Kongre ve Sergi Sarayında gerçekleştirilen toplantıda MHP’li Meclis Üyesi ve Denetim Komisyonu Başkanı Mehmet Topkara raporda yer alan bulgularla ilgili açıklama yaptı.

MHP’li Topkara’nın açıklamalarına sinirlenen MBB Başkanı Vahap Seçer, sık sık Topkara’nın sözünü keserek, Topkara’nın söylem ve üslubunu eleştirdi.

KİRA GİDERLERİNDE YÜZDE 230 ARTIŞ

Denetim Komisyonu raporuna göre Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin kira giderlerinde yüzde 230 artış gözlemlendiğini kaydeden Topkara: “Bütçemize baktığımızda 2019’da 1 milyon 997 bin TL olan kira giderinin, 2020’de 2 milyon 194 bin ve 2021’de 6 milyon 616 bin TL’ye çıktığını görüyoruz. 2019’dan 2021’e kira ödemelerinde yüzde 230 gibi bir artış ortaya konulmuştur” dedi.

BOŞ DURAN BİNAYA ÖDENEN KİRA DUDAK UÇUKLATTI

Belediyenin çok yüklü miktarda kira gideri olduğunu kaydeden Topkara: “Kira konusunda, belediyemizin çok yüklü miktarda kira gideri olduğunu görüyoruz. Mesela Gökdelen’de 7 kat kiralamışız 10 Eylül 2021’de ama bugün hala oraya geçemedik, tadilatını bile yapamadık. Kırmızı Lacivert ve Özel İdare İş hanlarının yıkımından dolayı buradaki kurumlarımızı Gökdelene taşıyacaktık. Ama 10 Eylül’den buyana oraya kira ödüyoruz. Oraya ödediğimiz kira maliyeti bir aylık 89 bin 649 TL kira ödüyoruz. Ayrıca 7 katın bir aylık aidatı 36 bin 333 TL. Kiraladığımız ama kullanamadığımız bu yerlerin bir an önce kullanılması gerekmektedir. Yine Marinavista diye bir yer kiralamışız 1 milyon 210 bin TL’ye ama hala burada bir çalışma yapıp, içerisine geçemedik. Yine aynı insanlardan Merkon Sitesi diye bir yeri kiralamışız onun da 3 aylığı 252 bin TL olarak gösterilmiş. Aylığı 84 bin TL’ye geliyor. Bunlar doğrudan temin ve pazarlık usulüyle yapılmış kiralamalar” şeklinde konuştu.

ARAÇ KİRALAMA GİDERİNDE DE BÜYÜK ARTIŞ VAR

Konuşmasında araç kiralama bedellerine de değinen Topkara, burada da yüzde 57 oranında bir artış görüldüğünü kaydederek: Yine taşıt, iş makineleri kiralamalarında da durum aynı. Çünkü bunların kirası yüksek dedik, otobüs gibi öz mal yapabilir, alabilirsek bu yükten kurtuluruz demiştik. 2019’da 18 milyon 434 bin TL olan araç kiralama bedeli. 2021’de bu rakam 50 milyona çıkmış. Yani 2020-2021 farkı bile yüzde 45,81 olmuş. Yine iş makinelerinde 15 milyon TL olan kiralama bedeli 2019’da 32 milyon 107 bin TL’ye tekabül ediyor. Önceki yılla farkı yüzde 57,54. Yine diğer kiralama bedellerimizde de 143 bin TL olan kiralama giderlerimiz 491 bin TL’ye çıkmış. Bu da yüzde 702 oranında fark oluşturuyor” dedi.

FARKLI ÜRÜNLER AYNI FİRMADAN ALINMIŞ

MHP Meclis Üyesi ve Denetim Komisyonu Başkanı Mehmet Topkara rapora göre farklı ürünlerin yine aynı firmadan alındığına değinerek şunları söyledi: “Yine raporda yazdığımız maddenin bir tanesinin açıklaması şudur ki; farklı ürünler aynı firmadan alınmış. Aynı firmadan ilgisi olmayan ürünler alınmış, örneğin; yangın köpüğü, kazma kürek, köpek maması, kadın konuk evine iç çamaşırı, patlamış mısır makinesi, armut koltuk alımı, kamp çadırı… Yine bir başka firmadan ham MDF’den takım elbiseye kadar farklı ürünler alınmış.”

