Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, belediye tarafından 254 milyon liraya tamamlanan Konyaaltı Sahil Projesi’nde maliyeti yüksek tutulan harcamaları örneklerle açıkladı. 2020 birim fiyatı 53 lira olan bir tane beton dubanın yaklaşık 20 katı fiyata 1050 liraya, güncel fiyatı 1475 lira olan bir adet oyun elemanının 23 katı fiyatla 34 bin 839 liraya alındığını söyleyen Başkan Böcek, “Bu paralar nerelere gitmiştir, tüyü bitmemiş yetimin hakkı kimlere verilmiştir. Antalya halkının geleceği ipotek altına alınmıştır” dedi.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, iptal edilen ve yargı süreci devam eden Konyaaltı Sahili İşletme İhalesi ile ilgili son durumu değerlendirmek üzere basın toplantısı düzenledi. Başkan Böcek, daha önce 2 kez 129 milyon liraya yap işlet devret modeli ile ihaleye çıkılan ancak sonrasında belediye tarafından 254 milyon liraya tamamlanan Konyaaltı Sahil Projesi’nde maliyeti yüksek tutulan harcamaları örnekleri ile gösterdi. Başkan Muhittin Böcek, günümüz fiyatı 53 lira olan ancak 2 yıl önce tanesi 1050 liraya alınan beton dubayı, güncel piyasa fiyatı 1534 lira olan ancak tanesine 12 bin 272 lira ödenen oturma grubunu, güncel piyasa fiyatı 1475 lira olan ancak iki yıl önce tanesine 34 bin 839 lira ödenen çocuk oyun elemanı gibi örnekleri toplantı salonunda oluşturulan israf köşesinde sergiledi.

RANTA DUR DEDİK

Başkan Muhittin Böcek, yaptıkları incelemeler sonucu, Sayıştay 2018 denetim sonuç raporu, İçişleri Bakanlığı özel teftiş raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Milli Emlak Daire Başkanlığı tespitleri, Büyükşehir Belediyesi iç denetim birimi ve ilgili daire başkanlıkları raporlarına dayanarak, Konyaaltı Sahili İşletme İhalesi’ni iptal ederek, 20 Ocak 2020’de ranta dur dediklerini söyledi.

İHALE BEDELİNİN 2 KATINA YAPILDI

2 defa 129 milyon bedelle yap-işlet-devret modeliyle ihaleye çıkılan Konyaaltı Sahil Projesi’nin daha sonra belediye tarafından 254 milyon liraya tamamlandığına dikkat çeken Başkan Böcek, “Konyaaltı Sahil Projesi’nden elde edilen kira geliri, bırakın yapılan 254 milyon liralık yatırımı karşılamayı, işletme giderinin bile altında kalarak, 2 yılda 15 milyon 19 bin lira zarara yol açmıştır” dedi.

20 KAT YÜKSEK FİYATLI HARCAMALAR

254 milyon liraya mal edilen Konyaaltı Sahil Projesi için harcanan paraları, örneklerle dövizler üzerinde gösteren Başkan Muhittin Böcek, şöyle konuştu:  “2020 yılı fiyatı KDV dahil 53 lira olan bir beton duba, 2 yıl önce 1050 liraya alınmıştır. 1751 adet beton duba için toplam 1 milyon 838 bin lira ödenmiştir. 53 liradan hesapladığımızda 1751 adet beton dubanın günümüz fiyatı yaklaşık 93 bin liradır. 2018 yılında arı figürlü bitki heykelinin tanesine 80 bin 240 TL ödenmiştir. 4 tane alınmış ve toplam 320 bin 960 TL harcanmıştır. Arı figürlü bitki heykelinin 2020 yılı güncel piyasa birim fiyatı 9 bin 440 TL’dir. 2020 yılı güncel piyasa birimi 13 bin 393 TL olan bir adet sokak antrenman parkuruna 2 yıl önce 619 bin lira ödenmiştir. Güncel piyasa fiyatı 1475 lira olan bir adet çocuk oyun elemanına ise iki yıl önce 34 bin 839 lira ödenmiştir. Bunlardan 9 adeti için toplam 313 bin lira harcanmıştır. Güncel fiyatı 1534 lira olan bir oturma elemanına, 12 bin 272 lira ödenmiş, 23 adetine toplam 282 bin 256 lira harcanmıştır. 23 adetin bugünkü fiyatı toplam 35 bin 282 liradır.”

