2024 KADIN VE İSTİHDAM ARAŞTIRMASI YAYIMLANDI 2024 KADIN VE İSTİHDAM ARAŞTIRMASI YAYIMLANDI

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK verilerine göre Şubat ayında 97.587 adet konut satışı gerçekleştiğini ifade eden Denge Değerleme Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Arslan, “Konut satış sayıları geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 20,1, Ocak ayına göre de yüzde 10,5 oranında artış gösterdi. Son beş yılın ortalamasına baktığımızda yıllık 1 milyon 425 bin adet ve aylık da 95 bin 570 adet konut satışı ile benzer seyir izlendiğini görüyoruz. Son dönemdeki konut satışlarında gözlemlenen en belirgin fark, ilk konut satışlarının azaldığı, ikinci el satışlar ve yabancıya satışların arttığı yönünde.” dedi.

Satış şekline göre bakıldığında ipotekli satışların oranının azaldığına dikkat çeken Arslan, “Yapı ruhsatı ve Yapı kullanım izin belgelerinin beş yıllık seyre baktığımızda ortalama 730 bin adette dengelenmiş görünüyor. Öte yandan arz eksikliği dikkate alındığında yapı ruhsatlarında yukarı yönlü hareketlilik yaşanıyor. Bununla beraber genelde enflasyon ortalamasının üzerinde seyreden konut kredi faiz oranları hali hazırda enflasyonun 36 puan altında” şeklinde konuştu.

Yıllık satış adetlerinin ekonomik dalgalanmalara ve pandemiye rağmen yatay seyir izlemesine de değinen Denge Değerleme Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Arslan, alınan yapı kullanım izin (iskan) belgeleri ve yapı ruhsatları arasındaki dengenin devam ediyor olması; ilk el yerine ikinci elin daha çok tercih ediliyor olması; yıllık enflasyon yüzde 54,4 iken konut değer değişimini yüzde 85-90 aralığında artıyor olması, sebebinin büyük oranda inşa maliyetlerindeki artıştan kaynaklanıyor olduğunu söyledi.