Mut’lu kadınların el emeği göz nuru işlerinin ve yöresel ürünlerinin satışını yapabilmeleri için pazar yeri haline getirilen ve 300 yıllık bir geçmişi olan tarihi Taşhan’ın açılışı gerçekleştirildi.

1723-1725 yılları arasında Hacı Sunullah Paşa tarafından yaptırılan, geçmişte demircilik, semercilik, kalaycılık ve lehimcilik gibi değişik amaçlarla kullanılan ve son 30 yıldır ise kapalı bir şekilde muhafaza edilen tarihi Taşhan, artık Mut’lu kadınların sosyalleşebilecekleri, ürünlerini satabilecekleri ve aile ekonomilerine katkıda bulunabilecekleri bir pazar yeri haline geldi.

Ücretsiz şekilde pazar yeri için tahsis edilen Taşhan, Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Mersinden Kadın Kooperatifi’nin çalışmalarıyla bundan sonra kadın emeğine tanıklık edecek.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mut Belediye Başkanı Volkan Şeker, Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer,  Devlet Sanatçısı Musa Eroğlu ile Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Şerife Hasoğlu Dokucu’nun katılımıyla gerçekleştirilen açılıştan sonra Taşkan’daki stantları gezdi.

 “300 yıl ayakta kalmış bir yapı ve her köşesi anılarla dolu”

2024 KADIN VE İSTİHDAM ARAŞTIRMASI YAYIMLANDI 2024 KADIN VE İSTİHDAM ARAŞTIRMASI YAYIMLANDI

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Taşhan’ın önemli bir tarihi yapı olduğunu ifade ederek, “Mersin’in dört bir köşesinde sırtımızı Toroslar’a yaslamışız, yüzümüz Akdeniz’e bakıyor. Nereye gidersek gidelim her noktamız cennetten bir köşe. Her noktamızda bereket var. Her noktamızda farklı esen kültür rüzgârları var ama tüm Mersin’i düşündüğünüz zaman da bir potada eriyen bu kadim toprakların kültürlerinin ortaya çıkardığı bir güzellik var. 300 yıllık bir tarihin içerisindeyiz. Etkilenmemek mümkün değil. 300 yıl ayakta kalmış bir yapı ve her köşesi anılarla dolu. Özellikle Selahattin Başkan konuşurken insan duygu dolu ses tonundan büyük ailesi, büyük dedesi, kardeşleri ve daha önceki on yıllarda, yüzyıllarda buradan gelmiş, geçmiş, mevta olmuş ama bu toprakların havasını solumuş, bu topraklarda karnını doyurmuş, bu toprakların kaderiyle yaşamış geçmişi hatırlıyor” dedi.

Volkan Şeker: “Kadınlarımıza yönelik güzel bir çalışma”

Mut Belediye Başkanı Volkan Şeker ise, “Taşhan’ın kadınlarımıza yönelik güzel bir çalışma olmasından dolayı Vahap Seçer Başkanımız’a çok teşekkür ediyoruz. Öncüsü olarak Büyükşehir Meclis Üyemiz Selahattin Arslan’a bu imkanı sağladıkları için şükranlarımızı sunuyoruz. Mut’un yanında olduğunuz için tekrar teşekkür ediyorum” dedi.