Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleştirilen Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2020 Yılı Kasım Ayı Toplantısı’nın Üçüncü Birleşimi’nde, kentte ihtiyaç duyulan çevre dostu 100 CNG’li otobüs alımı kapsamında 22 milyon Euro’ya kadar dış kredi kullanılması yetkisi oybirliğiyle kabul edildi. Kentte kalıcı hizmetler yaptıklarını vurgulayan Başkan Seçer, Metro Projesi’ne de değinerek, Mersin’in gelecek on yılları için önemli bir proje olduğunu söyledi.

CNG’li otobüs kredisi kabul edildi

Kentte toplu ulaşım sisteminin güçlendirilmesi ve vatandaşlara hızlı, kaliteli ve konforlu ulaşım hizmeti sağlamak amacıyla ihtiyaç duyulan 100 adet CNG’li otobüs alımı kapsamında 22 milyon Euro’ya kadar dış kredi kullanılması ve projenin gerçekleştirilmesi amacıyla, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan (EBRD) temin edilecek finansman için, Büyükşehir Belediyesi ile adı geçen banka arasında imzalanacak Garanti Tazminat ve Sözleşmesi’ni imzalamak üzere Başkan Vahap Seçer’e yetki verilmesi ve kredi ile ilgili her türlü işlemi yapmaya da Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Olcay Tok’un yetkili kılınması ile ilgili konu, Meclis’te oy birliğiyle kabul edildi.

Bir meclis üyesinin, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın vereceği bu kredi kullanımında herhangi bir şart bulunup bulunmadığını sorması üzerine Başkan Seçer, “Bize herhangi bir yaptırımları yok. Sadece Green City Projesi kapsamında çevre dostu, doğalgazlı, CNG’li araçlar olduğu için, bu araçları biz istediğimiz yerden temin edebiliriz. Şartnameyi biz yapıyoruz. Son aldığımız otobüsler de olduğu gibi aynı şartnameyle çıkacağız. Modeli, firması, cinsi, rengi, uluslararası, yerli gibi bize herhangi bir yaptırımları yok. Para hesabımıza girecek. Biz ödemeleri oradan yapacağız” dedi.

Daha önce aldıkları 73 CNG’li otobüsü 1 yıl ödemesiz, 48 ay vade ile aldıklarını anlatan Başkan Seçer, “Şaşırtacak derecede ucuz aldık. Hele hele şimdi döviz yükseldi ama ondan önce de çok cazipti bize. Şimdi çok daha cazip hale geldi. Bu da şansımız. İyi oldu, zamanında aldık. Pandemi araya girmişti, ben ihaleyi iptal etmiştim, biraz pandeminin neler getireceğini açıkçası bilmiyordum. Sonra biraz işler düzelmeye başlayınca ihaleye çıktık, böyle bir tablo ile karşılaştık. O da hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Kredi değerlendirmesi hakkında da sorulara yanıt veren Seçer, “Olaya şöyle bakın: Sonuç itibariyle ne veriyorsunuz, ne alıyorsunuza bakın. Onların da kuralları, kaideleri, yöntemleri var. Biz 22 alıyoruz, 18 veriyoruz. 7 milyon hibenin 3 milyonu faiz ödüyoruz, 4 milyonu da cebimizde kalıyor. Zaten bu finans kurumları kar amaçlı kurulmamış. Sanıyorum 60 civarında ülke buraya ortak. Ciddi de bir plasmanları var. 1 milyar Avro’nun üzerinde bu Green City için ayırmış bunlar. İzmir aldı, şimdi Ankara müracaat etti diye biliyorum. Biz aldık” diye konuştu.

“Hiçbir işimizi günü kurtarmak için yapmadık, yapmayacağız”

Bir meclis üyesinin bugüne kadar yerel yönetimlerin sorunları pansuman yaparak geçiştirdiğini söylemesi üzerine Başkan Seçer, “Biz bu dönemde yaptığımız işleri pansuman olarak değerlendirmiyoruz. Tamamen kalıcı hizmetler vermek istiyoruz. Hiçbir işimizi günü kurtarmak için yapmadık, yapmayacağız. Asla, zinhar yapmayacağız. Böyle bir yöntemimizi görürseniz, böyle bir usulümüzü görürseniz lütfen sesinizi yükseltin. Her şeyin en iyisini yapmaya çalışacağız” dedi.

“Metro önümüzdeki on yılların önemli bir projesi”

Başkan Seçer, Mersin’in gelecek yılları için Metro Projesi’nin gerekli olduğunu vurgulayarak, “Bizim metro konusunda verdiğimiz siyasi bir tercihe sizler ‘hayır metro gereksiz’ diyebilirsiniz. Ama bana göre gerekli. Bunu dayandırdığım gerekçeler var. Ben metroyu bugünün değil, yarının değil, önümüzdeki on yılların önemli bir projesi olarak değerlendiriyorum. Toplu taşımaya önemli katkılar yapacak. Kent trafiğinin rahatlamasına önemli katkılar yapacak” diye konuştu. Metro Projesi’nin inşaat süresinin 4-6 yıl arasında olacağını ve inşaat döneminde başlayıp 11 yılda ödeyeceklerini de belirten Başkan Seçer, “Şu anda mali tablomuza tesir edecek hiçbir durumu yok” dedi.

“Hangi renkten olursa olsun herkes benim kardeşim”

Başkan Seçer, Ramazan Ayı’nda yapılan yardımlardan her mezhepten vatandaşın faydalandığını ve hiçbir inanç ayrımı yapmadıklarını vurgulayarak, “Hangi renkten olursa olsun herkes benim kardeşim. Benim kimliğim önemli değil. Benim falanca kimliğim, falanca mezhebim asla. Ben bu anlamda etnik körüm. Mezhepsel körüm. Bölgesel körüm. Ben kimseyi görmem, ben insanı görürüm. Kardeş gibi görürüm” diye konuştu.

NİHAL ERDEM MTAL MÜDÜRÜ HAKAN ÖRDEK: “RAMAZAN PAYLAŞMAKTIR” NİHAL ERDEM MTAL MÜDÜRÜ HAKAN ÖRDEK: “RAMAZAN PAYLAŞMAKTIR”

Mecliste Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 2021 Mali Yılı Bütçesi, Vergi, Harç ve Ücret Tarifesi ile Performans Programı oy birliğiyle kabul edildi. Seçer, “Çok teşekkür ediyorum. Mersinimiz’e hayırlı uğurlu olsun” dedi.