BU PARALAR NEREYE GİTMİŞTİR

Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, daha önce yap işlet devret modeli ile 129 milyon liraya iki kez ihale edilen Konyaaltı Sahil Projesi’nin sonrasında belediye tarafından nasıl 254 milyon liraya tamamlandığının bu örneklerden daha iyi anlaşıldığını belirterek, “Bu paralar nereye gitmiştir. Tüyü bitmemiş yetimin hakkı kimlere verilmiştir” ifadelerini kullandı.

NEDEN 10 YIL DEĞİL DE 28 YIL

Antalya’da belediyeler tarafından yap işlet devret model ile yapılan birçok proje olduğunun altını çizen Başkan Muhittin Böcek, “Atatürk Parkı, Beach Park, Konyaaltı Belediyesi Sahil düzenlemesi, Lara Beach Park gibi örnekler yap işlet devret modeli 10 yıl ile sınırlandırılmıştır. Bu örneklerde ihaleyi alan firma yatırımı da yapmıştır. Konyaaltı Sahil Projesi’ne bir kuruş yatırımı olmayan Alkoçlar’a neden sadece işletme işi 28 yıl verilmiştir. Böyle bir mantık yok. Daha önce yap işlet devret modeli ile çıkılan ihalelerde aranmayan şartlar sadece işletme ihalesinde aranmıştır. Kamu yararı gözetilmemiş rekabet koşulları oluşturulmamıştır” diye konuştu.

ANTALYALILARIN GELECEĞİ İPOTEK ALTINA ALINMIŞTIR

“Kısaca Antalya halkının geleceği ipotek altına alınmıştır” diyen Başkan Böcek, şunları söyledi: “Bizim bunu kabul etmemiz mümkün değildir. Burada ihale iptaline karşı çıkanların telaşlarını çok iyi anlıyorum. Yandaş basına haber yaptıranları Antalyalı hemşerilerim affetmeyecektir. Yanlışları 31 Mart’ta sevgili Antalyalılar görmüş, yanlış yapanları sandığa gömmüştür.”

YÜRÜTMEYİ DURDURMA NİHAİ KARAR DEĞİL

İhale iptali ile ilgili yürütmeyi durdurma kararının nihai bir karar olmadığının altını çizen Başkan Böcek, “Daha aslında resmi olarak belediyemize yazı girmemiştir. Yürütmeyi durdurma kararı ile ilgili duyumlarımız vardır. Ancak belediyemizden bilgi ve belgeleri henüz mahkemeye sunulmamıştır. Cevabımızın sonucunda alınacak karar da yüce Türk adaletine güvenimiz tamdır” dedi.

KONYAALTI SEZONA EN İYİ ŞEKİLDE GİRECEK

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Başkan Muhittin Böcek, Konyaaltı Sahili’nin sezona en güzel şekilde gireceğini belirterek, “Vatandaşlarımız sahili, hijyenik, sağlıklı, mutlu bir şekilde özgürce kullanabilecek. Zaten peyzajından güvenliğine her şeyi biz yapıyorduk. Vatandaşlarımız rahat olsun. Konyaaltı’nda hizmetler en iyi şekilde olacak” diye konuştu.

Başkan Muhittin Böcek, yasa, yönetmelik mevzuat dışı hareket edip, kamuyu zarara uğratan ve tüyü bitmemiş yetimin hakkına el uzatan kim varsa hukuki olarak gereğini yapacaklarını da sözlerine ekledi.