TÜRK TELEKOM’DAN AKM’DE ERİŞİLEBİLİR YAŞAM PROJELERİ TÜRK TELEKOM’DAN AKM’DE ERİŞİLEBİLİR YAŞAM PROJELERİ

MESOB adına imzayı Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer atarken MTSO adına protokolü Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan imzaladı. Projenin altyapısını hazırlayan MTSO 9 No’lu Bilgisayar, Elektrik, Elektronik, Telekomünikasyon ve Büro Cihazları Meslek Komitesi Başkanı Serkan Karakaya’nın da hazır bulunduğu protokol ile projenin deneme uygulaması başladı. İşletme kayıtlarının halen devam ettiği uygulamada yer almak isteyen esnaf ve tüccar www.esnafseninle.com ya da www.esnafseninle.com.tr adreslerinden online işletme kaydı yapabilir.
Bakkal, market, manav, kuruyemişçi, pastane, restoran gibi yeme içme sektörüyle başlayan uygulamaya önümüzdeki süreçte ilk etapta hizmet sektörünün de dahil edilmesi, ardından yurt çapına yayılması hedefleniyor. Deneme sürecinin tamamlanması sonrasında detaylı lansman yapılarak uygulamanın kent genelinde yaygınlaştırılmasına karar verildi.

Kızıltan: “Tüm dünyanın örnek alacağı bir yazılım oldu”
Protokolde konuyla ilgili değerlendirme yapan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, konuyu MESOB Yönetim Kurulu Başkanı Dinçer’den ilk dinlediğinde çok meşakkatli olacağını bildiğini ancak başlamanın bitirmenin yarısı olduğu düşüncesiyle yola çıkıp bu noktaya ulaştıklarını söyledi. “Mersin’in yerel esnafının, tacirinin canlandırılması, yerel ürünlerin daha iyi değerlendirilebilmesi için çok hayırlı bir iş yapılıyor” diyen Kızıltan şunları söyledi:
“Ben bu yazılımın Mersin sınırlarını aşacağına inanıyorum. Çalışmanın altyapısını yürüten Komite Başkanımız, değerli kardeşim Serkan Karakaya da bu konuda çok deneyimli bir isim. Uzun bir çalışma yürütüldü ama sonuçta Türkiye’deki ve dünyadaki benzer yazılımlardan çok daha avantajlı bir sistem ortaya çıktı. Esnaf ve tacirlerimiz kullanmaya başladığında bu avantajları daha yakından görecek. Tüm ülkeye örnek olacak bir çalışma. Dünya çapındaki sistemler bu sisteme uymak zorunda kalacak çünkü üretici ve esnafın emeğinin karşılığını alabilmesini sağlayacak bir yazılım. Kutluyorum. Mersin’imize hayırlı olsun.”

Dinçer: “İki kurum güçlerini birleştirirse neler yapılabileceğin gösterdik”
Özellikle kovid sürecinde e-ticaretin güçlenmesi sonrasında esnaf ve tüccarın çalışmalarının sıkıntıya girdiğini hatırlatan MESOB Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, “Bu nedenle planlarımız arasında var olan bu projeyi içinden geçtiğimiz süreci üyelerimizin daha kolay atlatabilmesi adına öne çektik” dedi. Geliştirilen bir yazılım ile tüketici, esnaf ve üreticiyi buluşturacak bir çalışma yürütüldüğünü dile getiren Dinçer, konuyu MTSO Başkanı Kızıltan ile paylaştıklarında büyük destek gördüklerini söyledi. İmzalanan protokol ile ilk kez Ticaret ve Sanayi Odası ile Esnaf Odasının ortak bir çalışma başlattığını ifade eden Dinçer, “Umarım bu bir örnek olur. Birçok ilde odalar arası rekabet varken biz Mersin olarak beraberliğin nasıl sağlanabileceğini gösterip, iki kurum güçlerini birleştirirse neler yapabileceğini gözler önüne serdik. Emeği geçenlere teşekkürler” diye konuştu.

Karakaya: “Son teknoloji adına ne varsa hepsini bu projede uyguladık”
Komite Başkanı Serkan Karakaya ise protokolde yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi:
“Mersin’de esnafımızı düşünen iki güzide kurumumuzun saygıdeğer başkanları Ayhan Kızıltan ve Talat Dinçer, Mersin yerel esnafını düşünerek onların girdikleri çıkmazı teknolojiyi kullanarak nasıl aşabiliriz diye taşın altına ellerini koydukları yerde bize görev verdiler. Teşekkür ediyorum. Buradan sonra bize düşen, 25 yıllık tecrübemizi bu projede kullanmak olacaktır. Teknolojinin en son geldiği yerde neleri yapabiliyorsak bu projede uyguladık ve uygulamaya da devam edeceğiz. Hız ve yaygınlık adına ne varsa kullanacağız. Mersin’e hayırlı olsun.”