RAMAZAN KOLİLERİNE TALEP % 10 ARTIŞ GÖSTERDİ RAMAZAN KOLİLERİNE TALEP % 10 ARTIŞ GÖSTERDİ

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, TRT Çukurova Radyosu'nda yayınlanan ‘Akdeniz'den Toroslar’a programının canlı yayın konuğu oldu. Başkan Seçer, “Gastronomi ve Yöresel Ürün Konağı, Öğrenci Danışma Merkezi, Sosyal Uyum Merkezi, Güneş Enerjisi ile Çalışan Gıda Kurutma Tesisi, Kadın Sağlığı Danışma Merkezi, Cinsiyet Eşitliği Odağında Geleceğin İnsana Yakışır İşleri Yaklaşımının Desteklenmesi Hibe Programı-Hayal Et Oynat Projesi ile Akıllı Şehirler Eğitimi” projeleri hakkında bilgiler verdi. Karamancılar Konağı Restorasyonu projesi hakkında da konuşan Seçer, ayrıca geçtiğimiz günlerde imzaladıkları BM Kapsayıcı ve Erişilebilir Şehirler Küresel İlkeler Sözleşmesi ile yapımı devam eden Forum Katlı Kavşağı Projesi’nden de bahsetti.

“İlimizin sahip olduğu zengin gastronomi potansiyelini açığa çıkarmayı amaçlıyoruz”

Seçer, Çukurova Kalkınma Ajansı Turizmde Destinasyon Yönetimi Küçük Ölçekli Altyapı Programı - Gastronomi ve Yöresel Ürün Konağı projesini anlatarak yayına başladı. Başkan Seçer, “Bu bizim mevcut, Belediyemiz’e ait Gülnar Oteli’nde planladığımız ilk çalışmaydı. Orayı restore etmek istiyoruz ve burada atölyeler, videolar, uygulamalar gibi dinamik yöntemleri kullanarak, yöremize ait lezzetleri sunmak istiyoruz. Bu projemizin ilk yılında, ilimizin kültür çeşitliliğini, mutfağını, yöresel lezzetlerini ve bunların vasıtasıyla da ilimizin sahip olmuş olduğu zengin gastronomi potansiyelini açığa çıkarmayı amaçlıyoruz. İkinci yılında da yerel yiyeceklerin tabi ki sunumunu yapmak, gastronomi turizminde ziyaretçilerimize burayı faaliyete sokarak bir restoran haline getirerek, yiyecekleri yerinde tatmalarını, üretmelerini, pişirme tekniklerini yerinde izlemelerini, bunları uygulamaya koyacağız. Böyle bir proje. Yani bir anlamda gastronomi atölyesi ve restoran olarak değerlendirebiliriz. Çukurova Kalkınma Ajansı’ndan bu konu ile ilgili 1,5 milyon TL'lik bir maliyeti olan proje. Yüzde 75 hibe aldık” dedi.

“Tüm dezavantajı grupların daha çağdaş bireyler olarak yetiştirilmelerini amaçlıyoruz”

Şu anda tadilat aşamasında olan ve 21 Aralık’ta faaliyete geçirmeyi planladıkları Öğrenci Danışma Merkezi hakkında da bilgiler veren Başkan Seçer, şunları söyledi: “Diğer bir projemiz Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ) ile Öğrenci Danışma Merkezi projemizle ilgiliydi. 35 bin Avroluk bir proje. Öğrencilerin %50’sinin sığınmacı, %50'sinin de yerli yurttaşlarımızdan oluşması planlanıyor. Mersin merkezdeki tüm dezavantajı gruplardan lise, üniversite, bu çağlardaki gençlerin sağlıklı, başarılı, daha nitelikli, daha çağdaş bireyler olarak yetiştirilmelerini amaçlıyoruz. Bu projenin amacı, gençlerimizin hem psikolojik, sosyal, hem akademik ve kültürel alanlardaki bütün bu alanlara değinerek, onların sorunlarını belirlemek, bu sorunlara çözüm üretmek. Onları sorunları belirledikten sonra da belli birimlere yönlendirmek, bu alanlarda potansiyellerini gerçekleştirebilmeleri için onlara yardımcı olabilmek, danışmanlık hizmeti sunmak, kültürel ve sosyal faaliyetler ile kendi akranlarını, yaştaşlarını ve yaşadıkları toplum arasındaki entegrasyonu sağlamak amacıyla kuruyoruz Öğrenci Danışma Merkezi’ni. Burada Merkezimiz’de bir klinik psikolog, bir psikolog, bir psikolojik danışma ve rehberlik uzmanı ve 3 faaliyet uzmanı görev yapacak. Şu anda tadilat aşamasında. Merkezimiz Pozcu’da, Forum Alışveriş Merkezi arkasında ve 21 Aralık'ta da bunu faaliyete geçirmeyi planlıyoruz.”

