Maalesef ülkemizin en büyük sorunlarının başında işsizlik geliyor. Genç işsiz ordusu her geçen gün artıyor. Gençlerimiz büyük hayallerle üniversite okuyor, mezun oluyor. Yetmiyor KPSS’ye giriyorlar ama sonuçta yine işsiz kalıyorlar.

Yıllarca emek veriyorlar, aileleri fedakarlık yapıyor çocuklarını okutmak için ama sonuç hep hüsran…

Geçenlerde bir okurum whatsapp üzerinden ulaştı bana. Sorunlarını dile getirmemi ve çözümü noktasında destek talebinde bulundu. Seve seve kabul ettim. Çünkü gençlerimiz işsiz, gençlerimize destek olmak bizlerin en büyük borcu.

Evet öyle bir meslek daha var ki her yıl mezun vermesine rağmen, mezunlarda genç işsiz ordusuna katılıyor bu meslekte de. Sağlık Bilgi Sistemi Teknikerlerinden bahsediyorum. Onların en büyük sorunu sadece işsizlik değil tabiki, bir de görev tanımı arıyorlar kendilerine. Öyle bir meslekki halen özel kurumlarda ve devlette tam anlamıyla bir tanımı yok ve bu da onların hayallerini ellerinden alıyor.

Bu alandan mezun olan arkadaşlarımız; Sağlık Bakanlığımıza bağlı hastaneler, sosyal güvenlik kurumları, sağlık sektöründen bilgi-bilişim şirketleri, özel hastaneler, sigorta şirketleri, ilaç ve medkal ürünü satan firmalar ve kızılay gibi birçok kurumda çalışabilecek kapasitede. Eğitimlerini de buna göre alıyorlar ama görev tanımları olmadığı için bu kadar geniş bir yelpazeden faydalanamıyorlar.

KPSS nitelik kodları olmasına rağmen sektörlerine uygun kadro açılmadığı için hayallerini hep başka bir bahara saklıyorlar. Bu nedenle de bölümden mezun olan gençlerimiz için maalesef henüz bir kadro sınıfı oluşmadı. Sorun sadece bununla da kalmıyor. Kamuda karşılıkları olmadığı gibi özel sektörde de kendilerine yer bulamıyorlar.

Alanları dışında iş başvurusu yapıyorlar ama hazırladıkları CV’de okudukları bölümü gören işveren de, yarın bir gün atanır gider korkusuyla iş vermek istemiyor veya ne alaka beni tercih etti diye olumsuz yanıt veriyor. Erkekler için bir de askeri sınavlarda “mezun olduğunuz bölüm uygun değildir” uyarısı ile karşılaşılıyor.

Sorun her geçen yıl farklı üniversitelerde Sağlık Bilgi Sistemi Teknikerliği bölümü açılması ve her yıl mezun sayılarının artması ile daha da büyüyor.

Mezun olan arkadaşlarımız korona virüs salgını ile kendilerine olan ihtiyacın aslında gözler önüne serildiğini ve en kısa sürede iş hayatına atılmak istediklerini de belirtiyor.

Üniversiteler bilim yuvası doğrudur. Genç beyinler yetiştiriliyor, doğrudur ama açılan bölümlerle ilgili yeteri kadar kadro açılsa veya yine bölümlerle ilgili gerekli tanımlar tam anlamıyla yapılsa ve kapılar bu arkadaşlarımızın yüzüne kapanmasa nasıl olur?

Her ilimizde üniversite var ama üniversite olması bir şeyi değiştirmiyor. Önemli olan, oradan mezun olanların istihdamına katkı sağlamak. Gençlerimiz mezun olduklarında iş bulabilecek miyim sorusu yerine memleketime nasıl faydalı olurum diye düşünmeli.

Üniversite açmakla bitmiyor her şey, önemli olan açılan bölümlerin karşılığının olması. Devletimizin bu konuya acilen çözüm bulması gerekiyor. Hem de her bölüm için. Ama öncelikli olarak sağlık sektörümüzde bu arkadaşlarımızın istihdamını sağlamak gerekiyor.

Salgın döneminde can hıraş bir mücadele içerisine giren Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca’nın kendi sektörü ile ilgili olması nedeniyle konuyu dikkatinden kaçırmamasını ve çözümü için gereken ne varsa yapmasını Sağlık Bilgi Sistemi Teknikeri arkadaşlarımız adına istiyoruz.

İnşallah kısa sürede sonuç alınır… Bizler de konunun takipçisi olacağız…