Tarsus’un düşman işgalinden kurtuluşunun 99. Yılı pandemi kuralları çerçevesinde düzenlenen sade bir törenle kutlandı.

Cumhuriyet Alanı’nda yapılan törende Tarsus Kaymakamı Kadir Sertel Otçu,Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan,  Tarsus Muharipler Gaziler Derneği ve Tarsus Kuvayi Milliye Mücahitler Derneği  Atatürk Anıtı’na çelenk sundu.

AKDENİZ’İN HUZURU; BAŞKAN GÜLTAK AKDENİZ’İN HUZURU; BAŞKAN GÜLTAK

Başkan Haluk Bozdoğan, törende yaptığı konuşmada  “Milli Mücadelemizin şanlı günlerinden birisi olan ve her yıl büyük bir özenle kutladığımız 27 Aralık tarihi, Tarsus’umuz için olduğu kadar; ülkemizde yakılan Kuvayı Milliye ateşinin sönmemesi, ilelebet yanması ve ışıması için de büyük önem arz etmektedir. Aziz kahramanlarımızın canları pahasına verdikleri bu onurlu mücadele, öncelikli gururumuz ve dayanışma kaynağımızdır” ifadelerini kullandı.

Birinci Dünya Savaşı sonrasında Anadolu'nun güneyinde işgal edilen şehirler arasında bulunan Tarsus’un, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'ün, “Egemenlik verilmez, alınır” sözünün vücut bulduğu şehirlerden biri olduğunu kaydeden Bozdoğan, “Tarsus’umuz kentimizde egemen olan bu işgale karşı güçlü bir dayanışma sağlayarak büyük bir destana imza atmıştır. Halkımızın işgal kuvvetlerine karşı gösterdikleri eşsiz direniş neticesinde Fransızlar 27 Aralık 1921 yılında Tarsus'tan çekilmek zorunda kalmıştır. İşte bugün, “27 Aralık Destan’ı 99 Yıl Önce Yazıldı” derken, bir kentin, bir ulusun, bir özgürlük mücadelesinin tarihe altın harflerle yazılışını kutlamış oluyoruz” dedi.

Tarsus’un düşman işgalinden kurtuluşunun yalnızca siyasi, askeri bir zafer değil; millet olabilmenin, tek bir amaç uğrunda örgütlenebilmenin; 99 yıl önce yoksulluk ve imkânsızlıklarla direnebilmenin de şanlı zaferi olduğunu ifade eden Bozdoğan, “Bu milletin, vatanı için verdiği tarifsiz azmin en güzel örneğini kendi şehrimizde, Tarsus’ta kutlamaktan ötürü onur duyuyorum! Şehrimizin düşman işgalinden kurtuluşunu kutlarken; 27 Aralık Kurtuluş Günü'nde bu toprakları bize emanet eden, ülkemizin tam bağımsızlığı ve bütünlüğü uğrunda canlarını hiçe sayan aziz şehitlerimizi rahmet ve şükranla, gazilerimizi saygıyla anıyor, tüm Tarsuslu hemşehrilerimin 27 Aralık Kurtuluş Günü’nü kutluyorum” diye konuştu.

Törenin ardından Kaymakam Kadir Sertel Otçu, Başkan Haluk Bozdoğan ve şehrin protokol üyeleri Tarsus Şehitliği’ne giderek şehitlerin kabirlerine karanfil bırakıp, dua okudular.