“Merkezde hassas gruplara yönelik hizmetler sağlamayı planlıyoruz”

Sosyal Uyum Merkezi Projesi’ni de anlatan Başkan Seçer, “200 bin dolarlık proje. Akdeniz ilçemizde, Borsa Sarayı karşısında, şu anda çalışmalarımız sürüyor. Kurduğumuz bu merkezde göçmenler ve bilhassa da hassas gruplara yönelik psiko-sosyal destek, tercümanlık desteği, iş, meslek danışmanlığı, eğitim danışmanlığı, sağlık danışmanlığı hizmetlerini sağlamayı planlıyoruz. Söylediğim gibi 200 bin dolarlık bir hibe söz konusu oldu. Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü’nden sağladık bunu da. Oranın da çalışmalarını sürdürüyoruz. Burada sosyal uyum düzeyini belirleyerek, bu sorunların üstesinden gelebilmek için bir takım, bir dizi araştırmalarla, örneğin belli gruplarda hemşehrilerimizin, işte mevsimlik tarım işçilerinin diyelim. Bunların ihtiyaçlarını tespit edeceğiz ve bunların tabi ki sorunlarını, ihtiyaçlarını gidermeye yönelik çözümler üretme çabası içerisinde olacağız” ifadelerini kullandı.

“Yöremize özgü meyveler kurutulacak, paketlenecek ve satılacak”

Başkan Seçer, Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü ile yaptıkları Güneş Enerjisi ile Çalışan Gıda Kurutma Tesisi projesi hakkında bilgiler vererek, “100 bin dolarlık bir hibe aldık. Burada Mersinden Kadın Kooperatifimiz son günlerde de önemli çalışmalar yapan bir kooperatifimiz. O kooperatifimizle de işbirliği yaparak, mevcut Toptancı Sebze ve Meyve Hali içerisinde, şu anda inşaatı devam eden zaten prefabrik bir yapı. Bir kurutma tesisi kuruyoruz. Burada yöremize özgü meyveler kurutulacak, paketlenecek ve satılacak. Kadın Kooperatifimiz’in buradaki özellikle işin en başlangıç noktasından son noktasına yani pazarlamaya kadar önemli katkıları olacak” dedi.

“Kadınları gebelik takibi, sağlıklı beslenme gibi konularda hizmetlerden faydalandıracağız”

Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü ile birlikte yaptıkları Kadın Sağlığı Danışma Merkezi ile ilgili de bilgiler paylaşan Başkan Seçer, “40 bin dolarlık bir hibe aldık. Bu çalışmayı da Engelliler ve Sağlık Dairemiz marifeti ile sürdürüyoruz. Mezitli’de Eski Alzheimer Merkezi’nin bulunduğu yeri Kadın Sağlığı Danışma Merkezi’ne dönüştürüyoruz. Burada kadınlarımızı Belediyemiz’in polikliniğine veya ilgili sağlık kurumlarına yönlendirme, Menopoz Okulu, gebelik takibi, sağlıklı beslenme, obezite, kadın sağlığı ve ebeveynlik bilgilendirmesi, tıbbi hizmetlere erişim gibi konularda verilen hizmetlerden faydalandıracağız. Burada da çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.

“Cinsiyet eşitliği odağında, 20 gence, sertifikalı dijital oyun tasarımı eğitimi vereceğiz”

Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile birlikte yaptıkları ve ön elemeden geçen,  Cinsiyet Eşitliği Odağında Geleceğin İnsana Yakışır İşleri Yaklaşımının Desteklenmesi hibe programından da bahseden Seçer, “200 bin Avroluk önemli bir proje. Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na yaptığımız bir çalışma. Ön elemeden geçti bu projemiz. Cinsiyet Eşitliği Odağında Geleceğin İnsana Yakışır İşleri Yaklaşımının Desteklenmesi hibe programından faydalanmak istiyoruz. Hayal Et Oynat Projesi. Bu proje ile artık bildiğimiz gibi, bilişim ve teknoloji çağındayız. Dünyanın en büyük sektörlerinden biri haline geldi artık dijital dünya. Burada dijital oyun tasarımı alanında, cinsiyet eşitliği odağında, 20 gence, sertifikalı dijital oyun tasarımı eğitimi vererek sektörün ihtiyaçlarını karşılayacak ve profesyonel kariyer sahibi olmalarını sağlayacak çalışmalar yapacağız gençlerimiz için” dedi.

