EVCİL HAYVAN BAKIMINDA SIKÇA YAPILAN 15 HATA EVCİL HAYVAN BAKIMINDA SIKÇA YAPILAN 15 HATA

ADANA- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, tarımsal destek kapsamında üreticilere toplam 1 milyar 572 milyon 500 bin lira ödeme yapacaklarını açıklayan Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli'ye oldukça sert tepki gösterdi. 21 ilde mazot-gübre desteğinin hala ödenmemesini sert sözlerle eleştiren Barut, "Saha çalışmaları tamamlanmadığı gerekçesiyle 21 ilde üreticiler cezalandırılıyor. Beceriksizliğin faturasını çiftçiye ödetiyorlar. Allah'tan korkun, kuldan utanın. Üreticileri cezalandırmaktan artık vazgeçin" dedi.
"TARIM BİTİRİLDİ, ÜRETİCİ KARALAR BAĞLADI"
Salgınla mücadele kapsamında üreticilere destek açıklaması yapan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye yüklenen CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, AKP Hükümeti'nin 17 yıldır uyguladığı yanlış tarım politikalarıyla Türkiye'nin ithalat cennetine çevrildiğini, tarımın bitirildiğini ve çiftçilerin karalar bağladığını anlattı. AKP'nin yanlışta ısrar etmeyi sürdürdüğünü aktaran Barut, "Sonuçları hepimizi vuran bu yanlış politikalarla üreticimizi ve köylümüzü perişan ettiler. Üreticilerin mazot, gübre, yem, ilaç, elektrik, sulama gibi temel girdileri bunların iktidara geldiği 2002'den beri en az 8-10 kat arttı, ürünler para etmedi. Cumhuriyet tarihinde ilk defa tarım alanları 20 milyon hektarın altına indi" diye konuştu.
"BEYZADELER MASAL ANLATMASIN, ÇÖZÜM ÜRETSİN"
Şubat sonu ve Mart başı itibariyle 2019 yılı mazot ve gübre desteği ödemelerinin başladığını ancak Adana ile birlikte 21 ilin ödemelerinin hala yapılmadığını hatırlatan Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Bu beyzadeler bize masal anlatmayı bıraksın, üreticinin derdine derman bulsun artık. Mazot-gübre desteği önce 58 ilde sonra Kilis ve Çanakkale eklenerek 60 ilde ödenirken Adana'nın da içerisinde bulunduğu 21 il niye kapsam dışında tutuldu. 'Pamuk ekilen yerlerde inceleme yapıyoruz, uydu görüntülerine bakıyoruz, saha çalışmaları henüz tamamlanmadı' diyenlerin utanması yok mu? Bu bölgelerde mısır, soya, ayçiçeği gibi ürünler ekilmiş olamaz mı? Bu ürünlerin desteklemeleri neden verilmiyor? Pamuk eken, soya, mısır eken üreticinin suçu günahı yok. Bütün suç sizde ve sizin beceriksizliğinizde. Saha çalışmalarının tamamlanmamasını gerekçe gösterip Adana dahil 21 ilde mazot-gübre desteğini hala ödemeyenlerin utanmaları yok. Becereksizliklerinin faturasını üreticiye çıkarıyorlar. Bu dönem çiftçiye ve tarıma destek vermeyecekseniz ne zaman yapacaksınız? Allah'tan korkun, kuldan utanın. Zaten Adanalı çiftçilerimiz iki yıldır sel, don, poyraz gibi nedenlerle mağdur olmuştur. 'Afet bölgesi ilan edilsin' dediğimiz yerde afet bölgesi ilan edilmediği gibi, mazot, gübre desteğinin de verilmemesi üreticiye 'tarlayı bırakın' demektir. Elinizi tutan mı vardı, yapsaydınız ve tamamlasaydınız saha çalışmalarını. Artık üreticiyi cezalandırmaktan vazgeçin, derhal üreticinin desteklerini, paralarını ödeyin."