Tarsus Belediyesi, tarımsal gelişimi desteklemek ve kırsal kalkınmayı sağlamak amacıyla Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile imzaladığı işbirliği protokolü kapsamında ilk proje çalışmasını yerli ayçiçeği tohumlarını toprakla buluşturarak hayata geçirdi.

TÜRK TELEKOM’DAN AKM’DE ERİŞİLEBİLİR YAŞAM PROJELERİ TÜRK TELEKOM’DAN AKM’DE ERİŞİLEBİLİR YAŞAM PROJELERİ

Tarsus Belediyesi, yerli üretim ayçiçeği tohumlarını toprakla buluşturma hamlesini Damlama Mahallesinde hayata geçirirken, ilk iş birliği çalışmasına Tarsus Belediye Başkan Yardımcısı Orman Yüksek Mühendisi Osman Polat, Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Yağlı Tohumlu Bitkiler Birimi Sorumlusu Dr. Ayşe Nuran Çil, Tarsus Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Nadir Ernariçi, Ziraat Mühendisi Derya Özer,  Ziraat Mühendisi Yılmaz Yaşar, Damlama Mahallesi Muhtarı Celil Köse ve tarla sahibi Mustafa Kılıç katıldı. 

BOZDOĞAN “GELECEK NESİLLER İÇİN DAHA SAĞLIKLI BİR YAŞAMIN TEMELİNİ ATIYORUZ”

Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan; “Kırsal alanda yem ve tarla bitkileri yetiştiriciliği yapan çiftçileri desteklemek, yerli tohumlar ile verimli bir tarım için bitki sağlığı analizlerinin yapılarak bitki hastalıkları ile mücadele edilmesine yönelik iş birliği çalışmasına öncülük etme amacındayız. Kırsal kalkınmayı sağlamak ve yerli üretimi desteklemek amacıyla Belediyemiz Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü ile Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü arasında yapılan protokol çerçevesinde ilk çalışmamızı Damlama Mahallemizde ayçiçeği yerli tohum ekimi yaparak gerçekleştirdik. Kırsal kalkınmayı sağlamak ve yerli üretimi desteklemek amacıyla küçük üreticilere ücretsiz temin ettiğimiz yerli tohumları toprakla buluşturarak gelecek nesiller için daha sağlıklı bir yaşamın temelini atıyoruz. Amacımız sağlıklı, organik ürünlerin bölgemizde yetişmesini sağlayarak ürün verimliğini arttıracak hamlelerle birlikte zehirsiz mutfaklar yaratmaktadır. Bu amaçla işbirliği protokolü imzaladığımız Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından çalışmalarımızın takibini yapılacak. Gerekli destekler ise Tarımsal Hizmetler Müdürlüğümüz tarafından sağlanacak” dedi.

TÜRK MİLLİ TARIMINA BÜYÜK KATKI SAĞLANMASI AMAÇLANIYOR

Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Yağlı Tohumlu Bitkiler Birimi Sorumlusu Dr. Ayşe Nuran Çil ise konuyla ilgili olarak yaptığı konuşmada; “Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü yerli üretimin gelişimini destekleyip ürünlerdeki hastalıklarla mücadele ediyoruz. Ülkemizde stratejik öneme sahip olan yağ eksiğimizi kapatmak için çiftçilerimiz ve belediyemiz ile birlikte yürüttüğümüz bu proje ve iş birliğinin Türk Milli Tarımına büyük katkı sağlayacağını ümit ediyorum. Bugün burada ekimi gerçekleştirdiğimiz Hibrit Yağlık Ayçiçeği Tohumu bu yıl hem ülkemizde hem de dört Avrupa ülkesinde tescile verildi. Bu ürün erkenci, üretimde bölgemizde erkencilik çok önemli. Çünkü yağışlardan en kısa sürede faydalanıp verime yansıtması bekleniliyor. Aynı zamanda çeşit kısa boylu ve sağlam saplı. Yağışın sürekli olduğu yıllarda bitkinin devrilmesini önleyen sağlam kök ve gövde yapısına sahip. Aynı zamanda bölgemizde kuş zararı var. Kuş zararına karşı da tamamen eğik tabla şekline sahip, yağ oranı yüksek. Özellikle bölgede problem olan Mildiyö hastalıklarına karşı dayanaklı bir çeşit. Tohumlarımız bugün burada çiftçimizle buluştu. Bu buluşmada emeği geçen Tarsus Belediye Başkanımız Dr. Haluk Bozdoğan’a, Tarsus Belediye Başkan Yardımcısı Orman Yüksek Mühendisi Osman Polat’a ve önder çiftçimiz Mustafa Kılıç’a teşekkürlerimi sunuyorum, iş birliği içerisindeki uyumlu çalışmalarımız hız kesmeden devam edecek” dedi.