Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin toplu taşıma filosunu güçlendirmek, vatandaşların hızlı, ekonomik ve konforlu bir şekilde seyahat edebilmesini sağlamak amacıyla bünyesine kattığı 87 çevre dostu CNG’li aracın 30 araçlık ilk partisinin anahtar teslim töreni gerçekleştirildi. Yapılan törende temsili anahtarı teslim alan Başkan Seçer, direksiyonun başına geçerek ‘Sarı Limonlar’ın ilk test sürüşünü yaptı. Toplu taşımayı sosyal belediyecilik kapsamında değerlendirdiklerini ifade eden Başkan Seçer, filoya 100-120 aracı daha katmak istediklerini söyledi.

Eski Otogar alanında yapılan teslim törenine Başkan Seçer, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol, Karsan Genel Müdürü Muzaffer Arpacıoğlu, Büyükşehir Belediyesi bürokratları, Meclis üyeleri ve siyasi parti temsilcileri katıldı.

“İnsanları en rahat, güvenli, konforlu, ucuz şekilde ulaştırmanın yollarını arıyoruz”

‘Ayıla Gazoz Ulaşıma Limon’ sloganı ile Mersinliler’e hizmet edecek olan ‘Sarı Limonlar’ın anahtar teslim töreninde konuşan Başkan Seçer, “Bugün burada Mersin için Anamur’dan Tarsus’a, Çamlıyayla’dan Mut’a kadar toplu taşıma alanında önemli bir hamle olarak gördüğümüz CNG’li yeni otobüslerimizi filomuza katma töreninde bir aradayız. Göreve geldiğimiz günden bu yana özellikle Mersin’in trafik sorunu ki toplu taşıma da trafik sorunuyla bağımsız düşünülemez, entegre bir konu. Bu belediye otobüsleri marifetiyle, yarın ihalesini gerçekleştireceğimiz üç etaptan oluşan ilk etap 13.4 kilometrelik yeraltı raylı sistem ihalesiyle, bunun gibi insanları bir noktadan diğer bir noktaya mevcut Mersin koşullarında en rahat, en güvenli, en konforlu, en ucuz şekilde ulaştırmanın yollarını arıyoruz, bunun için çaba sarf ediyoruz. Amacımız insanlarımızı Mersin’in yazının sıcağında, kışının serin, ılık havasında üşütmeden, sıcaklamadan herhangi bir sıkıntıya girmeden ulaşımını sağlamak. Bunun için de elbette ki son sistem, modern toplu taşıma araçlarına ihtiyaç var. Bunun için de elbette ki bir bedel ödemenize gerek var. Bunun da yollarını arıyoruz” dedi.

GÜLTAK: “1 NİSAN’DA KALDIĞIMIZ YERDEN DEVAM EDECEĞİZ” GÜLTAK: “1 NİSAN’DA KALDIĞIMIZ YERDEN DEVAM EDECEĞİZ”

“Toplamda 100-120 arasında bir araç alımı daha gerçekleştireceğiz”

Filoya yeni katılacak 87 otobüslerin dışında 100-120 arasında yeni otobüs alımı yapacaklarını ifade eden Başkan Seçer, “Özellikle yeni edineceğimiz 87 aracın dışında toplamda da 100-120 arasında bir araç alımı daha gerçekleştireceğiz. Bunu da Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın bize sağladığı bir imkanla gerçekleştireceğiz. 22 milyon Euro’luk bir kredi mutabakatı sağlandı. Bunun 7 milyon Euro’luk kısmı hibe olacak, 10 yıl ödemeli. Mersin Büyükşehir Meclisimiz’de, Meclis üyelerimizin desteğiyle bu borçlanma yetkisi tarafıma verildi ancak şu anda Sayın Cumhurbaşkanı’nın önünde, onun imzalaması gerekiyor, yatırım programına alması gerekiyor. Daha sonra da Lütfi Elvan Bakanımızın, Hazine Bakanımızın bunu onaylaması gerekiyor. Bu süreci bekliyoruz. Bir hayli de zamanımız geçti. Umut ediyorum çok kısa bir zaman diliminde bu gerçekleşecek” diye konuştu.

“87 aracımızı kendi bütçemizle karşıladık”

Başkan Seçer, mevcut toplu taşıma filosunun yenilenmesi gerektiğini belirterek, alımı yapılan otobüslerin özelliklerinden bahsetti. Seçer, şunları söyledi: “Bizim toplamda 263 aracımız bulunuyor filomuzda. Bunun 18’i körüklü, 205’i de standart araçlar. Bunlar merkezde faaliyet gösteriyor, diğerleri periferideki ilçelerimizde. Ancak filomuzun yenilenmesi lazım. Bizim şu anda elimizde bunun 26’sı midibüs olmak üzere 160 aracımızın ortalama yaşı 17. Bunların yenilenmesi lazım. Bir taraftan yeni güzergahlar açılması gerekiyor. Oralara yeni araçlar gerekiyor. Diğer taraftan elimizdeki mevcut filoyu da gençleştirmemiz gerekiyor. 87 aracımızı kendi bütçemizle karşıladık. Karsan firması bu satışı, imalatı gerçekleştirdi. Biz bu alımları bir süre önce yaptık. O dönemin rakamlarına göre zaten uygun rakamlardı ama şimdi çok daha uygun rakamlar haline geldi. Normal koşullarda biz 73 araç alımına çıkmıştık ama yasal hakkımızı da kullanarak % 20’lik bir iş artışı talebinde bulunduk Karsan firmasından. Onlar da bu talebi kabul ettiler ve 73 aracımız 10 körüklü, 63 standart tipti. Şu anda 75 standart, 12 de körüklü olmak üzere artık filomuza 87 yeni araç kazandırılmış olacak.”

