TARSUS’TA YOL BAKIM ÇALIŞMASI TARSUS’TA YOL BAKIM ÇALIŞMASI

Kaderine terk edilen, trollerin yaydığı rant dedikodularıyla sürekli ötelenen, Mersin'in vazgeçilmez yapıları arasında yer alan Çankaya İlköğretim Okulu için meclisten müjde haberi geldi. Çıkarılan bahanelerin ve trollerin söylentilerine kulak asmadan tüm sorumluluğu üzerine alarak Mersin'in tarihi bir yapısı için dil döken, planlar yapan Akdeniz Belediye Başkanı Gültak, söylemleriyle gündeme damga vurdu. Millet ittifakının ve HDP'nin bütün tezlerini çürüten Başkan Gültak, Mersin için olmaz denen bir projeyi daha kabul ettirerek, bundan sonrası için Çankaya İlköğretim Okulu'nda yeni hatıraların yaşatılacağı mesajını verdi.

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi eylül ayı 2. birleşiminde, Akdeniz Belediye Meclisi tarafından kabul edilerek Mersin Büyükşehir Belediyesi'ne sevk edilen Çankaya İlköğretim Okulu alanındaki 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği de görüşüldü.
Akdeniz Belediyesi'nden gelen plan tadilatı teklifi İmar Komisyonu ile Eğitim Komisyonu'nda oy çokluğuyla kabul edilen karara CHP'li üyeler parselin ticari alana dönüştürülerek rant sağlanacağı gerekçesi ile şerh koydu. Meclis üyelerinin konuyla ilgili fikirlerini ve çekincelerini beyan etmelerinin ardından Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak söz aldı.
Başkan Gültak'ın ikna edici konuşmasının ardından Çankaya İlköğretim Okulu'nun yeniden eğitime kazandırılması için imar planlarında yapılacak değişiklik AK Parti-MHP gruplarının oylarıyla kabul edildi.
"SİZ BURAYI DOĞAL AKIŞINA BIRAKTINIZ BEN TAKİP ETTİM"
Konu ile ilgili mecliste yapılan tüm eleştiri ve yorumları sakin bir şekilde dinledikten sonra söz alan Başkan Gültak, 2002 yılından bu yana okula kimsenin sahip çıkmadığını ve çürümeye terkedildiğini söyledi.
Okulu yeniden hayata kazandırmak için yaptığı çalışmalarla gurur duyduğunu dile getiren Başkan Gültak, "Evet ben bu durumdan gurur duyuyorum. Çünkü ben de bu okuldan mezunum. Buradan rant elde edileceği yönündeki algıyı gerçekten anlayamıyorum. Bu algıyı daha çok siz oluşturuyorsunuz gibime geliyor. 'Gültak oradan rant elde edecek, oraya plaza yapacak' gibi bir şey yok. Ama meclis üyelerimiz algı yaratıyor. Hiç kimsenin böyle bir düşüncesi yok. Sayın Başkanımız Vahap Beyle bu konuyu konuştuk. Kendisi de 'orayı okul olarak düşündüğünü fakat vakıfların izin vermediğini kendisine ret yazısı geldiğini' söyledi. 'Bir de ben görüşeyim' dedim. 'Niyetimizi anladıklarını ama kanun gereği akar olduğundan dolayı burayı bu imara uydurmak zorunda olduklarını' söylediler. Siz burayı doğal akışına bıraktınız, ben takip ettim. Görüşmeler yaptım. Vakıfların itirazı var. 'Siz burayı okul alanı olarak işaretleyemezsiniz' diyor. 'Benim binlik planımı 5000'lik plan ile uyumlu hale getirin' diyor. Kimsenin malını ön plan çıkartmıyorum. Ticari konut filan da yapmıyorum. Bazı kanallarda trollerin yaptığı 'Gültak burayı ticarethaneye çevirecek' gibi paylaşımları duyuyoruz. Gültak hiçbir yeri ticari alana çevirmiyor, plaza da yapmayacak." diye konuştu.
