Diş çürüğü oluşumunda pek çok faktör etkilidir. Her bireyde bu faktörler değişkenlik göstereceğinden dolayı her bireyin çürüğe yatkınlığı da aynı değildir. Risk belirlenmesi tam olarak bu amaçla oluşturulmuştur. Her bireyde farklı olan bu faktörleri belirlemek, bireyin ne sıklıkta çürük oluşturduğunu ve sebeplerini açığa çıkarmak, bu sebepleri yok etme yoluna giderek çürük oluşma ihtimalini en aza indirmektir. Özetle, çürük riski belirlenmesi, kişinin gelecekteki çürük geliştirme olasılığının klinikteki bir takım işlemlerle tahmin edilmesidir.

Klinikte hastaların çürük riski; düşük çürük riskli, orta çürük riskli ve yüksek çürük riskli olmak üzere 3 gruba ayrılarak incelenir. Bu şekilde kategori edilmesindeki amaç, her hastanın çürük oluşturma hızını belirlemek, çürük riskine göre koruyucu tedavi planlaması yapmak, tedavi uygularken kullanılacak materyali buna göre seçmek ve kontrol randevularının sıklığına buna göre karar vermektir. Örneğin, düşük çürük riskli bir çocuk için senede bir diş hekimi kontrolü yeterli iken, yüksek çürük riskli bir çocukta 3 ayda bir diş hekimi kontrolü gereklidir. Düşük çürük riskli bir çocuğa uygulanan flor sıklığı, yüksek çürük riskli çocuğa uygulanan flor sıklığı ile aynı değildir.

PEKİ ÇÜRÜK RİSKİNİ BELİRLEYEN FAKTÖRLER NELERDİR?

Çocuğun diş fırçalama alışkanlığı

Çocuğun ağzındaki mevcut çürük durumu

Beslenme şekli

Flor kullanım sıklığı

Tükürük miktarı (yıkayıcı etki)

Çocukta çürük oluşumunu etkileyecek bir hastalık olması

Genetik faktörler

Düzenli diş hekimi kontrollerine gidip gitmediği

Çocuğun yaşadığı çevre, ailesinin sosyoekonomik durumu

Bu faktörler diş çürüğünün oluşmasında bir role sahip olduğundan hepsi çürük riski belirlenirken göz önünde bulundurulur. Çocuğun çürük riski belirlenir ve bu riske uygun bir tedavi haritası çizilir.

Her çocuk farklıdır ve kendine özgüdür, genelleyerek değil her çocuğun hangi çürük riski grubunda olduğu belirlenerek, kontrol randevularında getirmek üzere hazırlanan diş karnelerine not edilmeli ve bu sayede en doğru tedavi ve kontrol yaklaşımı sergilenmelidir. Doğru hekimliğin şartı budur.