“Ben toplu taşımayı sosyal belediyecilik kapsamında görüyorum”

Toplu taşımayı ticari bir faaliyet olarak değil, sosyal belediyecilik hizmeti olarak gördüklerini vurgulayan Başkan Seçer, “Bunun yanında 8.5 metrelik araçlara da sahip olmak istiyoruz. Yeni araçlar. Elimizde mevcutta var. Özellikle Tarsus ilçemizde. Bazı güzergâhlarda yolcu ortalamamız çok düşük ama ihtiyaçtan doğan o güzergâhlara araç koyma ihtiyacımız var. Burada bir cümle söylemek istiyorum bu son derece önemli; ben toplu taşımayı sosyal belediyecilik kapsamında görüyorum. Toplu taşıma ticari bir faaliyet olarak görülmemeli. Bir Belediye Başkanı olarak biz bunu bir hizmet olarak görüyoruz. Biz şu anda son rakamları vereyim; 2020 rakamlarıyla toplu taşımada belediye olarak 80 milyon TL, yılda bir anlamda sübvansiyon yapıyoruz. Yani cebimizden veriyoruz. Bunun böyle bilinmesini arzu ediyorum” dedi.

“Şu anda 56 araçlık alıma çıktık. Şartnamesi hazırlanıyor”

87 aracın tamamının Eylül ayına kadar geleceğini belirten Başkan Seçer, 56 araçlık alıma çıktıklarını da belirterek, “Bu güzergâhlardaki araçlarımız demode. Tabiri caizse akla ziyan. Koca koca otobüsler 100 km’de bunlar 40-42 litre mazot tüketiyor. Hatta o eski demode, yaşlı araçlar çok daha fazlasını tüketiyor. Astarı yüzünden pahalıya mal oluyor. Şu anda 56 araçlık alıma çıktık. Şartnamesi hazırlanıyor. Bunu da uygun koşullarla umut ediyorum filomuza kazandıracağız. 87 araç, şimdi 30’u geldi. 19 Mayıs’a kadar ilk etaptan kalan 43 adetlik kısım gelecek. Daha sonra iş artışı yapmıştık biliyorsunuz; kalan kısım da Eylül ayı sonuna kadar. Yani 87 aracımız parti parti olmak üzere Nisan’da 30, 43’ü Mayıs ayı içerisinde ve iş artışından yeni edindiğimiz araçlarımız yani toplamda 14 araç daha Eylül ayıyla beraber filomuza katılacak” diye konuştu.

“58 adet 8.5 metrelik araç alacağız”

Başkan Seçer, filoyu yenilemek için yeni alımlara gideceklerini sözlerine ekleyerek, “58 adet 8.5 metrelik araç alacağız ve IBRD yatırım programına alındığı andan itibaren onun da parası hazır, onun da ihalesine çıkacağız. Toplamda bütün Mersin için konuşuyorum 350 araç olacak filomuzda. Çünkü bazı eski araçları ya da ekonomik ömrünü doldurmuş araçları filomuzdan çekeceğiz. Bunun 270 adedi merkezde hizmet verecek, diğerleri ilçelerimizde hizmete devam edecekler” dedi.

“87 araçtan yıllık 10 milyon liralık bir yakıt tasarrufumuz olacak”

Filoya yeni katılan 87 araçla yıllık 10 milyon liralık yakıt tasarrufu sağlayacaklarının da altını çizen Seçer, “Yani biz bu 87 aracı dizel olarak alsaydık ekstra bizim 10 milyon lira akaryakıt giderimiz olacaktı. Yıllık maliyetimize 10 milyon lira bir ilave gelecekti.  Bizim giderlerimiz içerisinde akaryakıt tüketimimizin çok yüklü bir yeri var. Her kurumun olduğu gibi Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin de en büyük giderlerinin başında enerji giderleri geliyor, başta akaryakıt, elektrik. Bu konuda da önemli çalışmaların altına imza atıyoruz” dedi.

