Mersin Büyükşehir Belediyesi Zabıtası, “UKOME kararı” olmadığı gerekçesi ile Akdeniz Belediyesi zabıtasına tahsis edilen 15 adet scooter'a, akşam saatlerinde belediye binası önünde el koymaya kalkıştı. Yaşanan olayda, tartışmalar üzerine Büyükşehir'e bağlı zabıtalar belediyeyi terk ederken, Akdeniz Belediyesi zabıtası da tutanak tutup, adli mercilere suç duyurusunda bulundu.

Yaşanan olayla ilgili değerlendirme yapan Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak; “Kamera kayıtları, zabıtamızın tuttuğu tutanak ve karakol ifadelerine de yansıdığı üzere, Mersin Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi’ne bağlı zabıtalar; adeta gasp tarzı bir anlayış ile belediyemiz zabıta personeline tahsis edilen 15 adet scootera el koymaya çalışmıştır. Belediyemiz zabıtasının buna karşı çıkması üzerine ise Büyükşehir zabıtasının, personelimize yönelik tavrı ve hakaretamiz sözleri gerçekten şaşırtıcı olmuştur.

Oysa bizler, Akdeniz Belediyesi olarak her fırsatta ifade ettiğimiz üzere uzlaşmadan, uyumdan ve yapıcı olmaktan yana olduğumuzu dile getiriyoruz. Ortada yasal anlamda bir sıkıntı var ise gelin görüşelim, konuşalım. Fakat eğer siz akşam karanlığında ekiplerinizi belediyemiz önünde duran scootırları almak için demir kesme makasları ile gönderiyorsanız, burada başka niyetler, farklı amaçlar vardır. Zabıta ekiplerimizin kolay ve pratik bir şekilde, doğa dostu bu araçlarla halka hizmet vermesi, kimi, neden rahatsız etmiştir? Bunu anlamak mümkün değildir” diye konuştu.

Açıklamasını; “Çevreye hiçbir zararı olmayan bu araçların, ‘UKOME kararı olmaması’ gerekçe gösterilip toplatılmaya çalışılması da anlaşılır değildir” diyerek sürdüren Başkan Gültak; “Zira bu araçları bize tahsis eden firma yetkilileri, geçen Şubat ayında Büyükşehir Belediyesi’ne müracaat edip, dilekçe vermiş. Fakat dilekçeye, olumlu veya olumsuz bir yanıt verilmemiş. Firmanın, Yenişehir Belediyesi ile sözleşme imzalamasına rağmen Büyükşehir zabıtası, bu ilçe sınırlarında hizmet veren araçları da topladığı duyumunu aldık. Oysa Mersin’de aynı işi yapan bir başka şirketin ise kolaylıkla çalıştığı, araçlarına dokunulmadığı bilinmektedir. Yaşananları kamuoyunun takdirine bırakıyor; Büyükşehir Belediyesi’nden de bu konuda bir açıklama bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Öte yandan; Karayolları Kanunu’nda scooter ile ilgili tanım ve düzenleme olmadığı; tanımı olmayan bir araç için de UKOME kararına gerek olmadığı öğrenildi. Sadece 40 watt ile çalışan bu araç, kanunda belirtilen yük taşıma araçlarının tanımına da uymamakta. Bu anlamda Karayolları Kanunu’nda geçen tanıma uymaması nedeniyle UKOME kararlarına da dâhil olmadığı belirtiliyor.

"Başkan şehir turu atmıştı"

Dün öğlen saatlerinde Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, Zabıta Müdürlüğü'ne alınan scooterler ile şehir turu atmış ve vatandaşın sorunlarını dinlemişti. Başkan Gültak'ın attığı buşehir turunun akşamında Mersin Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı'na bağlı ekipler, Akdeniz Belediyesi'ne giderek UKOME kararı olmadığı gerekçesiyle scooterlere el koymak istemişti.

"Misilleme mi var?"

BAŞKAN YILDIZ, GÖREVİNE BAŞLADI BAŞKAN YILDIZ, GÖREVİNE BAŞLADI

Olayın ardından kamuoyundan çok farklı tepkiler geldi. Bazı vatandaşlar: "O zaman bizlerde scooter kullanmayalım. Çocuklarımız sokaklarda bu aracı kullanıyor. Yasak bir tarafı varsa satışı da yasaklansın" şeklinde yorumlarken bazı vatandaşlarda olayın siyasi olduğunu öne sürerken, Mersin Büyükşehir Belediyesi Temmuz ayı meclis toplantısında Akdeniz Belediye Başkanı M.Mustafa Gültak ve Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer arasında yaşanan gerginlik nedeniyle misilleme olarak nitelendirdiler.