ALTUNOK, SİLİFKE İÇİN PROJELERİNİ TANITTI ALTUNOK, SİLİFKE İÇİN PROJELERİNİ TANITTI

CHP Mersin Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi Cengiz Gökçel yazılı bir basın açıklaması yaparak, hayvancılık sektöründeki yalnızlığı gözler önüne serdi. Küresel bir virüs salgınıyla mücadele edilirken büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıkta besi ve süt yemi, tavukçulukta yumurta ve etlik piliç yemi fiyatları kontrolsüzce artıyor. Tarım ve Kredi Kooperatifinin iştiraki olan Tarım Kredi Yem’in yem fiyatlarına on gün arayla ikinci kere zam yapmasını eleştiren CHP’li Gökçel, “Piyasayı düzenlemesi, üreticiyi rahatlatması gereken kurumlar sanki her şey yolundaymış gibi zam yapıyor.” dedi.

HAYVANCILIK SEKTÖRÜ ALARM VERİYOR

Girdi maliyetlerinin aşırı artması ve borçluluk nedeniyle zor günlerden geçen hayvancılık sektörünün daralan taleple birlikte üretim maliyetlerinin daha da yükseldiğini hatırlatan Gökçel, “Hayvancılık sektörü alarm veriyor. Üretici maliyetini karşılayamaz halde. Korona virüsü salgını ile yurtdışı pazarlar ve lokantalar kapandı. Üretici elindeki eti, sütü, yumurtayı maliyetinin altında satmak zorunda bırakıldı. Sektöre ciddi bir destek gelmezse birçok üretici üretimden çekilecek.” uyarısında bulundu. Gökçel, “Herkes kendi cephesinde ayakta kalma mücadelesi veriyor. Ancak yem fiyatları kontrolden çıkmış şekilde artıyor. Piyasayı düzenlemesi gereken kurumlar kayıtsız. Hayvancılık sektörü kaderine terk edildi.” şeklinde konuştu.

ET VE SÜT KURUMU ALIM GARANTİSİ VERMELİ

Bir ayda üç kere zamlanan yem fiyatları karşısında çaresiz kalan üreticiye en önemli desteğin alım garantisi olacağını kaydeden CHP’li Gökçel, “Et ve Süt Kurumu böyle günlerde alım garantisi vermeyecek de ne zaman verecek? Sektörün ayakta kalabilmesi için yem fiyatlarının düşürülmesi, üreticiye yem desteği verilmesi kadar üretilen ürünün alınması da hayatidir. Et ve Süt Kurumunun bunları gerçekleştirecek alt yapısı var. Üreticiyi koruyacak fiyatlarla alım garantisi verecek ve tüketiciyle ucuza buluşturacak kapasitemiz var. Kar hırsıyla üreticiyi ezmek yerine hem üreticiyi hem tüketiciyi hem de kurumları ayakta tutmak mümkün.” dedi.

İLKE KENDİNE YETMEK OLMALI

Tarım ve hayvancılığın mutlaka ayakta tutulması vurgusu yapan CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, “Dünya Gıda Örgütü uyarıyor, Dünya Ticaret Örgütü uyarıyor. Ülkeler kendine yetecek kaynakları üretmeye yöneldi, dış ticarette sıkıntılar olacak. Üreticiyi şimdi desteklemez, ayakta tutmazsak yakın gelecekte sıkıntıya gireriz. Açığımızı ithalatla giderecek ülke bulamayabiliriz. Ette ithalatçı konumdayız, oysa ürettirecek kapasitemiz var. İlkemiz önce kendine yetmek olmalı. Üretici desteklensin, Et ve Süt Kurumu alım garantisi versin. Korona krizini tarımı yeniden canlandırmak için fırsata çevirelim. Çiftçi kazansın, köylü kazansın, Türkiye kazansın.”

NE KADAR ARTTI

Ocak ayında 1360 lira olan besi yemi ton fiyatı, Mart sonunda 1460 liraya; 1460 lira olan süt yemi 1560 liraya; 1890 lira olan yumurta yemi 2010 liraya, 2255 olan etlik piliç yemi 2410 liraya yükseldi. Mısırdan arpaya, küspeden kepeğe çok sayıda yem hammaddesinin uluslararası piyasadaki fiyatları düşerken Covid-19 salgınıyla değer kaybeden TL nedeniyle üretici bu ürünlere daha yüksek fiyatlardan ulaşabiliyor.