Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Kazakistan Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Abzal Saparbekuly ve beraberindeki heyet ile toplantı gerçekleştirdi.

Gerçekleştirilen toplantıya Başkan Savaş’ın yanı sıra HBB Genel Sekreteri, Genel Sekreter Yardımcıları, daire başkanları, HBB meclis üyeleri, dernekler, sivil toplum kuruluşları, oda başkanları ve birçok iş insanı katılım gösterdi.

Başkan Savaş, ”Kazakistan Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçimiz Abzal Saparbekuly bize Hatay’daki iş dünyası ve tarımla uğraşan iş insanları ile buluşmak ve kendi ülkelerinin ekonomisi ve yatırım fırsatları konusunda bizlere bilgiler aktarmak istediklerini belirtti” dedi.

“KAZAKİSTAN’DA İSTİKRARLI BİR ŞEKİLDE HER SEKTÖRDE BÜYÜMELER VAR”

Kazakistan’ın yatırım fırsatları ve ekonomisi hakkında katılımcılara önemli bilgiler paylaşan Saparbekuly, “Kazakistan dünyanın 9’uncu büyük ülkesi. Dünyanın en büyük kara sınırı olarak bilinen Rusya olan sınırımız toplamda 7500 km. Kazakistan nüfusu 19 milyonu geçti. Kazakistan’da istikrarlı bir şekilde her sektörde büyümeler var. Yatırım yapılması konusunda hukuk güvencesi olarak kendi ulusal mahkemelerimizi ve hukuklarımız ile birlikte yatırımcılarımızın haklarını korumaya yönelik çalışmalar yapmaktayız. Bununla beraber uluslararası hukuk sistemine uygun bir şekilde çalışmalarımız devam ediyor. Kazakistan’da tüm uluslararası mahkemelere başvuru yapabiliyorsunuz. En büyük reformlardan biri İngiliz Hukuku’na dayalı Astana Uluslararası Finans Merkezinin faaliyete geçmesidir. Bunun anlamı direkt yatırımcıların kullandığı İngiliz Hukuku yürürlükte. Finans merkezine üye olan yerli veya yabancı şirketler Kazakistan mahkemelerine göre değil finans merkezlerinin kanunları ve mahkemelerinin aldığı kararlara göre hareket etmekte. Mahkemelerin üyeleri tamamıyla uluslararası hakimlerden ve uzmanlardan oluşmakta. Mahkemenin aldığı kararlar ulusal mahkemeler tarafından bozulamaz” dedi.

UZMANI UYARIYOR: “KONKORDATO İFLAS DEĞİLDİR” UZMANI UYARIYOR: “KONKORDATO İFLAS DEĞİLDİR”

“KAZAKİSTAN’DA SON 10 SENEDE ULAŞTIRMA VE LOJİSTİK ANLAMINDA TOPLAMDA 25 MİLYAR DOLAR YATIRIM YAPILDI”

Konuşmalarının devamında Kazakistan’ın ekonomik açıdan önemli bir konuma geldiğini belirten Saparbekuly,” Kazakistan Avrasya’nın merkezindedir. Kazakistan’da ürettiğimiz bir ürünü Rusya, Kırgızistan ve diğer ülkelere satabilirsiniz. Kazakistan’da uluslararası kuruluşların tahminine göre toplamda 5 bine yakın çeşitli madenlerin olduğu ve bunların değerleri 44 trilyon dolar olarak hesaplanıyor. Kazakistan’da yatırım yaparken en büyük sıkıntımız ulaşım ve lojikteki sıkıntıydı. Kazakistan’da son 10 senede ulaştırma ve lojistik anlamında toplamda 25 Milyar Dolar yatırım yapıldı. Yollar, demiryolları, otobanlar ve lojistik merkezleri yapıldı. Önümüzdeki 5 sene içerisinde toplamda 15 milyar dolarlık yatırım yapılacak. Bunlar sayesinde Kazakistan üzerinden Avrupa’ya, Çin’e, körfez ülkelerine ve Akdeniz ülkelerine ulaşmak çok kolay” ifadelerini kullandı.

Kazakistan ‘da yatırımcılar için kapsamlı devlet desteği sağlanmakta olduğunu vurgulayan Kazakistan Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, “ Kazakistan Büyükelçiliği olarak 94 proje üzerinde çalışıyoruz. 20 bin istihdamlı ve yatırım miktarı 6 Milyar Dolar olan proje üzerinde çalışmaktayız. 44’ü gerçekleşmiş proje. 20 projemiz de gerçekleşme aşamasında” dedi.

“HEDEFİMİZ ÖNÜMÜZDEKİ 10 YILDA 34 MİLYAR DOLAR YATIRIMA ÇIKMAK”

Saparbekuly,” Kazakistan’da yatırım yaparak ihracat potansiyelini yakalayabilirsiniz. Kazakistan, eğitim açısından da sıkıntıların yaşanmadığı güzel bir ülke. Hizmet sektörünün büyük kısmını Türkiye’den gelen yatırımcılar yapmakta. Kazakistan bağımsızlık yılından beri toplamda 360 Milyar Dolar yatırım yaptı. Bunların %50’si Avrupa Birliği ve diğer ülkelerden oldu. Hedefimiz önümüzdeki 10 yılda yıllık 34 Milyar Dolar yatırıma çıkmak” dedi.

BAŞKAN SAVAŞ: TÜRKİYE BÜYÜKELÇİLERİMİZİ DAHA BÜYÜK KATILIM İLE HATAY’A DAVET ETMEK İSTİYORUZ

Toplantının sonunda düşüncelerini paylaşan Başkan Savaş,” Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçilerimizi daha büyük bir katılım ile Hatay’a davet etmek istiyoruz. Kendi ülkeleri ile ilgili yapmak istedikleri, Türkiye ve Hatay ile ilgili fikir alışverişinde bulunmak istiyoruz. Sayın Büyükelçimizi de EXPO’ya davet ettik. Ülkelerinin güzel yemeklerini burada da görmeyi çok isteriz” dedi.