70 TANE İCRALİK DOSYA VAR

BAŞKAN YILDIZ, GÖREVİNE BAŞLADI BAŞKAN YILDIZ, GÖREVİNE BAŞLADI

Topkara, Makine İkmal Dairesi Başkanlığının 70 tane icralık dosyası olduğunu vurgulayarak: “Bu konuyu sizde biliyorsunuz. Konuyla ilgili de Savcılık Soruşturması olduğunu biliyoruz. Bu dosyaların nedenini araştırdığımızda makinelerin parkta yatmaması için ilgili daire ürünleri önden almış. İş makinelerimizi, otobüslerimizi hizmet araçlarımızı yatırmamış, hemen faaliyete sokmuş. Ama sonra resmi evrakların işlemlerini yapmakta geciktiği için kurumlarla mahkemelik olmuşlar. Bununla ilgili ide 70 tane icralık olay var. Yine bu daire başkanlığında bir firmadan aynı yıl hem ihaleli hem doğrudan teminli mal alımları yapılmış. Çok defa tekrar etmiş bu durum. Burada açık ihalelerin daha fazla yapılması, oradaki bu gideri de azaltacaktır” diye konuştu.

KILIÇDAROĞLU’NUN MERSİN MİTİNGİ BELEDİYEYE Mİ FATURA EDİLDİ?

Topkara’nın sözlerinde en çok dikkat çeken kısım ise temsil, ağırlama giderleri oldu. MBB’nin 2019’da 8 milyon 354 bin TL olan temsil, ağırlama, tören fuar giderlerinin 2022’de 12 milyon 257 bin TL’ye çıktığının altını çizen MHP’li Topkara: “2020 – 2021 farkı bile yüzde 175,60 olmuş. Yine tanıtım, ağırlama, tören organizasyon giderleri 2019’da 4 milyon 669 bin TL iken 2021’de 5 milyon 521 bin TL olmuş. 20121’de tanıtım ağırlama tören fuar temsil giderleri 18 milyon 178 bin TL gibi bir rakama ulaşmış” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Mersin Mitingi ile ilgili de açıklamalarda bulunan Topkara şöyle konuştu: “Sayın Kılıçdaroğlu’nun Mersin ziyaretinde bir firmadan hizmet satın alımı yapılmış. Ama sayın Kılıçdaroğlu’nun Mersin ziyaretinin kapsamı neydi? ‘Hükümet ülkeyi yönetemiyor, derhal seçime gidilmeli,. Biz gelmeliyiz. Seçim için de Mersin’den start veriyorum’ diye tüm ülke gündemine Millet İttifakı ile birlikte bölgesel olarak bir miting yapılması ile alakalı Mersin’den bir başlangıç yapıldı. Bununla ilgili ide bölgemize 50 tane milletvekili, genel merkez yöneticileri, bürokratlar. STK’lar, dernekler, belediye başkanları, heyetler geldiler. Burada bir hafta mitinge çalıştılar. Yemekli toplantılar kapsamında organizasyon alım işi de bu miting dolayısıyla belediyemiz tarafından karşımandı. 352 bin 230 bin TL’lik bir dorudan temin ile temsil ağırlama yapılmıştır. Yine 4 Aralık’taki mitingin basın lansmanı, basına haber yapılması ile ilgili de 125 bin TL gibi bir basın harcaması görülmektedir.”

