2013 yılından beri ev kullanıcıları elektrik tedarikçilerini değiştirebiliyor. Ancak ıslak imza ve evrak zorunluluğu nedeniyle bu süreç hem zahmetli hem de maliyetli oluyordu. Serbest tüketici limitlerinin düşmesi ve 2019 yılında mesafeli sözleşmelere olanak sağlanmasıyla tedarikçi değiştirmek de kolaylaştı. Artık sayıları 20 milyonu aşan ev kullanıcıları, herhangi bir ek maliyet olmaksızın tedarikçi değiştirerek yılda üç faturayı bedavaya getirebilecek.

Elektrik fiyatlarına gelebilecek olası zamlar özellikle de kış mevsiminden önce tüketicileri düşündürüyor. Ancak tüketiciler artık eskiden olduğu gibi devletin belirlediği fiyatlardanelektrik kullanmak zorunda değil, zira artık 20 milyona yakın sayıdaki tüketici, cep telefonu operatörü değiştirir gibi elektrik tedarikçisi değiştirip daha ucuz fiyatlarda elektrik kullanabiliyor. Daha önceki dönemlerde de uygulamada olan ve serbest tüketici uygulaması adı verilen süreç, çeşitli zorluklardan dolayı tüm tüketicilerin daha uygun fiyatlı elektriğe ulaşabilmesine olanak sağlamıyordu. Elektrik tarifeleri karşılaştırma ve tedarikçi değiştirme internet sitesi EnCazip’in verilerine göre, serbest tüketici uygulamasına geçişte yaşanan problemlerin başında zorunlu tutulan ıslak imzalı sözleşmeler geliyordu. Sözleşmelerin ıslak imza sürecinin uzun sürmesi ve evrak bürokrasisi, tüketicinin elektrik tedarikçisi değiştirme işleminden vazgeçmesine ve potansiyel tasarrufları kaybetmesine neden oluyordu. Zorlu sürece rağmen tedarikçi değiştirebilenler için ise evrak takibi sürecinde ortaya çıkan maliyetler, tasarruf tutarlarının düşük kalmasına sebep oluyordu. Hem zaman hem de para kaybettiren bu uygulama nedeniyle çoğu kullanıcı bu hakkını kullanamıyordu.

İlgili mevzuatın güncellenmesiyle birlikte mesafeli satış sözleşmeleri ile internet üzerinden veya çağrı merkezlerinden elektrik tedarikçisi değiştirmek mümkün hale getirildi. Daha önce başvuru başına 70 TL’ye varan ve kargo şirketlerine ödenen evrak takip maliyetlerin önüne geçen, evrak bürokrasisini bitiren mesafeli satış sözleşmeleriyle tasarruf etmek kolaylaştığı gibi düşen maliyetler de tüketicilere ek tasarruf olarak yansıyor. Böylece çok daha fazla sayıda tüketici kolayca elektrik tedarikçisini değiştirebilirken, evrak takibi maliyetlerinin de ortadan kalkmasıyla tüketiciler çok daha fazla tasarruf edebiliyor.

Sözleşmeden ücretsiz cayma hakkı var

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) 2019 yılı düzenlemesiyle birlikte 1600 kWh olarak belirlenen ve aylık yaklaşık 68 TL’ye denk gelen serbest tüketici limitiyle kullanıcılar tedarikçi değiştirebiliyor. Ve tedarikçi değiştirerek de faturalarda yüzde 20’ye kadar tasarruf sağlanabiliyor. Online sözleşmelerle tüketicilere şeffaflık getiren bu düzenleme ile tedarikçiler tarife koşullarını tüketicilere açıkça göstermek ve kabul ettirmek zorunda. Ayrıca tüketicilere 14 gün içinde koşulsuz cayma hakkı sunulurken, gizli şartlar ve ücretlerin de önüne geçiliyor. Böylelikle tedarikçiler de gereğinden fazla hiçbir bedeli tüketicilerden tahsil edemiyor.

Online süreç ile yılda üç fatura bedavaya geliyor

EnCazip’in kurucusu Çağada Kırım, mesafeli satış sözleşmeleri kullanarak tedarikçi değişimi ile ilgili olarak “2019 yılında belki de en çok konuşulan konu olası elektrik zamları oldu. Ancak tüketiciler fiyatlara zam gelse dahi elektrik tedarikçilerini değiştirip tasarruf etme şansına sahip. Üstelik bunu artık uzaktan sözleşmelerle kolayca yapabilecekler. Elektrik tedarikçi değiştirme sürecinin internet üzerinden tamamlanmasının önünün açılmasıyla, bir yılda iki fatura tutarına yakın seviyeye ulaşabilen tasarruf tutarının, piyasa koşullarına göre üçten fazla fatura tutarına ulaşması bekleniyor. Bu da tüketim miktarına bağlı olarak tüketicinin yıllık fatura toplamında dörtte bir azalma anlamına geliyor. Kısacası bu düzenleme ile elektrik fiyatlarına zam gelse dahi tüketiciler tasarruf edebilecek” şeklinde konuştu.