Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2021 yılı Nisan ayı toplantısının birinci birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında Kongre ve Sergi Sarayı’nda toplandı. Toplantıda, kentsel dönüşüm, katı atık bedelleri ve yeni alınacak CNG yakıtlı çevre dostu otobüslerle ilgili kullanılacak dış kredi gündeme geldi. Meclis’te konuşulan bir diğer konu da Mart ayı Meclisi 2. birleşiminde Mersin Limanı ile ilgili oy çokluğuyla alınan temenni kararının usul yönünden hatalı olduğu iddialarıydı.

“Bu bir çoğulcu demokrasi anlayışıdır”

Toplantıda, Meclis’te komisyonlara üye veremeyen siyasi partilerin üyeleri ile bağımsız üyelerin de ihtisas komisyonlarında görev alabilmesine yönelik gündem dışı madde görüşüldü. Maddeyle ilgili görüşlerini paylaşan Başkan Seçer, “Burada bağımsız üyelerimiz var. Sayısal olarak komisyonlarda temsil edilemeyen, sayısal çoğunluğu komisyonlara üye vermeyi engelleyen bazı parti gruplarımız var. Halkların Demokratik Partisi, İYİ Parti, bağımsız var. Burada iki arkadaşımız bağımsız. Biz bu Meclis üyelerimizin de komisyonlarda yer almasını arzu ederiz. Onlar da katkı sunsun çalışmalara. Bu bir çoğulcu demokrasi anlayışıdır. Ya da diğer bir tabirle katılımcı bir anlayışın düşüncesi ya da değerlendirmesi diye düşünüyorum. Ama tabii ki mevzuat da böyle bir uygulamayı meclis kararına bağlamış. Meclis böyle bir karar alırsa bunu yapabiliriz. Dolayısıyla böyle bir önerge verdim” dedi. Gündem dışı madde Meclis oylaması ile reddedildi.

GÜLTAK: “1 NİSAN’DA KALDIĞIMIZ YERDEN DEVAM EDECEĞİZ” GÜLTAK: “1 NİSAN’DA KALDIĞIMIZ YERDEN DEVAM EDECEĞİZ”

“Kimse sizi buraya zorla seçmedi

Gündem dışı konuşmalarla ilgili Meclis üyelerinin eleştirilerine de yanıt veren Seçer, şunları söyledi: “Belki bu gündem maddesinde bazı yeni uygulamalar getirilebilir ama meclis üyesinin duygu ve düşüncelerini burada ifade etmelerini engelleyecek bir karar almamız mümkün değil. Burası Meclis, burada insanlar oturmaya gelmez. Burada insanlar konuşmaya gelir. Kentin sorunlarını aktarmaya gelir. Lütfen herkesin ağzından çıkanı kulağı duysun. Bunu defaatle söylüyorum biz buraya gelip, gündemimiz şudur deyip, katip üyelerimize ‘maddeyi okuyun’ deyip, kabul edenler, etmeyenler şeklinde… Böyle bir Meclis yok. Kapatalım o zaman Meclisi. Konuşacağız elbette. Arkadaşlar siz Meclistesiniz. Bu 10, 20, 30 saat sürer. Çok acil işi olan bir arkadaşımızın Belediye Başkanlığı’nda, Meclis üyeliğinde ne işi var? Gitsin o işini yapsın. Kimse sizi buraya zorla seçmedi. Beni buraya zorla oturtturmadı. Ben bunu anlamakta zorlanıyorum ama bana deyin ki gereksiz konular konuşulmasın. Şimdi herkes gayet güzel şeyler söylüyor, sorunları söylüyor. Neyi konuşacağız burada bana bir söyler misiniz? Gündemdeki maddeler okunacak, falanca komisyona sevki kabul edenler, etmeyenler kapattık, geç. Komisyondan gelenler; zaten orada görüşülmüş, kabul edilmiş. Kabul edenler, etmeyenler geç. Haydi, eyvallah gidiyoruz. Ne anladık bu işten? Burası Meclis olmaktan çıkar o zaman. Böyle bir anlayışı kabul etmiyorum.”  