PARTİ ÇALIŞMALARINA YÜKSEK FATURALAR

Topkara açıklamalarını şöyle sürdürdü: “CHP Kayseri’de Belediye Başkanları için bir çalıştay yapıyor. Ve bu çalıştaya Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak katılıyoruz. 22d kapsamında yani doğrudan temin ile 24 Aralık 2021 tarihinde 29 bin 157 TL’lik CHP’nin Belediye Başkanları Kurultayına belediyemizden fatura kesiliyor. Sayın Kılıçdaroğlu’da bu toplantıya katılıyor, CHP Genel Merkezi ile bu programlar yapılıyor. Yine Büyükşehir Belediyemizin organize ettiği sayın Kılıçdaroğlu’nun da Mersin’e geldiği büyük kamyoncular buluşması var. Bu buluşmada da 76 bin 995 bin TL, organizasyon kapsamında çeşitli hediyeler için 139 bin 830 TL gibi bir harcama yapılıyor. Yine bu toplantı için il dışından gelen konuklarımızı misafir ettiğimiz için de 318 bin TL gibi bir rakamı doğrudan temin ile harcamışız. Yine İstanbul’da yapılan CHP’li belediyelerin tarımsal kalkınma zirvesi ve CHP’nin 2024-2028 CHP Tanıtım Programı’nın da yapıldığı organizasyona da 128 bin 620 TL gibi bir temsil ağırlama gideri harcamaları yapmışız.”

TOPKARA’YI YALAN SÖYLEMEKLE SUÇLADI

Açıklamalar üzerine daha fazla dayanamayan MBB Başkanı Vahap Seçer: “İşi çığırından çıkardın” diyerek Topkara’ya yüklendi. MHP’li Topkara’yı yalan söylemekle suçlayan Başkan Seçer: “Tamamen tezvirat, tamamen yalan, yakıştıramıyorum. Halk bizi izliyor. Denetim raporunu doğru dürüst oku. Sen denetim kurulu olarak insanları yanıltma. Tezvirat yapma. İnsanları yalan yanlış bilgiler verme. Daha doğrular bilgiler ver. Sana yakışanı yap. Bu doğru bir şey değil. Ne gördüysen onu aktar ama doğru dürüst aktar” dedi.

Topkara ise Başkan Seçer’in sözleri üzerine: “Ben doğru dürüst anlatıyorum. Rakamla, tarihle veriyorum” derken Seçer, “Burada sorun rakamlar değil, senin tarzınla ilgili. Art niyet yapıyorsun, halkı doğru dürüst bilgilendir” tepkisi verdi.

“Art niyet yok. Herhangi bir iftara yok” raporda var diyen Topkara’ya, Seçer, “Burayı provoke etme. Harcamaları yalan yanlış anlatıyorsun. Burada yanlış bilgi veriliyor. Biz yalanı, yalancıyı dinlemek zorunda değiliz. Harcamaları yalan yanlış anlatıyorsun. Laf cambazlığı, demagoji yapma” yanıtı verdi.

KİM NE KADAR HABER YAPIYORSA O KADAR PARA

Topkara ayrıca, “Aynı kişilerin gazetesi, internet gazetesi ve radyosu olduğunu ve bunlara ayrı ayrı aylık abonelik ödemesi yapıldığını ve bu rakamların da hiçbir gazete, radyo ve internet sitesi ile birbirini tutmadığını, abonelikler dışında özel duyurular, özel haberlere de ayrı paralar verilerek yaptırıldığı görülmekte. Bu arada belediyenin basın biriminin yaptığı haberlerin, duyuruların kim ne kadarını yayınlıyorsa ona göre ödeme yapılıyor gibi bir algı yapılmış, rakamlar birbirini tutmamaktadır” dedi.

ÖZTURAN: "ŞEFFAF DEĞİLSİNİZ"

Denetim Komisyonu Başkan Yardımcısı AK Partili Zafer Şahin Özturan’da Topkara’ya sahip çıktı. Özturan: “Denetim Komisyonu Başkan Yardımcısı olarak Büyükşehir Belediye Başkanı olarak az önce Denetim Komisyonu Başkanı Mehmet Topkara’ya söyledikleriniz doğru bulmadım. 2 ay boyunca çok şeffaf ve adaletli bir süreç yöneltti. Topkara’ya yönelik ithamlarınızı kınıyorum. ‘Biz çok şeffafız’ diyorsunuz ama Denetim Raporunda gördüklerimiz ile bunun doğru olmadığını görüyoruz. Yapılanları takdir ettik ama eksiklikleri de ifade etmek istedik Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığının doğrudan temin oranı yüzde 68,24. Dorudan temin oranlarının fazla olduğu, açık ihalelerin iptal edilip pazarlık usulü yapıldığı raporda yazıyor” dedi.