Türkiye Kamu-Sen Mersin İl Temsilcisi ve Türk Eğitim-Sen Mersin-1 Nolu Şube Başkanı Metin Ercan, LYS ile ilgili bir açıklama yaparak, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu sınav modelinde  sınıfta kaldığını söyledi.

Bugüne kadar aranan modeller arasında en iyi sınav türünün TEOG olduğunu belirten Ercan, son 2 yıldır uygulanan LYS’nin (Liselere Öğrenci Yerleştirme Sınavı) bir takım sıkıntıları da beraberinde getirdiğini dile getirdi.

LYS’nin sınava ve adrese dayalı olmasından dolayı yaşanan sıkıntıları ifade eden Ercan: “Geçen yıllarda yapılan liselere öğrenci yerleştirme sınav sistemleri OKS, SBS, TEOG, LGS gibi isimler verilerek hep düzgün bir yerleştirme sistemi aranmış ve öğrencileri fazla yormayan, strese sokmayan herkesin kendi okulunda sınava girdiği TEOG aranan modellerin içinde uygun sistem olabilecek iken bu sistemden vazgeçilerek son iki yıldır uygulanan sınava dayalı ve adrese dayalı liselere öğrenci yerleştirme sistemi ciddi sıkıntılar doğurmuştur. Sıkıntıların sebebini şu şekilde sıralayabiliriz; Sınavla öğrenci alan okulların sayısının az olması. Adrese dayalı herkes evine en yakın okula gidecek anlayışı ile bazı okullarda öğrenci kaydının ciddi oranda artması, bu artıştan dolayı sınıflardaki öğrenci sayılarının artması. Adrese dayalı yerleştirme de okulların kontenjanlarının belli bir sayıda nota göre sınırlanmamasından dolayı herkes Anadolu Lisesini istemiş ve Meslek Liselerine gidecek öğrenci kalmamıştır. Hangi tür liselere ihtiyaç olduğu ortada iken yeni açılan liseler ihtiyaca bakılmaksızın bir yerlerden gelen telkinlerle açılıyor olması. Bu saydığımız sıkıntıları ezbere söylemediğimiz elimizdeki mevcut rakamlara göre sıraladığımız aşağıdaki sayılara bakıldığında herkes tarafından görülecektir” dedi.

Eğitimde Kalite Nasıl Artacak?

Yanlış uygulanan sınav sistemi nedeniyle, sıra sayısı ve kapasite belli iken bir çok okulda öğrenci sayısında artış yaşanacağına dikkat çeken Türkiye Kamu-Sen Mersin İl Temsilcisi ve Türk Eğitim-Sen Mersin-1 Nolu Şube Başkanı Metin Ercan: “Mersin Yenişehir ilçemizde bulunan Mahmut Arslan Anadolu Lisesi her sene 240 civarında öğrenci alırken, okulda toplam 1000 civarında öğrenci bulunmakta ve sınıflara düşen öğrenci sayısı 30 kişi iken bu yıl Mahmut Arslan Anadolu Lisesine lise 1.sınıflara 800 öğrenci alınarak eğitimde kalitenin nasıl arttırılacağını merak ediyorum. Çünkü sınıf sayısı belli, sıra sayısı belli, öğretmen normu belli, normal eğitim sisteminde bu kadar öğrenciyi bu okulun alması mümkün gözükmemektedir. Mecburen bu okulumuz ikili eğitime geçmek zorundadır. Okulun açıldığı zaman toplam sınıf sayısı 2 katına çıkacağından dolayı Eylül ayında okulun öğretmen eksiği olacak eğitim öğretime sınıflar öğretmen eksiğiyle başlamayla karşı karşıya kalacaktır. Devam edersek Mersin Yenişehir Mehmet Adnan Özçelik Anadolu Lisesine de normal kontenjanın 2  katı 480 öğrenci, Mezitli Pakize Kokulu Anadolu Lisesine 480 öğrenci, Akdeniz Tevfik Sırrı Gür Anadolu Lisesine 480 öğrenci, Toroslar Çağdaşkent Anadolu Lisesine 480 öğrenci alınarak Mahmut Arslan Anadolu Lisesi için yazdığım sıkıntıların tamamı bu okullarımızda yaşanacaktır” dedi.

“Meslek Liseleri Kapılarına Kilit Vuracak”

Anadolu Liselerinde sıkıntılar yaşanırken Meslek Liseleri’ni tercih eden öğrenci sayısındaki azlığa vurgu yaparak Meslek Liselerinin kapılarına kilit vuracak duruma geldiğinin altını çizen Ercan: “Anadolu Liselerimizde bu sıkıntılar oluşurken Meslek Liselerimizi tercih eden öğrenci olmadığından dolayı Meslek Liselerimizin kapılarına kilit vurulacak duruma gelinmiş, bu okullarımızda çalışan öğretmenlerimizde norm kadro olmayla karşı karşıya gelmişlerdir. Geçmiş yıllarda 180 civarında öğrenci alan Mersin Yenişehir Şevket Pozcu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine bu yıl ancak 45 öğrenci yerleştirilebilmiştir, yeni açılan Yenişehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine 65 öğrenci yerleştirilebilmiştir. Yenişehir İlçesinde Anadolu Lisesine ciddi bir şekilde ihtiyaç varken ve ilçede yeterli sayıda İmam Hatip Lisesi varken inatla ve ısrarla açılan Şehit Cennet Yiğit İmam Hatip Lisesine de 52 öğrenci yerleştirilebilmiştir” şeklinde konuştu.

“Sistem Başlamadan Bitmiştir”

Tüm bu sıkıntılarla birlikte LYS’nin başlamadan bittiğini söyleyen Türkiye Kamu-Sen Mersin İl Temsilcisi ve Türk Eğitim-Sen Mersin-1 Nolu Şube Başkanı Metin Ercan: “Yukarda saydığımız verilere bakıldığında bu sistemin başlamadan bittiği gün gibi aşikardır. Bakanlığın inatlaşmaya gitmeden geçmişteki TEOG sisteminin biraz revize edilerek uygulanmasının hayırlı olacağını düşünüyor, geleceğimizin teminatı çocuklarımızın deneme yanılma yoluyla uygulanmaya çalışılan bu sistemden kurtulması Milli Eğitim Bakanlığının en öncelikli çalışması olmak zorundadır” diyerek sözlerini tamamladı.