Cumhur İttifakı’na mensup bir Meclis üyesinin ‘şehir gerilmesin’ sözü üzerine Başkan Seçer, “Şehri geren yok. Konuşmalar esnasında bazı arzu etmediğimiz gelişmeler olabiliyor. Bu şehrin gerildiği anlamına gelmiyor. Dikkat edin genelde burada idarenin sizlerden talep ettiği bazı konularda tartışmalar büyüyor ve şehir geriliyor. Onun dışında şehri gerecek bir şey yok. Herkes nezaketli bir şekilde konuları tartışıyor. İktidarın olduğu kadar muhalefetin de Başkanın olduğu kadar Meclis üyelerinin de buna riayet etmesi gerekiyor” dedi.

Başkan Seçer’den AKP Milletvekili Yılmaz’a yanıt

Başkan Seçer, AKP Mersin Milletvekili Zeynep Gül Yılmaz’ın “Güvenlik soruşturması” tasarısı görüşmelerinde sarf ettiği “Bağırta bağırta Akdeniz Belediyesi'ni aldık, kanırta kanırta da Büyükşehir'i alacağız” sözleriyle ilgili olarak şunları söyledi: “Ben Sayın Milletvekilimiz hakkında, Zeynep Gül Yılmaz hanımefendi hakkında bir yorumda bulunmak istemiyorum. Neden bulunmak istemiyorum? Üzüldüm. Kentimin bir kadın milletvekili. Milletvekillerime saygı duyarım. Kadın olduğu için 2 kez saygı duyarım. Zaten eni topu toplam şu anda 12 milletvekilimiz var, 2 kadın milletvekilimiz var. Yani 12’de 2. Onun için bir kat daha fazla saygı duyarım. Keşke Meclis’te, parlamentoda o kürsünün ona yarattığı strese, hezeyana, heyecana kapılmasaydı, böyle bir söz etmeseydi. Keşke etmeseydi ama böyle bir söz etmiş. Bunun üzerine benim bir hanımefendiye burada bir gönderme yapmam, bir laf söylemem zaten ahlakıma aykırı bir şey. Onu takdirlerinize bırakıyorum.”

“Mutabakatı sağlanmış her çalışmaya ben de yardımcı olurum, desteklerim”

Meclis’te kentsel dönüşüm konusu da gündeme geldi. Kentsel dönüşümle ilgili ‘topyekûn karşıyız’ ya da ‘topyekûn evet dememiz mümkün değil’ ifadelerine yer veren Seçer, “Bu bir mutabakat. Yani burada halk var, orada yaşayan insanlar var. Getireceksiniz bir yüklenici firma bulacaksınız. Siz idari olarak onların işini kolaylaştıracaksınız, onun sıkıntıları var. İmarda belki bazı düzenlemeler yapacaksınız. Bir altyapı oluşturacaksınız. Şimdi bu konu siyah beyaz değil, bu gri bir alan. Mutabakatı sağlanmış her çalışmaya ben de yardımcı olurum, desteklerim. Halkın onayı alınmışsa benim işi kolaylaştırmam gerekir ve bu görevi de ben harfiyen yerine getiririm. Biz işlerin önünü tıkamak değil kentin önünü açmak için sorunları bir an önce çözmeye gayret ediyoruz. Bütün belediyelerimiz idaremizle, Büyükşehir’le ilgili oturulup, konuşulup, mutabakat sağlanan bütün konularda, emrivaki olmayan konularda bizim katkımızı görmüştür. Bunun aksi bir durum varsa bir gözden kaçmadır, bir yanlışlıktır, biz bunu da düzeltiriz” dedi.