Çukurova Kalkınma Ajansı’ndan Akıllı Şehirler Eğitimi için 30 bin TL'lik bir çalışmanın söz konusu olduğunu bildiren Seçer, “Burada bu hibe gerçekleşti. Burada 30 personele, Belediyemiz’in çalışanına akıllı şehir eğitimi verdireceğiz. Bunlar sonuçlanan, bir tanesi ön elemeden geçen, bitmek üzere olan projelerimiz ve hibe programları” diye konuştu.  Başvurusu yapılan ve cevap bekleyen hibeleri de aktaran Seçer, “Bunlar da yine Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın bir programı. İşgücü Piyasası Destek Programı. Burada da 2 ayrı proje ile ilgili müracaatımız var. Biri 300 bin Euro değerinde, bir diğeri de 270 bin Euro değerinde. Bunların sonuçlarını bekliyoruz” dedi.

“Karamancılar Konağı’nın güçlendirilme, sağlamlaştırma çalışmalarını bitirdik”

Başkan Seçer, Amerika Büyükelçiliği/Kültürel Miras Fonu’ndan Karamancılar Konağı’nın restorasyonu ile ilgili 500 bin dolarlık bir hibe programında proje çalışmaları olduğunu ifade ederek, “Karamancılar Konağı’nda bir ön çalışma yapıldı. Orada binanın güçlendirilme, sağlamlaştırma çalışmalarını, ilk etabı bitirdik. Onlar tamamlandı. Şimdi buranın restorasyonu için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

“Bu sözleşmeyi imzalayan ilk belediyeyiz”

Geçtiğimiz günlerde imzaladıkları ‘Kapsayıcı ve Erişilebilir Şehirler Küresel İlkeler Sözleşmesi’ hakkında da konuşan Seçer, “Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak Türkiye'de bir ilk gerçekleştirmiş olduk. Çünkü bu sözleşmeyi imzalayan ilk belediyeyiz. Kimseyi geride bırakmama ilkesini benimsedik ve Birleşmiş Milletler Kapsayıcı ve Erişilebilir Şehirler Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni imzaladık. Şehrimizde ayrım yapmama, erişebilirlik, katılım, kapsayıcı kent politikaları ve programları geliştirmeyi, bunların kapasitesini yükseltmeyi benimsedik ve herkes için evrensel olarak, erişebilir, sürdürülebilir, dayanıklı bir şehir olmayı taaddüt ettik bu sözleşmeyle. Tabi ki önemli olan bu taaddütlerin de fiili çalışmalarda hayata geçirilmesi” dedi.

“Forum Katlı Kavşağı’nın 3’te 1’lik kısmını bitirdik”

Son olarak Forum Katlı Kavşağı hakkında da bilgi veren Seçer, “Ocak ayı sonunda Forum Katlı Kavşağı’nı faaliyete sokuyoruz. Şu anda da, en son, önceki günkü Meclis toplantısında, sunumda da söylemiştim. O gün itibariyle yüzde 32’lik kısmı gerçekleşmişti. Demek ki 3’te 1’lik kısmını bitirdik, diğer 3’te 2’lik kısmı da Ocak ayı sonuna kadar tamamlanacak ve faaliyete sokacağız. 700 metre uzunluğunda, 65 metre battı çıktı mesafesi olan bir kavşak. Çünkü o güzergahta 2024'e kadar tamamlamamız gereken diğer katlı kavşaklar var. Süratle onlara geçeceğiz. Hal noktasından, Mezitli, Üniversite bölgesine kadar, yaklaşık 12 kilometrelik bir güzergah orası. Bütün trafiğin akışkanlığını sağlamak için o bölgede bu Forum Katlı Kavşağı’nın dışında, Hal Katlı Kavşağı, Tırmıl Sanayi Sitesi Otoban Bağlantı Kavşağı’nı katlı kavşak haline getirmek istiyoruz. Akbelen Mezarlığı'nın güney bölümünde o proje şu anda hazır aslında. 2021 yatırım programına da girdi, Karayolları’nın yapması gereken bir proje. O projeyi de Karayolları gerçekleştirecek. Ayrıca bizim Forum Battı Çıktı’nın hemen ardına Göçmen Kavşağı inşaatımız devam edecek. Yine Kipa Kavşağı sorunlu bir kavşak. Onu da katlı kavşağa dönüştürmek için çalışmalar devam ediyor. Yine 201. Cadde, kesişme noktasında bir çalışmamız olacak. Bütün bunlar art arda, peşi sıra gelecek” diye konuştu.