TURİST REHBERLERİ YANLIŞTAN DÖNÜLMESİNİ BEKLİYOR TURİST REHBERLERİ YANLIŞTAN DÖNÜLMESİNİ BEKLİYOR

Özel gereksinimli bireylere geniş imkanlar sunuluyor

Büyükşehir Belediyesi özel gereksinimli birey veri tabanına kayıtlı birey sayısı 2021 yılı başından bugüne kadar; 19 bin 144’ten 32 bin 35’e yükseldi. Büyükşehir Belediyesi’nin, Toroslar’daki Engelsiz Yaşam Merkezi, Yenişehir’de bulunan Engelsiz Yaşam Parkı ve Tarsus’ta faaliyetlerini sürdüren Mola Evinde özel bireylere ve ailelerine sayısız hizmetler sunuluyor.

Farkındalık çalışmaları yapılıyor

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada; Engelsiz Yaşam Merkezi, Engelsiz Yaşam Parkı ve Tarsus Mola Evi hizmetlerinden faydalanan özel gereksinimli bireyler için 2021 yılında 46 farkındalık çalışması gerçekleştirildiği ve bu çalışmalara ise toplam 2 bin 148 özel birey katıldığı bildirildi. 1 Kasım 2021 tarihinde hizmete açılan Tarsus Mola Evi’nde ise 132 seans hizmeti sunulduğu belirtildi.

Büyükşehir’den engelleri kaldıran hizmetler

Büyükşehir’in psiko-sosyal destek hizmetleri kapsamında özel gereksinimli bireyler ve aileleri, psikolog desteği de alabiliyor. Büyükşehir’in özel gereksinimli bireylere yönelik önemli hizmetlerinden olan duyu bütünleme hizmeti de sürüyor. Bugüne kadar haftalık ortalama 20 seans olmak üzere toplam 1099 seans hizmeti verildi. Çocukların hem duyusal gelişimlerine katkı sunan hem de sosyal gelişimlerini destekleyen bu hizmet için 1 fizyoterapist, 1 ergoterapist ve 1 psikolog görev yapıyor.

Gelişimsel oyun terapisi kapsamında 2021 yılında toplan 790 seans hizmeti verildi. 3’erli, 4’erli gruplar halinde 2 ya da 3 normal gelişim ile 1 kaynaştırma öğrencisinden oluşan derslerde çocuklar yaş seviyelerine göre 3 gruba ayrılıyor. Her grup 3 ay süreyle haftada 2 gün olmak üzere gelişimsel oyun terapisi alıyor. Gelişimsel oyun terapisi gruplarında 1 psikolog, 1 özel eğitim öğretmeni ve 1 çocuk gelişimi ve eğitimi elemanı görev yapıyor.

Transfer aracından 4 bin 546 özel birey yararlandı

Hastaneye ulaşımları güç olan özel gereksinimli bireyler için sağlanan transfer aracı hizmetinden 2021 yılında toplam 4 bin 546 özel gereksinimli birey yararlandı. 236 özel gereksinimli bireye ise medikal malzeme desteği sağlandı. Mersin’de yaşayan yürüme engelli bireylerin tekerlekli veya akülü sandalyelerinin bakım ve onarımını Büyükşehir Belediyesi üstleniyor. 2021 yılı içerisinde 77 engelli bireyin sandalyesi kullanılabilir duruma getirildi.

Engelsiz Yaşam Merkezi’nde Büyükşehir’in beden eğitim öğretmenleri tarafından 12 yaş altı özel bireylere sportif beceri ve koordinasyon eğitimi kapsamında 2021 yılında toplam 815 seans hizmeti sunuldu. Fitness salonunda ise engelli bireylere yönelik 2021 yılında toplam 702 seans hizmeti verildi. 1 işaret dili tercümanının görev yaptığı birimde, 2021 yılı içerisinde 168 özel gereksinimli vatandaşa destek sağlandı.

Halk Eğitim Merkezi iş birliği ile Engelsiz Yaşam Merkezi’nde açılan mesleki, bilgisayar ve hobi kurslarından ise 2021 yılı içerisinde 480 özel birey faydalandı.