Seçer, çevre dostu otobüslerle ilgili krediyi de değerlendirdi: “Zaman aşımı olursa üzülürüz”

Başkan Seçer, çevre dostu yeni otobüsler için EBRD Green City kapsamında kullanılacak krediyle ilgili yaşanan sıkıntıları değerlendirirken, “Her şey bitmiş, iş yatırım programına almaya kalmış. Sayın Cumhurbaşkanı’ndan bu talepte bulunulmuş. Şu güne kadar bir arpa boyu yol alamadık. Bu krediler siz de takdir edersiniz ki bir proje kapsamında geliyor. Belli bir süre kullanılmadığı taktirde bu krediler geri gidiyor. Eğer zaman aşımı olursa biz buna üzülürüz. Bundan kent kaybeder. Tekrar söylüyorum 22 milyon Avro gelecek, 7 milyonu silinecek. Üzerine binen faiziyle beraber eni topu bizim ödeyeceğimiz 18 milyon lira olacak. Yani 22 alacağız, 18 ödeyeceğiz. 2 yıl ödemesiz, 10 yılda ödeyeceğiz. Yaklaşık olarak bugünkü bedelleriyle 110-120 CNG’li yeni otobüs alacağız. Bu da buradan bir sesimizdir. Bunun da duyulmasını istiyoruz” diye konuştu.

“Katı atık bedellerinin Büyükşehir’le alakası yok”

Meclis’te katı atık bedelleriyle ilgili şikâyetler de gündeme geldi. Katı atık bedellerinin Mersin Büyükşehir Belediyesi’yle ilgisinin olmadığını vurgulayan Seçer, sözlerine şöyle devam etti: “Anamur Belediyemiz de bir açıklama yapmış. ‘Benim haberim yok bundan’ demiş ya da ‘bunu MESKİ topluyor’. Bildiri kendisinde. Tekrar okuyabilir. Bakın inanın ben hayretle okudum. ‘Bugüne kadar bize bir para gelmedi’ demiş. Şimdi bakın bu bir başkana uygun bir davranış değil. Buradan Anamur halkı, Tarsus halkı, Mersin’in merkezdeki 4 ilçe halkı, herkes beni dinlesin. Bu alınan paraların, katı atık bedellerinin Büyükşehir’le alakası yoktur. Bir delikli kuruş bizim kesemize girmiyor. Bizim hakkımıza düşeni biz kendi tasarrufumuzla almayacağız dedik. Bazı belediyelerimiz, ilçe belediyelerimiz de almıyor. Ama sizin Anamur Belediyesi alıyor. Diğer belediyeler alıyor. Biz sizin adınıza bunu kesiyoruz. Bu aldığımız Meclis kararında var. Sizin de onayınız var. MESKİ sizlere yatıracak ama siz vatandaşı aldatıyorsunuz Sayın Başkan. Bu çok yanlıştır. Ha bunları görüşmeyelim, kenti germeyelim. Ortada göz göre göre bir yanlış yönlendirme var. Anamur’da alınan her delikli kuruş Anamur Belediyesi’nindir. Merkezde hangi belediye olursa olsun, her delikli kuruş ilçe belediyesinindir.”

Mersin Limanı’yla ilgili temenni kararı gündeme geldi

Başkan Seçer, bir önceki Meclis toplantısında Mersin Limanı konusunda alınan temenni kararına katılmayıp, salonu terk eden üyelerin Toplantı Tutanak Özeti’yle ilgili itirazlarına da yanıt verdi. Bir Meclis üyesinin oy çokluğu ile verilen temenni kararında usul olarak bir hata olduğunu iddia etmesi üzerine Başkan Seçer, söz konusu toplantının görüntülerini yeniden izlettirdi. Seçer, maddenin kabul edilmesinde usul olarak bir yanlışın olmadığını belirterek, “Toplantı yeter sayısı 43. Bizim benimle beraber 79 üyemiz var. 40, toplantıyı açmaya yeterli oluyor, 21 de karar almaya yeterli oluyor. Hem toplantıyı açarken hem karar alırken, yani oylama yaparken biz bunu sağlamışız. Böyle bir şey olsa oldubittiye getirip böyle hukuksuz bir davranış içerisinde olunabilir mi?” diye sordu. Toplantı Tutanağı’nın tamamımın kabul edilmemesi gibi bir durumun söz konusu olamayacağını, sadece Mersin Limanı ile ilgili maddeye şerh konulabileceğini ifade eden Başkan Seçer, Toplantı Tutanak Özeti’nin doğruluğunu oyladı. Tutanak Özeti’nin doğruluğu oy çokluğuyla reddedildi.