"AKDENİZ KADINLARI, AKDENİZ HALKI İÇİN RANT VAR"
Alt belediyelerin üst belediye tarafından yapılan 1/5000'lik imar planlarına uyması gerektiğini anımsatan Başkan Gültak, şunları kaydetti:
"Alt belediye olarak üst belediyeye uymak zorundayız. Bizden binlik plan yapılması isteniyor. Biz burada bu böyle olmasın, şöyle olsun dedik. Vakıflar itiraz etti ve böyle olursa mahkemeye taşıyacaklarını söylediler. Mahkemeye taşınırsa 18 yıl boş kalan ve çürüyen okulun bir 18 yıl daha çürümeye devam etmesi demek. Biz buranın daha fazla çürümesini istemiyoruz. Amacımız üzüm mü yemek, bağcıyı mı dövmek? Ne yapalım devletin bir kurumu ile kavga mı edelim? Farklı şeyler duyuyoruz, bir şey olur ise vicdanınız rahat eder mi? İşi garantiye almak için şartlar koyduk. Doğru Gültak ebedi değil ama gelecek kişi bu planın dışında bir şey yapamaz. Burası tescilli bina, sizlerde benden çok daha tecrübelisiniz. Ama öğrendiğim kadarıyla tescilli binalar kendisi ortada olmasa da aynısı yapılmak zorunda. Buranın ticari alan olmasının hiçbir önemi yok. Ayrıca Gültak'ın böyle bir derdi yok. Burası yıkılamaz, yıkılsa da aynısı yapılmak zorunda. İçinde kimsenin sahiplenmediği bir yapı var. Gültak ne yaptı? Anıtlar Kurulu'ndan yıkım kararını getirdi. Oranın kullanım iznini aldığımda o binayı yıkacağım.
Bizim amacımız burayı kreş, eğitim kurumu ya da müze yapmak. Bölge iş kadınlarımızın oldukça yoğun olduğu bir bölge. Burada insanlarının çocuklarını rahatlıkla bırakabileceği bir alan yok. Neden buna engel olmaya çalışıyorsunuz? Ben zaten Anıtlar Kurulu'na gidip izin isteyeceğim. Yapmazsam konuşursunuz. Tüm izinler alındıktan sonra yeniden restore ederek, içindeki absürt binayı yıkarak, 20-30 yıllığına kiralayacağız. Kendi mezun olduğum okulu nasıl plazaya veya ticari alana çevirebilirim. Böyle bir hainlik olabilir mi? 18 yıldır kaderine terk edilmiş, çürümeye yüz tutmuş bir okula el attık. İyi ki de el atmışız. Demek ki önemli bir iş yapıyoruz ki bu kadar tartışılıyor. Ticari konuta ben çevirmiyorum. Üst plana uygun bir plan yapıyorum. Öyle anlatıyorsunuz ki sanki rant sağlayacağız. Doğru ortada bir rant var Akdeniz kadınları, Akdeniz halkı için rant var.
Burası sıkıntılı bir yer. İçindeki binayı yıkıp, okul binasını da kiralayıp Mersin'e kazandıracağız. Burası tescilli bir bina olduğu için yanına bina yapmak istediğinizde de kuruldan izin almanız gerekir. Bu tür binaların gölgede kalmaması, siluetinin korunması için kurul hiçbir zaman izin vermez. Burada rant var ise Akdeniz'in rantıdır. Burada kötü bir niyet yok. Bir dava açılıp, buranın önü tıkanır ise ben üzülürüm. O okulun çocukları ağlar. Sizlerin huzurunda bir söz veriyorum. Olmazsa gelin hesabını benden sorun. Gelin oy birliğiyle kararı geçirelim."
Konuşmaların ardından Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, teklifin komisyonlara iade edilmesini ve yeniden ele alınmasını teklif etti ve oylamaya sundu. Teklif oy çokluğuyla reddedildi. Teklif, komisyondan geldiği gibi oy çokluğu ile kabul edildi.