Türkiye Kamu-Sen Mersin il Temsilcisi ve Türk Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Metin Ercan, geçtiğimiz yıl 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle Gülnar’da düzenlenen programa katılmadıkları gerekçesi ile haklarında soruşturma açılan Öğretmenlere sahip çıktı. Yazılı bir açıklama yapan Ercan: “Öğretmenin itibarını, kıymetini arttırmak yerine öğretmene ilçesindeki programa Pazar günü katılmadı diye ceza verdirerek mi öğretmenler gününü kutluyorsunuz. Kutlama anlayışınız bu mu?” diyerek tepki gösterdi.

24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle Gülnar’da düzenlenen programa katılmadıkları gerekçesi ile öğretmenler hakkında soruşturma açan Gülnar İlçe Milli Eğitim Müdürü Fatih Burğut’u eleştiren Türkiye Kamu-Sen Mersin il Temsilcisi ve Türk Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Metin Ercan, öğretmenlere ceza verilmesinin kabul edilemeyeceğini kaydetti.

“Her sene bir günlük övgüyle anılır”

Özveriyle mesleklerini icra eden Öğretmenlerin senede bir kez övgüyle anıldığını diğer zamanlarda unutulduğunu belirten Ercan: “Öğretmen, öğrenmeye rehberlik eden, fedakarlıkla, özveriyle mesleğini icra eden kişidir. Her sene bir gün büyük övgülerle anılır ve sonra unutulur ta ki diğer 24 Kasım’a kadar” dedi.

“Öğretmenler kendi günlerini zorunlu mu kutlamalıdır?”

Gülnar İlçesi’nde düzenlenen etkinliklere öğretmenlerin katılmasının zorunlu tutulduğunu vurgulayan Ercan, dayatmayla kutlamanın yapılamayacağının altını çizerek: “24 Kasım Öğretmenler Günü geçtiğimiz yıl hafta sonuna, Pazar gününe denk geldi. Şehrimiz Mersin ve ilçelerinde değişik etkinliklerle Öğretmenler Günü kutlamaları gerçekleştirildi. Yalnız Mersin’in Gülnar ilçesinde hafta sonu öğretmenler günü programına öğretmenlerin katılması zorunlu tutuldu. Öğretmen kendi gününü zorunlu mu kutlamalıdır? Gönüllülük esasına dayanmayan, zoraki yapılan kutlama kimseye fayda sağlamaz. 24 Kasım 2019 tarihinde Gülnar İlçe Milli Eğitim tarafından Öğretmenler Günü programına katılmayan öğretmenlerin tespit edilip, soruşturma açtırılması ve öğretmenlere kendi gününden dolayı ceza verilmesi kabul edilecek bir durum değildir.

“Kutlama anlayışınız bu mu?”

Gülnar’ın zor bir coğrafyada olduğunu ve öğretmenlerinde zor şartlar altında görevlerini yerine getirmek için çaba gösterdiklerini vurgulayan Türkiye Kamu-Sen Mersin il Temsilcisi ve Türk Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Metin Ercan: “Öğretmenin itibarını, kıymetini arttırmak yerine öğretmene ilçesindeki programa Pazar günü katılmadı diye ceza verdirerek mi öğretmenler gününü kutluyorsunuz. Kutlama anlayışınız bu mu? Zaten zor bir coğrafyada olan Gülnar ilçemizde zor şartlarda görevini yapan öğretmenlere sahip çıkmalı onlara ceza değil ödül vermeliyiz. Onları takdir etmeliyiz” diyerek öğretmenlere sahip çıktı.

Yapılan uygulamanın sadece öğretmenlere değil, Gülnar’a ve Gülnarlılara ceza vermek olduğunu ifade eden Ercan, öğretmenlere ceza vermenin kamu vicdanını rahatsız edeceğinin görmezden gelinmemesi gerektiğini savunarak: “Öğretmenler gününde öğretmenler için yaptığınız programa katılmadı diye öğretmene ceza vermek Gülnar’a ve Gülnarlılara ceza vermektir. 24 Kasım Öğretmenler Günündeki programa gelmedi diye öğretmenlere ceza vermenin kamu vicdanını rahatsız edeceğini görmekten bu kadar mı acizsiniz? Öğretmenleri kendi gününde ceza ile korkutamaz, yıldıramazsınız. Bırakın öğretmen öğretmenliğini yapsın” dedi.

“Bu yanlış tutumdan vazgeçin”

Gülnar İlçe Milli Eğitim Müdürü Fatih Burğut’a seslenerek yapılan yanlış uygulamadan bir an evvel vazgeçilmesi gerektiğini belirten Ercan: “Gülnar İlçe Milli Eğitim Müdürüne kamu vicdanını rahatsız edecek bu yanlış tutumdan biran evvel vazgeçerek soruşturmaları durdurmalarını ve Gülnar ilçemizdeki bütün öğretmenleri kucaklaması noktasında çağrıda bulunuyorum. Buradan Sayın Milli Eğitim Bakanımıza sesleniyorum, Öğretmenler Günü meslektaşlarımızın hatırlanacağı taltif edileceği bir gün mü yoksa dayatmalarla katılımın zorunlu tutularak yapılan programlara gelmedi diye ceza verileceği bir gün mü? Öğretmenlerimize verdiğimiz değer, aslında çocuklarımıza verdiğimiz kıymettir. Şunu unutmayalım ki, öğretmenin itibarı MEB’in namusudur” dedi.

Gülnar’da 2019 yılı Öğretmenler Günü; Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasının ardından Gülnar Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilmişti. Düzenlenen etkinliklere 24 Kasım’ın Pazar Günü’ne denk gelmesi nedeniyle birçok öğretmen katılamamış ve okul müdürlerinin katılmayan öğretmenleri İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bildirmesi sonucu, öğretmenler hakkında soruşturma başlatılmıştı.