Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB), Haziran ayında yüzde 40,5 artışla 81,1 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Birlik, haziran ayında gerçekleştirdiği ihracatla, yılın ilk 6 ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre ihracatını yüzde 42,6 artırarak 428,6 milyon dolar ihracat rakamına ulaştı.

DUBAİ SEFERBERLİĞİ HIZ KAZANIYOR DUBAİ SEFERBERLİĞİ HIZ KAZANIYOR

AKAMİB, Haziran ayında yüzde 39,3 artışla 49,5 milyon dolar mobilya ihraç ederken, küresel ticaretin hızlanmasıyla birlikte, özellikle lojistik sektörünün kullandığı keresteler, sandık, kafes ve palet ürün ihracatı yüzde 71,4 artarak 13,8 milyon dolara yükseldi.  

Çin’e ihracat yüzde binde 748 arttı

Pandeminin en ağır olduğu dönemde bile ihracat artışını kesmeyen orman tali ürünleri ihracatı haziran ayında da arttı. Haziranda yüzde 38 artışla 3,9 milyon dolar ihracat gerçekleştiren orman tali ürünleri sektörü, yılın ilk yarısında ise ihracatını yüzde 53,5 artırarak 31,2 milyon dolar ihracat rakamına ulaştı. Defne, meyan kötü, kekik gibi endemik bitkilerin de bulunduğu sektörün başarısını değerlendiren AKAMİB Başkanı Onur Kılıçer, “Bölgemizin topraklarında yetişen ürünlerin alternatifi yok ve kozmetikten ilaç sanayine kadar farklı sektörlerin kullandığı bu ürünlerimizi iyi değerlendirmemiz lazım. Birçok ürüne talebin durma noktasına geldiği geçtiğimiz yılın kış aylarında bile ihracatını sürekli artıran sektörümüzün sadece hammadde değil işlenmiş ürün satmasını için de gereken AR-GE yatırımları teşvik edilmeli” şeklinde konuştu.

Çin Halk Cumhuriyeti’ne yapılan ihracattaki artış rakamlarına da değinen Onur Kılıçer sözlerini şöyle sürdürdü: “Haziran ayında Çin’e yaptığımız ihracatımız yüzde bin 748 oranında artarak 1,9 milyon dolar oldu. Verinin detaylarına baktığımızda, keçiboynuzu mamulleri ihracatımızın yüzde bin 572 oranında artarak 1,7 milyona dolara ulaştığını görüyoruz. Bu mamullerden üretilen kozmetik ürünlerinin değeri milyar dolarlara ulaşıyor. Dünyanın en büyük 2. keçiboynuzu üreticisi konumunda olan ülkemizin bu ürünleri işleyebilmesiyle birlikte ekonomiye dönüşü kat ve kat fazla olacaktır”

En fazla ihracat Irak’a

AKAMİB verilerine göre haziran ayında en fazla ihracat yüzde 14 artış oranıyla 15 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirilen Irak’a yapılırken, onu 5,4 milyon dolar ihracatla İsrail, 4,3 milyon dolar ihracatla Almanya takip etti. İmzalanan STA sonrasında ihracatın hızla arttığı Birleşik Krallığa yapılan ihracat yüzde 82 artışla 2,3 milyon dolar olurken, mobilyada hedef pazar ABD’ye yüzde 77,8 artışla 3,2 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi.