Akdeniz Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nce; “22 Mart Dünya Su Günü” nedeniyle, “Geleceğin Suyunu Kullanma” temasıyla düzenlenen etkinlikte, bir insanın günde ortalama 25 litre su tüketmesi gerekirken bu miktarın 7,6 katı; yani 190 litre su tükettiğine dikkat çekildi; böyle giderse insanlığı susuzluğun beklediği belirtildi. Etkinlikte çeşitli iş ve işlemleri için belediye binasına gelen vatandaşlara, suyun hayatımızdaki önemini anlatan ve su tüketimini azaltmaya davet eden broşürler dağıtıldı.

“Su kıtlığı, insanlığın sorunudur”

Etkinliğe katılarak bir konuşma yapan Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, suyun; insan hayatının olmazsa olmazlarından biri olduğunun altını çizdi. “İnsanoğlu açlığa uzun süre dayanabilir ama susuzluk nedeniyle çok kısa bir sürede yaşamını yitirebilir” diyen Başkan Gültak; “Dolayısıyla eğer dünyada su sorunu varsa, bu insanoğlunun sonu demektir. Dünya üzerinde, iklim değişikliğinden kaynaklı ciddi su sıkıntıları yaşandığına da işaret eden Başkan Gültak, “Özellikle Afrika ve bazı Asya ülkelerinde insanların suya ulaşması imkânsız gözüküyor” dedi.

“Kişi başı su tüketimini 190 litreden 25 litreye düşürelim”

Başkan Gültak; su israfına da dikkat çekerek, “Türkiye’de kişi başına günlük 190 litre su tüketilmektedir. Hâlbuki dünya ortalamasına bakıldığında bu tüketimi 25 litreye kadar düşürmek gerekiyor. Eğer bu şekilde su tüketmeye devam edersek, sonuç, ileride ‘kişi başı sıfır litre su’ olacak. Tüketim, israf böyle giderse, iklim değişikliğinin ve kuraklığın da tüm dünyayı etkisi altına aldığı günümüzde susuzluk ve kurak topraklarla karşı karşıya kalırız” diye konuştu.

“Tarımsal sulamada damlama sistemi ve yeni teknolojiler kullanalım”

Sözlerini; “Su yoksa hayat yok, insanoğlu yok, yeşillik yok, doğa yok, toprak ve dünya yok” diyerek sürdüren Başkan Gültak; “Kısacası su yoksa yaşam da yok. Gelin, kullandığımız su miktarını mutlaka azaltalım. Çeşmeleri açık bırakmayalım, suyumuzu israf etmeyelim. Tarımda da mutlaka damlama sistemi ve teknolojik ürünler kullanalım. Toprağın verimini de azaltan salma sulama sisteminden vazgeçelim ” ifadelerini kullandı.

RAMAZAN KOLİLERİNE TALEP % 10 ARTIŞ GÖSTERDİ RAMAZAN KOLİLERİNE TALEP % 10 ARTIŞ GÖSTERDİ

“Ne para, ne altın, ne döviz… İnsan hayatının vazgeçilmezi sudur”

Türkiye’nin birçok ili gibi Mersin’de de bu yıl beklenen yağışların gelmemesi nedeniyle mevsimin kurak geçtiğine işaret eden Başkan Mustafa Gültak, bunun da etkisinin yaz mevsiminde görüleceğini kaydederek; “Suyumuzun değerini bilelim. Su tüketimimizi kısalım. Ne para, ne altın, ne döviz değil… İnsan hayatının tek vazgeçilmezi sudur. Su tüketimi mutlaka azaltalım. Suyumuzu israf etmeyelim ki hayatımız devam etsin.”