7 yeni hat açılacak, yeni açılacak hatlara da 41 yeni araç veriyoruz”

Başkan Seçer, ‘Ayılana Gazoz Ulaşıma Limon’ sloganlı otobüslerin renk tercihini de düzenledikleri anketle Mersinli vatandaşların yaptığını hatırlattı. Seçer, “7 yeni hat açılacak, yeni açılacak hatlara da 41 yeni araç veriyoruz. Böylece eski hatların yoğunluğu da ortadan kalkmış olacak. Burası önemli, en çok şikâyet aldığımız konu hatlarda yolcu yoğunluğu. Dolayısıyla bu da ulaşımda konforu olumsuz yönde etkiliyor. Bunları aşmanın yollarından bir tanesi de araç sayılarını artırmak. Taş Bina ile 2. Çevre Yolu bağlantısı ve Kuyuluk ile Mersin Üniversitesi ve Şehir Hastanesi bağlantısı kuruyoruz yeni bir güzergah olarak” diye konuştu.

Büyükşehir’in yeni otobüs yerleşkesi çalışmaları sürüyor

Başkan Seçer, yeni otobüs yerleşkesinin yapım çalışmalarının sürdürdüğünü vurgulayarak, “Belediye otobüslerine hizmet etmek üzere toplamda 404 adet otobüs park yeri, doğalgaz ve akaryakıt dolum istasyonları, araç bakım atölyelerinin yanı sıra görüntüleme merkezi, dinlenme alanları ve ofislerin yer aldığı çağdaş bir ulaşım ve yerleşke merkezi inşaatını sürdürüyoruz. Toroslar bölgesinde güzel bir tesis olacak. Mevkii olarak da son derece uygun, modern bir yerleşke kazandıracağız kentimize çok kısa zaman sonra” dedi.

“Göreve geldiğimizden bu yana 51 adet akıllı durak gerçekleştirdik”

Kent genelinde akıllı durakların yaygınlaştırılacağını, bu çerçevede konsept durakların da oluşturulduğunu ifade eden Seçer, şöyle devam etti: “Göreve geldiğimizden bu yana 51 adet akıllı durak gerçekleştirdik. 5’i Tarsus’ta olmak üzere 10 yeni konsept durak önümüzdeki günlerde faaliyete girecek. Forum’a kurulan en akıllı durak hizmete girdi. Duraklarda engelli araç cihazı, telefon şarj ünitesi, Wi-Fi, yolcu bilgilendirme ekranı, uzaktan, sesli ve görüntülü görüşme imkanı var. Bunları yaygınlaştıracağız. Tabi ki bunlar deneme çalışmaları. Kentin birçok noktasına akıllı durakları hatta en akıllı durakların sayısını artırmak için çalışmalarımız devam ediyor. Burası çok önemli; akıllı ulaşım sistemine geçtik. ulasim.mersin.bel.tr adresinden mobil uygulama çok yakında, artık akıllı telefonlarımızda. Bunlar devreye alınacak, bu uygulamalarla toplu taşımada bilgi edinmemiz çok daha süratli olacak, bize zaman kazandırıcı bir uygulama olacak. AMATEM-Soli bölgesine yeni hareket merkezi kuruluyor. Yer arayışı da bazı noktalarda yeni kalkış noktaları için devam ediyor.”

“Limonlarımız Mersin’e hayırlı uğurlu olsun”

Başkan Seçer, Mersin için Büyükşehir Belediyesi’nin tüm birimlerinin her alanda büyük bir gayretle çalıştığını ifade ederek, “İyi şeyler yapmaya gayret ediyoruz ve iyi şeyler yapıyoruz ama çok daha iyisini yapmak istiyoruz. Halkımızın buna layık olduğunu düşünüyoruz. Biraz sonra otobüslerimizi artık sefere çıkartacağız. Burada bizlere destek oldunuz. Limonlarımız Mersin’e hayırlı uğurlu olsun” ifadelerine yer verdi.

Karsan Genel Müdürü Muzaffer Arpacıoğlu da araçların teknik özelliklerini anlatarak, “Bugün 87 araçlık filomuzun ilk 30 aracının teslim töreninde hep birlikteyiz. Belediyemizin ticari ekibinin yaptığı talepleri göz önüne alarak zaten teknolojik olan araçlarımızı daha da teknolojik hale getirdik. Kamera sistemleri, arka görüş kamerası, çarpışma sensörleri, özellikle sizin sloganınızdan yola çıkarak kimse bu sıcakta ayılıp bayılmasın diye yüksek kapasiteli bir klima ile aracımızı donattık. Hem şoför tarafında hem de yolcu tarafında temiz hava girişli klima sistemini araçlarımıza uygulamış bulunuyoruz. Hepinize yeni araçlarımızın hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Karsan Genel Müdürü Muzaffer Arpacıoğlu, temsili olarak Başkan Seçer’e anahtar teslimi ve plaket takdimi gerçekleştirdi. Ardından Başkan Seçer direksiyon başına geçti ve araçlar hakkında şirket yetkililerinden bilgi aldı. Tören, Başkan Seçer’in toplu taşıma şoförleriyle fotoğraf çektirmesi ve ‘Sarı Limonlar’ın alkışlar eşliğinde sefere çıkması sonrası sona erdi.