Büyükşehir Belediyesi’ne başvurarak projeden faydalanan İsmail Yiğit, ilk doğan kuzunun heyecanını yaşıyor.

“İlk kuzumuz 5 gün önce oldu”

Koyunların kendisine verilmesiyle iş imkânına kavuştuğunu belirten genç üretici İsmail Yiğit, “Büyükşehir Belediyemizden ve Başkan Vahap Seçer’den Allah razı olsun. Böyle bir proje hayata geçirilerek istihdam sağlandı. İşsizdim ve maddi imkânsızlıklar nedeniyle üniversite eğitimimi bırakmak zorunda kaldım. İşsizdim ve iş bulamıyordum. Bu proje sayesinde kendime iş imkânı sağladım. Teşekkür ediyorum. Hayvanların yemleri de verildi. Bunun yanı sıra veteriner hizmeti de sağlanıyor. İlk kuzumuz 5 gün önce oldu. İlk kuzu erkek. Diğerleri de yavrulamak üzere. Yüzde 80’i hamile” diye konuştu.

Koyunların bakımı konusunda oğluna yardımcı olan ve iş imkanı sağlandığı için sevincini ifade eden anne Hatice Yiğit ise “Oğlum üniversiteyi bıraktı. Bu projeyle iş sahibi olacak. İnşallah daha da çoğalacağız. İlk kuzu doğduğu için çok mutluyuz. Tek isteğim oğlumu evlendirerek, yuvasını kurmasını sağlamaktır” dedi.

“Üretici seçimini yaparken öncelikli olarak kadınlara ve gençlere önem verildi”

Başkan Vahap Seçer, 5 yıl sürecek Haydi Gel Köyümüze Destek Verelim Projesi’nin ilk yılında 60 üreticiye ulaşıldığını belirterek, “İlk yıl 60 üreticiye 25 küçükbaş hayvan veriyoruz. Toplamda 5 yıllık proje. 5 yılın sonunda damızlık popülasyonuna 7 bin 500 yeni hayvan katıyoruz. Üretici seçimini yaparken öncelikli olarak kadınlara ve gençlere önem verildi. Mersin genelinde 60 üreticinin 27’si kadın üretici. Bu çok güzel ve önemli. Her alanda kadın desteklensin diyoruz” dedi.

Küçükbaş hayvanlar birlik üyelerinden alınıyor

Proje kapsamında üreticilere verilen küçükbaş hayvanlar, Mersin İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciliği Birliği’ne üye olan ve damızlık fazlası olan yerli üreticilerden alınıyor. Böylece birliğe üye yetiştiricilerin de, hayvanı olmayan üreticilerin de projeden faydalanması sağlanıyor. 

SOYDAN: ”KİMSENİN EKMEĞİ İLE OYNAMAYIZ” SOYDAN: ”KİMSENİN EKMEĞİ İLE OYNAMAYIZ”

60 üretici ile başlayan proje sonunda yetiştirici sayısı 300’e çıkacak. 25 baş küçükbaş hayvanla desteklenen yetiştiricinin 5 yıl sonunda 139 baş damızlık hayvanı olması öngörülüyor.

Proje paydaşlarına verilen hayvanlar ikinci yıldan sonra üç yıl içerisinde peyder pey alınarak yeni kurulacak olan işletmelere verilecek ve böylece projenin sürdürülebilirliği sağlanacak. Hayvan sayısının artması ile hem üretici kazanacak hem de hayvancılık sektöründe ülke ekonomisine katkı sağlanacak.