“Toplantıda oylamaya katılmama kamuoyuna karşı net bir tavır değildir”

Limanla ilgili temenni kararının tarihe not düşmek amacıyla alındığını, ret oyu kullananların Mart ayı 2. birleşiminin 2. oturumunda olmadığını hatırlatan Seçer, temenni kararını alan üyelere yönelik ‘3-5 Meclis üyesi” tabirinin kullanılması üzerine de “Bu çok şık olmamıştır” dedi. Seçer, konuyla ilgili şunları söyledi: “Zaten o anda sizler orada yoktunuz. Bunun gerekçesi aslında tartışmaya açık siyasi olarak da. Bir karardan kaçma mıdır? Yani kamuoyuna karşı net bir tavır değildir toplantıda oylamaya katılmama. Aslında doğru olan bir şeyi kamuoyunun önünden kaçırma adına yapılmış bir eylem olarak değerlendiriyorum. Yani vicdan diyor ki; ‘orasının doldurulması bu şekilde uygun değildir ama siyaseten böyle bir karar alınmış, hadi biz burayı terk edelim’. Kamuoyuna deyin ki; ‘doğrudur’. Bunda bir şey yok. Kimse size buradan zorla Meclis dışına çıkın demedi. Ben de üzüldüm. O şekilde bir tavır hangi üst akıl tarafından bu gruba dikte edildi? Yoksa Sayın Başkan geldi, konuşma yaptı, görüşlerini söyledi. Birkaç arkadaşım yine oturuyordu. Sanıyorum Sayın Başkan da buradaydı ama daha sonra dışarı çıktılar. Yani birileri demek ki bu şekilde gruba yön verdi diyelim. Şimdi burada halkın önünde neyi tartışıyoruz? Bu bir niyet meselesi. Böyle bir niyetimiz var, biz niyetimizi bildiriyoruz Meclis olarak. Siz o toplantıda kalsaydınız ‘hayır’ deseydiniz, hayır çıksaydı. Niye çıktınız? Neyi tartışıyorsunuz? Neyin tutanak özetini bana itiraz ediyorsunuz? Limana karşıysan kalsaydın ‘evet’ oyu verenlerle evet oyu kullansaydın. Hayırsa niye dışarı çıktın? Burada kalsaydın ‘hayır kardeşim liman doldurulsun’ deseydin. Ben itirazını anlamakta zorlanıyorum.”

“Belediyemizin dava gerekçesini bilirkişi makul bulmuş, doğru bulmuş”

Mersin Limanı ile ilgili açtıkları davada keşif yapıldığını ve bilirkişi raporunun geldiğini söyleyen Başkan Seçer, “Biz hukuk devleti olduğumuza hala inanıyoruz. Gittik dava açtık. İdare Mahkemesi’nde süren davamızda 1 Şubat tarihinde bir keşif yapıldı ve sonuç geldi bilirkişi raporunda; 30 sayfalık, daha çok yeni, dün bunlar da yayınlandı; ‘kapasite artırımının plan kademelenmesine şehircilik ilkelerine ve kamu yararına uygun olmadığı kanaatine varılmıştır’ diyor. Yani bizim belediyemizin dava gerekçesini bilirkişi makul bulmuş, doğru bulmuş ve bilirkişi o yönde karar vermiş” dedi.

Seçer, liman için alınan temenni kararının sonucu değiştirmeyeceğinin ve temelinin atıldığının hatırlatılması üzerine, “Burası bir hukuk devleti. Bakan geldi temel attı diye oturalım kaderimize razı mı olalım? Yok böyle bir şey. Kanun var, nizam var” diye konuştu.

“Mersinimiz’e bu güzel insanlar değer katıyor”

Başkan Seçer, 8 Nisan Dünya Romanlar Günü’nü kutladı. Romanların kadim bir geleneğe sahip olduğunu ifade eden Seçer, “Mersin’imize bu güzel insanlar değer katıyorlar” ifadelerine yer verdi. Polis Haftası’nı da kutlayan Seçer, “Şehit olan polislerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Görevi başında olanlara başarılar diliyorum” dedi.