MERSİN – Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, 15 aylık hizmetlerini değerlendirdiği Basın Bilgilendirme Toplantısı’nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gazeteci-Yazar Fatih Alkar tarafından yöneltilen ve çeşitli spekülasyonların yapıldığı 1924 tarihinde inşa edilen Çankaya İlkokulu’nun yıkılarak yerine ticari alan yapılacağı ile ilgili sorusuna yanıt veren Başkan Gültak: “Bu okul, ben ve benim gibi birçok kişiyi yetiştirdi. Ben burada çok düştüm, çok dayak yedim, çok ayağım sıyrıldı, dizlerim sıyrıldı. Burası yine çocukların olsun” dedi.

Akdeniz Belediyesi olarak Mersin’in tarihine ve tarihi dokusuna zarar verecek herhangi bir çalışmaya imza atmayacaklarını belirten Başkan Gültak, Çankaya İlkokulu’nun Vakıf malı olduğunu ve 1/1000’lik planlarda gerekli düzenlemeyi yapacaklarını söyledi.

“18 YILDIR KADERİNE BIRAKILMIŞ”

Çankaya İlkokulu’nun 2002’den beri kaderine bırakıldığının altını çizen Belediye Başkanı Gültak: “2002’den beri Çankaya İlköğretim Okulu kaderine bırakılmış. Yetmemiş içine de absürt bir bina yapmışlar. Kimin yaptığı belli değil. Gültak geldi, gariban zavallı bir çocuk, Belediye Başkanı seçtiler. Ya bu benim okulum şu okuluma bir hürmet edeyim dedi gündeme getirdi, palan düştü eşek kaçtı. Mesele ondan ibaret” şeklinde konuştu.

“PLANLARIN ALTINA MADDE DÜŞÜYORUZ”

Ticari alanların 1/5000’lik planlarda belirlendiğine vurgu yapan Başkan Gültak, 1/5000’lik planları yapma yetkisinin kendilerinde olmadığını ancak 1/1000’lik planların altına buranın sadece müze, eğitim merkezi, sosyal tesis alanı olarak kullanılması ile ilgili madde düştüklerini ifade etti. Bu maddelerin eklenmesi ile herkesin elini bağlayacaklarını da sözlerine ekleyen Başkan Mustafa Gültak: “Ticari alan 5 binlik planlarda belirlenir. 5 binlik yetkisi bende mi, değil. Bir önceki Belediye Başkanımız bunun 5 binliğini yapmış. Alt belediye ne yapar, binlik yapar. Ben mevcut 5 binliğe göre bunun binliğini yapmak zorundayım. Ben yapmıyorum diyemem. Fakat burada binlik planların altına ne düşüyoruz biliyor musunuz?   Burası müze, eğitim merkezi, sosyal tesis olur gibi maddeler düşüyoruz ve kısıtlıyoruz. Yani ben burayı gelinlikçi yapacağım, kahvehane yapacağım, büro yapacağım yok. Toplumla ilgili proje yapacaksın. Binlik planlara bunu yazdırdım mı, herkesin elini bağladım. Vakıflarda 2 tane ayrı iş vardır. Biri hayrat, biri de akar. Burası Valide Sultan’dan akar olarak geçmiş, kiraya verilmek zorunda. Yoksa vakfa karşı yanlış yapmış oluyorsunuz. Dolayısıyla akar olduğu için, biz burayı Vakıflar Bölge Müdürü ve şu anki Genel Müdürümüz ile de görüştük. Binliğini geçiriyoruz. Büyükşehir Belediyesi’ne onaya gidecek” dedi.

“VAKIFLARLA KONUŞUP KİRALAYACAĞIZ”

TARSUSLU AKADEMİSYENE İSPANYADA EN İYİ BİLDİRİ ÖDÜLÜ TARSUSLU AKADEMİSYENE İSPANYADA EN İYİ BİLDİRİ ÖDÜLÜ

Büyükşehir Belediyesi’nden 1/1000’lik planların onaylanmasının ardından vakıflarla bir araya geleceklerini ve bu alanı kiralamak istediklerini kaydeden Başkan Gültak, alanı yine çocuklara tahsis etmek için Akdeniz Belediyesi Kreşi olarak kullanacaklarını vurguladı. Başkan Gültak sözlerini şöyle sürdürdü: “Büyükşehir’e gidip geldikten sonra Vakıflarla oturup konuşacağız. Ne konuşacağız, burayı bize kiraya verin. İnşallah herhangi bir yasal sorunumuz yok. Amacımız da burayı Akdeniz Belediyesi Kreşi yapmak. Ben burada çok düştüm, çok dayak yedim, çok ayağım sıyrıldı, dizlerim sıyrıldı. Yine çocukların olsun orası. Burada belki 3 milyon TL, belki 5 milyon TL’lik bir restorasyon söz konusu. Bu restorasyonu gerçekleştireceğiz, bunun karşısında kiraya bağlayacağız. Belki 15yıl, 20 yıl veya 25 yıl Akdeniz Belediyesi’nin bünyesine geçireceğiz. Bir müjde daha vereyim. Hani içinde absürt bir bina var dedim ya, o binanın da takipçisi oldum, Anıtlar Kurulu’na yazılarını yazmışlardı, özellikle ısrarcı oldum. Geçenlerde yıkım kararı geldi. İnşallah o binayı da yıkacağız. Dolayısıyla Çankaya İlkokulu yine çocukların kullandığı eğitim amaçlı yer olarak kullanılacak.”