KARİYER.NET, İŞ HAYATINDA EŞİTSİZLİĞİN İSTATİSTİKLERİNİ AÇIKLADI KARİYER.NET, İŞ HAYATINDA EŞİTSİZLİĞİN İSTATİSTİKLERİNİ AÇIKLADI

KPHA - Merkez Bankası politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 19 seviyesinde sabit bıraktı. Toplantı sonrası yapılan açıklamada, bir önceki metinde yer alan "Gerekirse ilave sıkılaştırma yapılabilir." ifadesi çıkarıldı. Karar sonrası 8.00 seviyesine kadar inen dolar/TL, metnin içinden çıkarılan bu cümleye tepki olarak 8.15 seviyesine kadar yükseldi.

Piyasaların merakla beklediği faiz kararı açıklandı. Yeni başkan Şahap Kavcıoğlu’nun ilk PPK toplantısında Merkez Bankası, politika faizini yüzde 19 seviyesinde sabit tuttu. Ancak mart ayı PPK metninde yer alan “Gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılacaktır” ve “sıkı para politikası duruşu kararlılıkla uzun bir müddet sürdürülecektir” ifadeleri nisan ayındaki metinde yer almadı.

Merkez Bankası, Naci Ağbal'ın başkanlığa getirilmesinden sonra gerçekleştirilen ilk toplantıda 475, ikinci toplantıda ise 200 baz puan olmak üzere toplamda 675 baz puan faiz artışına giderek politika faizini yüzde 10.25'ten, yüzde 17 seviyesine çekmişti.

Ocak ve şubat aylarında yapılan toplantılarda ise faiz oranını değiştirmeyen Ağbal, geçen ay piyasa beklentilerinin üzerinde 200 baz puanlık bir artışa giderek faizi yüzde 19 seviyesine çıkarmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu karardan 2 gün sonra Ağbal’ı görevden alarak yerine Şahap Kavcıoğlu’nu atamıştı.