Pek çok alanda tüm dünyada yeni bir dönem başlatan pandemi etkilerinin, aşı uygulamalarına başlansa dahi uzunca bir süre daha devam edeceği öngörülüyor. Bu durum, özellikle iş dünyasındaki liderlerin sürdürülebilirlik konusundaki stratejilerini yeniden şekillendiriyor. Profesyonel ekosistemin yeni normallerini mercek altına almak için harekete geçen Teknoloji ve Dijital odaklı işe alım danışmanlığı şirketi Spring Professional Türkiye , ülkemizde Covid-19’un iş dünyasına etkilerini ve iş liderlerinin iş sürekliliklerine ve rekabet güçlerine yönelik stratejilerini ortaya koyan bir anket çalışması yaptı. 

Türkiye’deki önemli şirketlerin yöneticilerinden ve fikir liderlerinden oluşan 400’den fazla katılımcının yer aldığı çalışmada, salgından sonraki dönemde önceliklendirilen kısa vadeli stratejinin %66.2 ile maliyet optimizasyonu olması dikkat çekti. Katılımcıların %40,7’si önceliklerinin bulut yapısına geçiş ve veri ve felaket merkezi güçlendirme süreci olduğunu söylerken %27’lik bir kesim de siber güvenlik yönünde görüş bildirdi. 

Pandemi sürecinde en çok bilgi teknolojilerinin eksikliği hissedildi

Adecco Türkiye Şirketler Grubu’nun bu alandaki markası olan Spring Professional’ın ortaya koyduğu bir diğer dikkat çekici nokta ise pandemi sürecinde eksikliği hissedilen yatırım alanları oldu. Ankette yer alan “Pandemi süresinde en çok hangi departmana yatırım yapmış olmayı isterdiniz?” sorusuna %55,9’luk geniş bir kitle; bilgi teknolojileri yanıtını verdi. Onu %37,7 ile e-ticaret, %23 ile insan kaynakları ve %19,2 ile tedarik zinciri izledi. Ankette, Covid-19 sürecinde en fazla ivme kazanacak sektörlerle ilgili soruya ise % 78,9 ile e-ticaret, %77 ile bilişim, %55,4 ile sağlık sektörü ve %49 ise ilaç sektörü yanıtı verildi. 

Yatırımların odağı dijital dönüşüm oldu, işe alım öncelikleri değişti 

Anket çalışmasının sonuçlarına göre uzun vadeli stratejiler arasında Bilgi Teknolojileri ve Dijital süreçleri güçlendirme, tedarik zincirinin dijitalleşmesi ve optimizasyonu, veri ve felaket merkezi güçlendirme ve sürekliğini sağlama, e-ticarete geçiş için gerekli adımların atılması, müşteri deneyiminin güçlendirilmesi adına yapay zeka teknolojilerinin kullanılması ve siber güvenliğe odaklanma yer aldı. Anket çalışması, dijital dönüşüm hedeflerinin işe alım süreçlerinde de etkili olduğunu ortaya koydu. Katılımcıların %42’si, Covid-19 süreci ve sonrasında işe alım yetkinliklerinde duygusal zeka ve yönetme becerilerine öncelik verildiğini söyledi.

Teknoloji yeteneklerine ihtiyaç artıyor

Yaptıkları çalışmanın sonuçlarına ilişkin değerlendirmede bulunan Spring Professional Türkiye Direktörü Duygu Kütahya,“Ülkemizde koronavirüs salgını sürecini en iyi yönetebilen şirketlerin ,tüm dünyada da olduğu gibi, teknolojik alt yapısı güçlü olan ve dijital dönüşümünü tamamlamış şirketler olduğunu gözlemledik. Koronavirüsü işe alım dinamikleri açısından değerlendirdiğimizde de C-suite teknoloji yetenek manzarasını değiştirdiğini söyleyebiliriz. Bu süreçte anket sonucumuzdaki stratejileri hayata geçirecek liderler için aranan yetkinliklerin  başında dirençli, cesur, yenilikçi, girişimci ve en önemlisi de değişen koşullara adapte olabilen, çevik bireylerin tercih edildiğini gözlemliyoruz.” dedi. 

SIRAKAYA: “GİRİŞİMCİLİK RUHU ADALETİN SAĞLANMASI İÇİN ÖNEMLİ” SIRAKAYA: “GİRİŞİMCİLİK RUHU ADALETİN SAĞLANMASI İÇİN ÖNEMLİ”

Dijitalleşmeye paralel olarak, ihtiyaç duyulan rollerin farklılaştığına da değinen Duygu Kütahya, “Uzaktan çalışma, teknoloji yeteneklerinin gerçek küreselleşmesini harekete geçirdi ve özellikle çok uluslu teknoloji işletmeleri için liderlik atamalarında daha fazla çeşitlilik sağlanan bir ortam oluştu. Devam eden, teknoloji sektöründeki CEO atamalarının yanı sıra, teknoloji şirketlerinde iş pratiklerinin, insanların ödüllendirilme ve takdir edilme biçimlerinin ve işletmelerin çalışanlarıyla ilişki kurma biçimlerinin şu anda olduğundan daha farklı olduğu bir dünya için şirketlerini hazırlayabilecek insan liderlerinin arayışında tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de artış söz konusu. Aynı şekilde Covid-19'un beslediği yaygın dijitalleşmeye paralel olarak siber güvenlik yatırımlarındaki artışla birlikte  Siber Güvenlik Bölümü Başkanı (CSO) ve Bilgi Teknolojileri Kurulu Başkanı (CIO) rollerinin sayısında da bir artış olduğunu gözlemledik.” diye ekledi.